Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Πληθαίνουν τα μπλόκα - Κλεστή επ' αόριστον η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας

 
Κλειστή επ' αόριστον και μέχρι να λυθούν τα αγροτικά μπλόκα, θα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας και με κατεύθυνση προς την Αθήνα.
Στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όλο και περισσότεροι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ τους στο σημείο, πολλά από τα οποία φέρουν σημαίες με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών καθώς δεν τους επετράπη να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Μετά τις 3 το μεσημέρι ωστόσο, τους επιτράπηκε να ανέβουν και στον κόμβο.
«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την πίεση που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στήνοντας σήμερα το μπλόκο της Νίκαιας. Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση και στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που ετοιμάζει και στις πολιτικές που μας διώχνουν από τα χωράφια μας και από τα χωριά μας. Είναι το μπλόκο που θα ανάψει τη φλόγα σε όλη την Ελλάδα. Θα δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.
«Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες το μπλόκο θα στηθεί και να ενισχυθεί, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μας ξεκληρίζει. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.
Απαντώντας στη δήλωση που έκανε το πρωί από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ότι «στα μπλόκα σήμερα είναι μία μερίδα του ΚΚΕ» είπε πως «άμα όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στα μπλόκα ήταν ΚΚΕ, δεν θα ήταν υπουργός και δε θα γίνονταν συνέταιρος για να μας θάψει»
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε.με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατύκαμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Την ίδια ώρα όμως, οι έντονες διαφωνίες και το κλίμα διχασμού στους αγρότες που πέρυσι πρωταγωνίστησαν στο μπλόκο των Τεμπών, οδηγεί σε «αυτονόμηση» πολλών χωριών που αποφασίζουν να στήσουν τα δικά τους μπλόκα.
Έτσι, ήδη στη Μελούνα βρίσκεται μερίδα αγροτών από τη γύρω περιοχή, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα Τέμπη, ενώ αγρότες από τα χωριά του άξονα Λάρισας – Τρικάλων, ετοιμάζουν μπλόκο στο ύψος της διασταύρωσης της Ραχούλας.
Με τη σύσκεψη της Γαλήνης την ερχόμενη Παρασκευή να μη γεννά μεγάλες προσδοκίες για ενότητα, ο υπόλοιπος σχεδιασμός των αγροτών που πέρυσι συντάχθηκαν με το συντονιστικό των Τεμπών έχει ως εξής:
Από την επαρχία Τυρνάβου ενδεχομένως να ενισχύσουν το μπλόκο στη Μελούνα.
Στα Φάρσαλα οι αγρότες θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στην είσοδο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο κι ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα. Στα χωριά του δήμου Κιλελέρ προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου, εκτιμάται πως εντός του Σαββατοκύριακου τα τρακτέρ θα βρεθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου (πάνω) στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες από το δήμο Τεμπών καθώς και δυνάμεις από της περιοχές της Λάρισας και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται και σε ένα τρίτο μπλόκο πάνω στη νέα εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.
Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιγιάλειας κόβοντας το δρόμο στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου. Λίγο πριν τις 6 σήμερα το απόγευμα έκλεισε ο δρόμος...και η κίνηση των οχημάτων, γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.
Ο δρόμος άνοιξε λίγο πριν τις 20:00 ενώ τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, τα οποία έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις, αναμένεται να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειές τους.
Σήμερα από τις 11:00 έως τις 13:30 ήταν κλειστή η εθνική οδός Πατρών-Πύργου στο Λατίφι, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Ηλείας.
Στο μεταξύ, παραμένει κλειστός επ’ αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην ‘Αρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής από χθες ξεκίνησαν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.
Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν χθες και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.
Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό.
Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.
Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν "για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα". Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. "Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς".
Οι αγρότες, έστησαν το πρώτο μπλόκο στον κόμβο της Ανθήλης  Φθιώτιδας και καλούν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν τον αγώνα και να βρεθούν στο πλευρό τους. Οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση να σταματήσει την αντιαγροτική πολιτική γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα κλιμακώσουν την κινητοποίηση και θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Από την κινητοποίηση ξεχωρίζει το πανό που γράφει: "Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, πέσανε πάνω στην αγροτιά", στο οποίο εικονίζεται ο πρωθυπουργός ως αρπακτικό πουλί...
Υποτονική έως και είναι η εικόνα που παρουσιάζουν στην Μαγνησία οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που είχαν εξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες από τους αγροτοσυνδικαλιστές, εξαιρουμένων εκείνων που είχαν εκδηλώσει τον προβληματισμό τους από την πρώτη στιγμή, όπως οι αγρότες του Αλμυρού και του Κάμπου. 
Σήμερα στον κόμβο του Αερινού δεν συγκεντρώθηκαν παρά μόνο τέσσερα τρακτέρ, με την ελπίδα ότι έως την Κυριακή ο αριθμός τους θα φθάσει τα 30 και τότε θα αποφασίσου, υπό τον Νίκο Αγγελή, τις περαιτέρω κινήσεις τους. 
Στην αερογέφυρα της Χλόης δεν έγινε συγκέντρωση από τους αγρότες του Βελεστίνου, ενώ στα χωριά της Μαγνησίας, στον θεσσαλικό κάμπο, επικρατούσε ανάλογη εικόνα. Στο Στεφανοβίκειο δεν παρατάχθηκαν περισσότερα από 15 τρακτέρ στην πλατεία του χωριού, ενώ στο άλλο κεφαλοχώρι της περιοχής, στον Ριζόμυλο, τα τρακτέρ παρέμειναν στα γκαράζ και στις αυλές των αγροτών. 
Ο αγρότης Δημήτρης Λουφόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε, ότι θα αποφασίσουν έως την Κυριακή για το τι θα κάνουν οι αγρότες της περιοχής. 
Στον Αλμυρό, που ανέκαθεν έστηνε ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα μπλόκα πανελλαδικά, στον κόμβο των Μικροθηβών, με την συμμετοχή και αγροτών από τα Φάρσαλα, εξακολουθούν να υπάρχει προβληματισμός και απροθυμία για νέες κινητοποιήσεις και προσανατολίζονται στην υποβολή υπομνήματος προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασταλτικός παράγοντας είναι, πλην των κακών καιρικών συνθηκών, και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, αφού σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν οι αγροτικές εργασίες.
Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19.30 το βράδυ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή του προαναφερόμενου μπλόκου διευρύνθηκε σε 11 μέλη από εννέα πέρυσι.
Στο μεταξύ, επισήμανε ότι σήμερα στις 19.30 στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.
Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που για δεύτερη ημέρα σήμερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.
"Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα", διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα και πρόσθεσαν ότι “Θα πάμε στον Προμαχώνα, είτε με το καλό, είτε με παρατράγουδα”. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις των ΜΑΤ και μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος καταγγέλει οτι οι αστυνομικές δυνάμεις «απείλησαν με ξυλοδαρμό. Αν δεν γίνει διαφορετικά, θα πάμε σε ευθεία σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Αν δεν κάνουν στην άκρη και αυτό θα γίνει».
Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πολλά είναι αυτά που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο, είτε επειδή δεν έπαιρναν μπροστά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί εμποδίζεται η προσέλευσή τους από αστυνομικές δυνάμεις.
Ο δρόμος άνοιξε στις 14:00 το μεσημέρι η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης έξω από το Λευκώνα. Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση, όταν τα ΜΑΤ εμπόδισαν τα τρακτέρ να πάνε προς τον Προμαχώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onlarisaLamiaStarTempo24,