Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Προέδρο του Κοινοβουλίου, τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της Σερβίας στο Βελιγράδι

Εμφάνιση 5.jpg
Η περαιτέρω αναβάθμιση των πολύ καλών σχέσεων της Σερβίας με την Ελλάδα, η συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Σερβική Εθνοσυνέλευση, η κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε. και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήταν τα βασικά σημεία των συζητήσεων του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικολάου Βούτση με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μάγια Γκόικοβιτς, τον Σέρβο Πρωθυπουργό κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτςκαι τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. ΄Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου δήλωσε τα εξής:
Εμφάνιση 2.jpg«Ολοκληρώσαμε τις επαφές και τις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και την Πρόεδρο του Σερβικού Κοινοβουλίου, εν όψει και της αυριανής συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της ομιλίας που έχουμε την τιμή να κάνουμε αύριο σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.
Στις συζητήσεις αυτές φάνηκε το ευρύ πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και η προετοιμασία που ήδη γίνεται και θα ολοκληρωθεί με τη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η επίσκεψη αυτή θα δώσει το έναυσμα να υπάρξουν συμφωνίες υποστηρικτικές σε όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής. Ασχοληθήκαμε με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην Ε.Ε., το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την προώθηση βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς επίσης και τη συνεργασία των βαλκανικών χωρών, ώστε να μπορέσουν στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον να διαδραματίσουν θετικό και προοδευτικό ρόλο.  Πιστεύω ότι η ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, που έχει πολύ σοβαρή απόδοση μέσα από το κοινό Μνημόνιο Συνεργασίας και στήριξης της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, και από το 2014 και εξής για την από κοινού στήριξη των βέλτιστων πρακτικών. Η αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ο σερβικός λαός αναγνωρίζεται από όλους στη Σερβία. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων και των δύο λαών. Την πεποίθησή μας αυτή θα την εκφράσουμε αύριο ενώπιον της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η ομόλογός του της Σερβίας, μετά  τη συνάντησή τους έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, Μάγια Γκόικοβιτς:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων που δέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί τη Δημοκρατία της Σερβίας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οργανώσαμε αυτή την επίσκεψη, γεγονός που για μία ακόμη φορά κατέδειξε ότι υπάρχει κοινή πρόθεση και μεγάλο περιθώριο για την περαιτέρω αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής μας συνεργασίας και των συνολικών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.
Πριν από μερικά χρόνια, για την ακρίβεια το 2012, τα κοινοβούλιά μας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και σήμερα συνομιλήσαμε για τους τομείς στους οποίους χρειάζεται να έχουμε στενότερη συνεργασία την επόμενη περίοδο, όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας, οι εξωτερικές υποθέσεις, αλλά βέβαια και ο τομέας του πολιτισμού. Συνομιλήσαμε επίσης για σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η ευρωπαϊκή κοινότητα και ασφαλώς μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι η διεύρυνση της ΕΕ. Είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική Δημοκρατία για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στη χώρα μας σε αυτή την πορεία και για τη στάση της ότι η θέση της Σερβίας, ως ισότιμου μέλους, είναι εντός της Ε.Ε. Μιλήσαμε βέβαια και για τη συνεπή τους στάση σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, όπως και για την ενδεχόμενη νέα ψήφο τους σχετικά με την ένταξη του λεγόμενου κράτους του Κοσόβου στην UNESCO. Και για σειρά άλλων θεμάτων: ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο μας χωρών, αλλά και για ένα μεγάλο κοινό μας πρόβλημα, το μεταναστευτικό.»   

Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νικόλαος Βούτσης:
« Η κυρία Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλη την ατζέντα των θεμάτων που συζητήσαμε και υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτή την ατζέντα.  Θα μας δοθεί η ευκαιρία αύριο, στη μεγάλη τιμή που μας γίνεται, να μιλήσουμε στο Σερβικό Κοινοβούλιο, να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα, και ιδιαίτερα στις θέσεις της χώρας μας, κι ευχαριστούμε πολύ γι’  αυτή τη μεγάλη τιμή.
Οι σχέσεις των δυο κρατών μας είναι φιλικές, αδελφικές, δεν είναι μόνο σχέσεις καλής γειτονίας ή ιστορικών παραδόσεων. Πιστεύουμε πως η συνεργασία μας τώρα για να επιτευχθεί η είσοδος της Σερβίας στην Ε.Ε. στηρίζεται ακριβώς από αυτή την κοινή θέληση. Να μπορέσει και η χώρα σας να σταθεί όρθια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, που οδηγηθήκατε και από τη διεθνή υποκρισία.  
Στις συνομιλίες μας με την κυρία Γκόικοβιτς ιδιαίτερα και για το πώς θα πρέπει από τώρα οι δυο χώρες μας, και ενδεχομένως και άλλες χώρες της Βαλκανικής, να συνεργαστούμε έτσι ώστε όλη αυτή η περιοχή, μέσα στην Ε.Ε., να μπορεί να έχει μια ισότιμη μοίρα, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνιών τους και να μην είναι περιθωριοποιημένη.
Συζητήσαμε, επίσης, ιδιαίτερα το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι ένα θέμα που έρχεται από το μέλλον. Δεν μπορεί να κλειστεί έξω από τείχη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα σφραγίσει όλο τον αιώνα μας. Σε αυτό το θέμα, επίσης οι Βαλκανικές χώρες, και οι χώρες πρώτης υποδοχής - μπορεί να πει κανείς - θα πρέπει να απαιτήσουν από όλη την Ευρώπη και την Ε.Ε. να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν υπάρξει για να απορροφηθούν αυτές οι ροές των προσφύγων.
Συζητήσαμε επίσης για ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, για το Κυπριακό, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ισότιμο μέλος στην Ε.Ε., με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Εκ μέρους των Ελλήνων Βουλευτών και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και πάλι σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εξαιρετική φιλοξενία και το εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο έχει εκπονήσει η Πρόεδρος για τη παραμονή μας εδώ.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του θα μεταβεί το απόγευμα στην Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ αύριο πριν την ομιλία του στην Ολομέλεια της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βελιγραδίου και Πάσης Σερβίας κ. Ειρηναίο. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση του κ. Βούτση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς.
 Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης