Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τα Ίμια και οι τουρκικές προκλήσεις Μια Πέμπτη στο Αιγαίο με ένταση - Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα

Μια Πέμπτη στο Αιγαίο με ένταση - Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα
Αθήνα
Ήταν μια περίεργη ημέρα η Πέμπτη στο Αιγαίο με πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις που σε μερικές περιπτώσεις έφθασαν στα όρια του γελοίου.

Από το πρωί τα μέσα του ομίλου της Hurriyet έγραφαν ότι οι Έλληνες παραβίασαν τη συμφωνία (ποια άραγε συμφωνία) και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια. Έγραφαν μάλιστα στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ. Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Ο αρχηγός του ΓΕΣ όντως πέταξε με ελικόπτερο όχι όμως πάνω από τα Ίμια, αλλά σε κάποια άλλα νησιά όπου υπήρχαν στρατιώτες για τους ευχηθεί για τα Χριστούγεννα και για να τους μοιράσει δώρα, όπως έκαναν όλοι οι αρχηγοί του ΓΕΣ τα τελευταία χρόνια παραμονές Χριστουγέννων.

Το πρωί της Πέμπτης ωστόσο δέκα ψαράδες πήγαν με τα ψαροκάικα τους κοντά στα Ίμια να ψαρέψουν τσιπούρες και κολοχτύπες όταν τους αντιλήφθηκε τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής, το οποίο επιχείρησε να τους διώξει. Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμενικό της Ρόδου, έφθασε αμέσως ένα σκάφος του, υπήρξαν μερικές κινήσεις για να φανεί ποιο από τα δύο σκάφη είχε το πάνω χέρι και εν συνεχεία απομακρύνθηκαν οι πάντες. Το ελληνικό σκάφος, στο τέλος, κατάφερε να εκδιώξει το τουρκικό. Αλλά η Hurriyet συνδύασε την πτήση του ελικοπτέρου του αρχηγού του ΓΕΣ με τους ψαράδες και έγραψε νέα ένταση στα Ίμια.

Την ίδια ώρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου τα τουρκικά αεροσκάφη επιχειρούσαν προκλήσεις. Πρώτα εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδια πτήσεως (όπως άλλωστε προκλητικά το κάνουν οι Tούρκοι) ένα ζεύγος F-16. Εισήλθε συγκεκριμένα ανατολικά της Λήμνου στις 11.20 το πρωί και εξήλθε στις 11.36. Ενα ζεύγος Mirage-2005 τα αναγνώρισε.

Δέκα λεπτά αργότερα ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στην περιοχή ανάμεσα στη Χίο και στη Λέσβο, μπαινόβγαινε συνεχώς, έως ότου ήρθαν τα Mirage και το έδιωξαν. Δεν πρόλαβαν να φύγουν τα τουρκικά μαχητικά και ήρθαν άλλα αυτή τη φορά πιο οργανωμένα. Ήταν ένα ζεύγος F-4 (Φάντομ) που επιχειρούσε μαζί με ένα ζεύγος F-16, ενώ άλλο ένα ζεύγος F-16 οπλισμένο με πυραύλους αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας τα επιτηρούσε. Όλα αυτά πετούσαν ανατολικά τη Ρόδου. Χρειάστηκε να απογειωθούν από τη Σούδα δύο F-16 για να τα διώξουν.

Στις 14.55 μετά το μεσημέρι, δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στην περιοχή κοντά στη Λήμνο. Δυο Mirage επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν, αλλά οι τούρκοι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις εντολές αναχαίτισης με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή (dog fight). Συνολικά σημειώθηκαν την Πέμπτη 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και βεβαίως η πρόσκληση της Hurriyet (που είχε παλαιότερα ευθύνη για την πυροδότηση της κρίσης των Ιμίων) που έκανε λόγο για κρίση στα Ίμια.

Νίκος Χασαπόπουλος
Newsroom ΔΟΛ