Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Μολότοφ, χημικά και πύρινα οδοφράγματα Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια γύρω από το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές


Οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια εξελίσσονταν ως αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τα εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όταν ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν καταλάβει από το πρωί το κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο βγήκαν από αυτό, εφοδιασμένες με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και αντικείμενα που αφαίρεσαν-έσπασαν από το πανεπιστημιακό Ίδρυμα και επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών επί της Πατησίων, ενώ έστησαν και οδοφράγματα στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους. 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική λόγω

χημικών, η Αστυνομία είχε προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις συλλήψεις και επτά προσαγωγές. Εκτεταμένες ήταν οι φθορές σε δρόμους, καταστήματα, αυτοκίνητα κλπ, ενώ ζημιές προκάλεσαν και μέσα στο Πολυτεχνείο οι καταληψίες.

Επεισόδια στη διάρκεια και μετά το πέρας των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Από φωτιές σε κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι. Διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης. 
Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασε και τζαμαρίες καταστημάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.
Ένταση και στον Βόλο, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ. Μολότοφ και πέτρες από τη μια, κρότου-λάμψης από την άλλη.
Eπεισόδια στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασαν ομάδες διαδηλωτών από την οδό Εγνατία, που παραμένει κλειστή. Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές πετούν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Και νωρίτερα, στη διάρκεια πορείας, στο ύψος της Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Φωτιά σε αμερικανική σημαία από φοιτητές στη διάρκεια της πορείας.
Επεισόδια και στα Ιωάννινα, γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο της πόλης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.
«Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επεισόδια στον χώρο του Πολυτεχνείου. Όπως αναφέρει, «άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού».