Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

ΞΕΣΠΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Τώρα και οι Aλεβίτες στα όπλα κατά του Ερντογάν

alevi_haritasi_
Μπορεί ο Ερντογάν να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και να απειλεί ευθέως τη χώρα μας προσπαθώντας έτσι να εξάγει το πρόβλημα, ωστόσο είναι αδύνατον να κρύψει κάτω από το χαλί την κατάσταση εμφυλίου πολέμου που ουσιαστικά μαστίζει την Τουρκία.
Μετά το πραξικόπημα και την διάλυση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τις
βομβιστικές επιθέσεις PKK η Τουρκιά ευθέως βάλει κατά των Κούρδων, όπως χθες που έγιναν επιθέσεις σε όλες τις πόλης κατά των γραφείων του PKK ενώ την ίδια στιγμή ξεσηκώνονται και οι Αλεβίτες της Τουρκίας όπως γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης με πληροφορίες από Τουρκικά ΜΜΕ.
Όλα αυτά βέβαια, φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια ότι όχι μόνο πλησιάζει το τέλος του Σουλτάνου Ερντογάν και του νεοθωμανισμού αλλά και ότι η Τουρκία βρίσκεται ξανά στον προθάλαμο γενικού αιματοκυλίσματος και αλλαγή συνόρων.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τρεις μεγάλες ενώσεις των Αλεβιτών, που άλλοι τους υπολογίζουν στα 10 εκατομμύρια ενώ άλλοι την ανεβάζουν μέχρι και στα 20 εκατομμύρια πληθυσμού, δηλαδή η «Alevı Bektaşi Federasyon», «Ομοσπονδία Μπεκτασήδων Αλεβιτών», η «Aleni Vakıflar Federasyon», η «Ομοσπονδία Αλεβιτικών Βακουφιών» και «Alevi Dernekler Federasyon», η «Ομοσπονδία Αλεβιτικών Ιδρυμάτων» ανακοίνωσαν την δημιουργία ενιαίου μετώπου κατά της αυξανόμενης καταπίεσης που υφίστανται οι Αλεβίτες της Τουρκίας από το ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν.
Παράλληλα κινητοποιούνται και οι Αλεβιτικές οργανώσεις της Ευρώπης που έχουν μεγάλη δύναμη ανάμεσα στους Τούρκους της Διασποράς.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται επίσκεψη συμπαράστασης στα γραφεία της εφημερίδας Cymhurriyet έκαναν στις 4 Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι των εξής οργανώσεων : από την Συνομοσπονδία Αλεβιτικών Ενώσεων Ευρώπης, (AABK), ο πρόεδρος, Mehmet Ali Çankaya, ο γενικός γραμματέας και παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Βρετανίας, İsrafil Erbil και η ταμίας της AABK, Fatma Birinci. Επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αλεβιτών Αυστρίας, Umut Dinler, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτικών Ενώσεων Ελβετίας, Cem Bitnel, και το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Aziz Solmaz, ο πρόεδρος του Αλεβιτικού Ιδρύματος, «Graz Pir Sultan Abdal», Mehmet Ali Demir, ο υπεύθυνος διπλωματικών σχέσεων της Ομοσπονδίας Αλεβιτικών Οργανώσεων Γαλλίας, Süleyman Akgün και ο γενικός Πρόεδρος της Ένωσης Αλεβιτών Νέων Ευρώπης, Ümit Sarı.
Οι ανωτέρω που επισκέφτηκαν τα γραφεία της Cymhurriyet στην περιοχή Sisli της Κωνσταντινούπολης, είχαν συνάντηση με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Aykut Küçükkaya, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία που τελευταία είναι στο προσκήνιο με τις διώξεις δημοσιογράφων και εντύπων.
Να σημειωθεί ότι οι Αλεβίτες αποτελούν μια ένα δυνάμει πυριτιδαποθήκη στα θεμέλια της Τουρκίας που έχει αρχίσει να αφυπνίζεται με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Στην αφύπνιση τους συνέβαλε αποφασιστικά και ο εσωτερικός πόλεμος της Συρίας όπου αντιτάχθηκαν με έντονο τρόπο στην στήριξη των Τζιχαντιστών από τον Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ ανήκει στην αίρεση των Αλαουτιών που είναι συγγενής με τους Αλεβίτες. Μάλιστα έγιναν και διαδηλώσεις κατά της στήριξης από την Τουρκία στην συριακή σουνιτική αντιπολίτευση.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι Αλεβίτες θεωρούνται Χριστιανοί. Όσο η Τουρκία ήταν κοσμική και Κεμαλική, οι Αλεβίτες ήταν πλήρως ενσωματωμένοι. Τώρα όμως με τη στροφή Ερντογάν προς το ισλαμικό στοιχείο αισθάνονται ξένο σώμα στην Τουρκία.
Arouraios.gr