Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν σε πτώση και τον τουρισμό!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνέβη και αυτό: Η χώρα για πρώτη φορά είδε μείωση εσόδων από τον τουρισμό.
Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τον τουρισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με τις εισπράξεις να εμφανίζουν μείωση της τάξης του 7,9%, οι (μακάριοι) κυβερνητικοί μας είπαν να μην ανησυχούμε.
Να περιμένουμε, μας είπαν, τα στοιχεία για τους κατ’ εξοχήν τουριστικούς μήνες.
Όταν, λίγο μετά, ήλθαν τα στοιχεία για το επτάμηνο (συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του «τουριστικού» Ιουλίου) και πληροφορηθήκαμε πως τα έσοδα ήσαν μειωμένα κατά 4,8% (παρά την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών), οι κυβερνητικοί μας είπαν να μην ανησυχούμε και να περιμένουμε τα στοιχεία του συνόλου της χρονιάς.

Τα περιμέναμε κι’ αυτά – αν και είναι βέβαιο ότι ούτε μπορεί να σε σώσει ένας Αύγουστος, ούτε μπορεί τα έσοδα του τελευταίου πενταμήνου να ισοφαρίσουν τα έσοδα του προηγούμενου επταμήνου.
Ήλθαν, λοιπόν, τα στοιχεία, που ήταν και πάλι αρνητικά, παρά την κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
Τελικά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 703 εκ ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, δηλαδή πτώση της τάξης του 5,5%.
Και όταν ήλθαν τα στοιχεία Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα έσοδα ήσαν μειωμένα κατά 575 εκ. ευρώ.
Ακόμη και η Ρόδος, που εμφάνισε ρεκόρ αφίξεων 29,13%, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση εσόδων.
Και στη Χαλκιδική, η σεζόν έκλεισε με μείωση 8% στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις.
Την ίδια ώρα, προβλέπεται πτώση 25% στις κρατήσεις κρουαζιέρας για το 2017, που μεταφράζεται σε μείωση κατά ένα εκατομμύριο των επιβατών που θα φθάσουν τα ελληνικά λιμάνια. Ήδη από τον Οκτώβριο, οι επιβεβαιωμένες ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια είχαν φθάσει τις 170 και οι απώλειες σε αριθμό μοναδικών επιβατών υπολογίζονται στις 350.000, ποσοστό -30% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.
Προς το παρόν η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μας έχει ακόμη πει να περιμένουμε τα στοιχεία για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο!
Θα ήσαν ικανοί, όμως!

elzoni.gr