Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Χιόνι στην Αθήνα – Άσπρα τα βουνά – Πολικό κρύο


Πολικό ψύχος, θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν ακόμη και με ένταση πάνω από 9 μποφόρ, αλλά και χιόνι ως τις παραλίες και το κέντρο της Αττικής. Αυτή είναι με μια πρόταση η πρόβλεψη για τον καιρό των επόμενων 24ωρων και ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ήδη ο καιρός άρχισε να χαλάει σε αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο αυτά δεν είναι τα κύρια φαινόμενα. Δείτε για σήμερα και ως το απόγευμα πως θα διαμορφωθούν οι θερμοκρασίες στην Αττική και την Ελλάδα, αλλά και που θα σημειωθούν βροχές.

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπαίνει όμως από τα βόρεια σύνορα από τις πρώτες βραδυνές ώρες και ρίχνει κάθετα το θερμόμετρο. Από απόψε το βράδυ ο χιονιάς θα κάνει
αισθητή την παρουσία του σε όλη την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία και το φαινόμενο θα συνεχίσει μέσα στη νύχτα νότια πλήττοντας τις περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Στον κορμό που σχηματίζει η Πίνδος από τα βόρεια και ως τη Στερεά το πολικό ψύχος μέχρι αύριο τη μία το μεσημέρι φέρνει και χιόνι, κυρίως στα ορεινά, όμως γρήγορα οι νυφάδες χιονιού θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα.
Από το απόγευμα της Πέμπτης το φαινόμενο με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σε ορεινές περιοχές θα ρίξουν το θερμόμετρο κάτω από τους -5 ή και τους -10 βαθμούς θα φέρει χιόνι και πολύ κρύο και στις περιοχές της Αττικής, αλλά και της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Στα βόρεια προάστια της Αθήνας θα υπάρξει χιονόστρωση, ενώ σε συνδυασμό με το ισχυρό κρύο θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ουσιαστικά σε όλη την περιοχή από το ύψος του άξονα της Αττικής Οδού και βορειότερα αναμένεται οι δρόμοι να έχουν χιόνι, ενώ δεν αποκλείεται η χιονόστρωση να υπάρξει και νοτιότερα. Θεωρείται πάντως δεδομένο από τους ειδικούς ότι θα υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο και έτσι υπάρχει σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων εάν δεν υπάρχει ανάγκη.
Η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να ανακαλέσει όλες τις άδειες που είχαν οι εργαζόμενοι για τις γιορτές, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε επιφυλακή. Δεν είναι σαφές, όμως, αν το ίδιο έκαναν και οι δήμοι...
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να συνδράμουν με τα διαθέσιμα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται εικοσιπέντε εκχιονιστικά μηχανήματα, δέκα φορτωτές και δύο γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων. Ανάλογα δε με την ένταση των φαινομένων δύναται να ενισχυθούν και από άλλα μηχανήματα. Ακολούθως, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία, για τυχόν ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, παρέχεται άμεση ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.
Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, γίνεται πλέον μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να συνδράμουν με τα διαθέσιμα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται 25 εκχιονιστικά μηχανήματα, 10 φορτωτές και δύο γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων. Ανάλογα με την ένταση των φαινομένων, υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης με άλλα μηχανήματα. Η Περιφέρεια διαθέτει και επαρκή ποσότητα άλατος που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία, για τυχόν ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της.
Όπως υπενθυμίζει, στην ιστοσελίδα, μέσω του συνδέσμου https://goo.gl/zNV3UH παρέχεται άμεση ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν οι δήμοι και άλλοι φορείς για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Έκτακτα μέτρα για το κύμα ψύχους που αναμένεται στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα λαμβάνει και ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, από τις 3 μετά το μεσημέρι θα είναι διαθέσιμες για τους άστεγους δύο θερμαινόμενες αίθουσες, ενώ ομάδες επιτόπιας φροντίδας θα βρίσκονται στους δρόμους.
Οι θερμαινόμενες αυτές αίθουσες είναι:
  • Η Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28), τηλ. 210 9232044 και
  • Η αίθουσα του γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707.
Παράλληλα, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή, με ομάδες δράσης που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις εφοδιάζοντας τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα, καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.
Ο δήμος Αθηναίων ζητά τη συνδρομή των πολιτών που εντοπίζουν περιπτώσειςέκτακτης ανάγκης. Σε λειτουργία τίθενται οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515, 210 5246516, καθώς και ο τετραψήφιος αριθμός 1595.
Σε ετοιμότητα δηλώνουν και οι υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού. Για τη φιλοξενία των ευπαθών ομάδων, λειτουργούν έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου θερμαινόμενοι χώροι, και συγκεκριμένα:
  • Το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11, από 08:00-24:00 (210 4134130, 210 4134052).
  • Η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιά, Λιμάνι Αλληλεγγύης», Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος, Πύργος Πειραιά, σε 24ωρη βάση (216 8003076, 216 8003077).
Στην υπόλοιπη χώρα, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην Ημαθία στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας-Σελίου από το 22ο-26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), όπως και στην Πέλλα στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας από το 15ο χλμ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο, καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.
Σε ότι αφορά στα οδικά δίκτυα εκτός Αττικής όποιοι θέλουν να κινηθούν προς τον βόρειο άξονα στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το χιόνι στις περιοχές της Μαλακάσας, του Κάστρου, του Μαρτίνου, αλλά και στη Στυλίδα. Όσοι επιλέξουν την παλιά εθνική οδό προς Θήβα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν χιόνι στο δρόμο από τα Βίλια και ύστερα, ενώ χιόνι θα υπάρχει στο δρόμο και από Λαμία προς Δομοκό.
Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από το Σάββατο και ύστερα, όμως το κρύο δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει.
Άσπρισε ο Χελμός μετά τη σημερινή χιονόπτωση, ωστόσο ακομα δεν λειτουργούν οι πίστες. Όπως έγινε γνωστό από τοι Κέντρο η χιονόπτωση άφησε 25 εκ. στη βάση του Χιονοδρομικού και 35 εκ. στην κορυφή της Στύγας.
Σε λειτουργία θα βρίσκεται από αύριο Πέμπτη, 29/12/2016 το baby lift για αρχάριους, ο αναβατήρας Αχιλλέας για βόλτα, το κατάστημα ενοικιάσεων για ενοικίαση εξοπλισμού χιονοδρομίας, αλλά και ελκήθρου, καθώς και το Chalet '1740', όπου μπορείτε να απολαύσετε το ζεστό σας ρόφημα, τοπικά και άλλα προϊόντα, σε ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο περιβάλλον με θέα τον χιονισμένο Χελμό.