Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πάγωσε η Λίμνη Δασίου στα Τρίκαλα Κορινθίας

Φωτογραφία του Spyros Apostolopoulos.
Η κακοκαιρία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στη Δυτική Ορεινή Κορινθία με πολλή χιονόπτωση και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασε και στους -6 βαθμούς C , στο Σαραντάπηχο, είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η Λίμνη Δασίου , στα Τρίκαλα Κορινθίας. Στην φωτογραφία η παγωμένη λίμνη του Δασίου στα υψώματα της Ζήρειας όπως την αποθανάτισε με τον φακό του ο φυσιολάτρης του βουνού, Δημοτικός Συμβουλος Ξυλοκάστρτου - Ευρωστίνης κ Σπύρος Αποστολόπουλος.
Η μικροκοπική λίμνη Δασίου (έχει νερό μόνο το χειμώνα ) δεν απέχει και πολύ από τα ΆνωΤρίκαλα .
Πως θα φθάσετε  

 Αφήνοντας πίσω σας τα παράλια της Δυτικής Κορινθίας ( η πιο ενδεδειγμένη είσοδος για τα Τρίκαλα είναι το Ξυλόκαστρο,ενώ αν μπείτε από Δερβένι (διαδρομή που εμείς επιλέγουμε) θα περάσετε και από την πανέμορφη Εβροστίνη ( Ζάχολη)) σχεδόν δεν θα μπορείτε να πιστέψετε αυτό το πανόραμα γιφύσης που απλώνεται μπροστά σας μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και καθώς θα ανηφορίζετε προς τα ορεινά του νομού. Δάση με αγριοκυπάρισσα, έλατα και μαύρα πεύκα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια συνθέτουν ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό όπου δεσπόζουν οι ορεινοί όγκοι της Ευρωστίνας , του Μαύρου Όρους ( τα Χελυδόρεα όροι των Αρχαίων) και ασφαλώς η οροσειρά της Ζήριας. Αφήνοντας πίσω σας τη Ζάχολη , ανηφορίζετε μέσα στο πανέμορφα δάση του Σοποτού ( πηγές Ζαχολίτικου ή Δερβένιου ποταμού} και του Σαρανταπήχου, και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Καρυά, θα βρεθείτε πολύ σύντομα να ανηφορίζετε, με τη Μεγάλη Ζήρια από τα δεξιά να σας γνέφει σαν καταπράσινο παραβάν. Μετά από λίγη ακόμη ανηφόρα μέχρι τα 1500 μ. αρχίζει η κατάβαση για τα Τρίκαλα...
Η πανέμορφη λίμνη Δασίου βρίσκεται στα δυτικά του οροπέδιου της Ζήρειας, πολύ κοντά στα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων περίπου και είναι από τις ορεινότερες του ελλαδικού χώρου. 
Από το οροπέδιο της Ζήρειας στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον ήπιο χωματόδρομο προς την λίμνη Δασίου, όπως μας δείχνουν οι μικρές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στο δρόμο. Στα αριστερά μας οι πλαγιές της μεγάλης Ζήρειας απλώνονται επιβλητικά, ενώ βλέπουμε τα πολλά λούκια που διαμορφώνουν της φυσικές πίστες για ορειβατικό σκι.
Συνεχίζοντας ευθεία και μετά από 3,7 km βλέπουμε μπροστά μας τη λίμνη Δασίου, που είναι πανέμορφη…
Η λίμνη Δασίου σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν εδώ από τις γύρω κορυφές του Όρους Ζήρεια. Γύρω της έχει πολλά έλατα, ενώ όλη η περιοχή είναι κατάφυτη. Το μέγεθός της είναι πολύ μικρό αλλά το τοπίο που δημιουργεί είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και ορεινή βλάστηση και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι. Κρατάει νερό από το χειμώνα μέχρι και την αρχή του καλοκαιριού. Μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες η λίμνη παγώνει και μπορεί κανείς άφοβα να περπατήσει πάνω σε όλη την επιφάνεια της λίμνης ή ακόμη να κάνει και πατινάζ. Το βάθος τη λίμνης την άνοιξη που λιώνουν οι πάγοι δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα. Τους θερινούς κυρίως μήνες, που δεν υπάρχει νερό στη περιοχή της λίμνης, πραγματοποιούνται αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού και άλλες δραστηριότητες από διάφορους συλλόγους. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας ή ποδήλατο βουνού. Αρκετά σημασμένα μονοπάτια συναντούν τη λίμνη και με τη βοήθεια των πινακίδων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πληθώρα πεζοπορικών διαδρομών. Στη λίμνη Δασίου κατοικούν πολλά σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 ως περιοχή που χρήζει προστασίας μαζί με το οροπέδιο Ζήρειας..