Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ζωντανή με τη φωτοβολίδα Τζαβέλα στο 95΄ η Εθνική. Ελλαδα - Βοσνία 1 - 1

Ελλάδα - Βοσνία 1-1
Με γκολ του Τζαβέλλα στις καθυστερήσεις η Ελλάδα «έκλεψε» το βαθμό από τη Βοσνία. Η οποία είχε προηγηθεί με τον Πιάνιτς στο 32’. Με δέκα παίχτες ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες λόγω αποβολής, στο 80’, των Κυριάκου Παπαδόπουλου και Τζέκο (2η κίτρινη). Η «γαλανόελυκη», έστω και στα «τελιώμαστα» διατήρηση τη διαφορά των τριών πόντων από τη Βοσνία.

Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική ομάδα δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού της. Δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο του αγώνα και με σωστή ανσταλτική και επιθετική λειτουργία να δημιουργήσει τις συνθήκες για μηδέν παθητικό και να σκοράρει. Το κέντρο αλλά και οι πτέρυγες δεν κατάφεραν ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά να ανταπεξέλθουν. Αυτό που είχε ζητήσει ο Σκίμπε (συγκέντρωση, έλεγχο του κέντρου και του ρυθμού, σωστό μίγμα ανασταλτικής και επιθετικής λειτουργίας) δεν τα είδε ποτέ, εντός παιδιάς. Η «γαλανόλευκη» δημιούργησε προϋποθέσεις για κάτι καλό στο 13’ με το φάουλ του Φορτούνη. Και ανησύχησε ξανά τον Μπέγκοβιτς, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον Μήτρογλου.
Αντίθετα οι Βόσνιοι, από την αρχή, «πατούσαν» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν πιο κινητικοί και δημιουργικοί, ήξεραν πως θα φτάσουν στο ζητούμενο τους. Πίεζαν και μπλόκαραν κάθε προσπάθεια για δημιουργικό παιχνίδι των γηπεδούχων. Και στη συνέχεια δημιουργούσαν προϋποθέσεις για ν’ ανοίξουν το σκορ. Στο 17’ ο Παπασταθόπουλος πρόλαβε τελευταία στιγμή τον Τζέκο, ο οποίος ήταν μόνος μπροστά από τον Καρνέζη. Τέσσερα λεπτά αργότερα πλασέ του έστειλε την μπάλα λόγο έξω από την ελληνική εστία. Και στο 21’ ο Καρνέζης μπλόκαρετο σουτ από τον Τζέκο. Στο 32΄, με την κατοχή στο 72%-28% για τη Βοσνία, το φάουλ του Πιάνιτς πέρασε την μπάλα από το τείχος και την έστειλε στο δεξί δοκάρι του Καρνέζη, στην επιστροφή της αυτή χτύπησε στην πλάτη του διεθνή τερματοφύλακα και κατέληξε στα δίχτυα του για το 0-1.

Αμέσως ύστερα ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά από τον Έρικσον, καθώς οι οπαδοί της Βοσνίας άναψαν καπνογόνα στους πανηγυρισμούς για το γκολ και πέταξαν δύο φωτοβολίδες στην εξέδρα με τους Έλληνες φιλάθλους. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων η -έστω αυτή προβληματική -Εθνική έχασε κλασική ευκαιρία με τον Μήτρογλου, όταν η μπάλα έφτασε από κόντρα στα πόδια του, αυτός σούταρε με το αριστερό απέναντι στον Μπέγκοβιτς αλλά ο τερματοφύλακας των Βόσνιων απέκρουσε σωτήρια.
Στην επανάληψη η εθνική, αρχικά πίεσε για ν’ ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα. Φάνηκε να περιορίζει τη Βοσνία και να παίρνει τον έλεγχο. Στο 55’ δυνατό σουτ του φ\Φορτούνη έδιωξε ο Μπέγκοβιτς και η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι. Στο 59’ σε κεφαλιά του Παπασταθόπουλου ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων, μπλόκαρε την μπάλα. Ο Τζέκο στο 62΄βγήκε τετ-α-τετ, τσίμπησε τη μπάλα από τον Καρνέζη και έπεσε στον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής έδειξε «παίζετε» και φαίνεται να έχει δίκιο καθώς ο επιθετικός της Ρόμα σκοντάφτει μόνος του πάνω στον Έλληνα πορτιέρε.  Ο Μήτρογλου στο 72΄βρέθηκε απέναντι από τον Μπέγκοβιτς, ο Σούνιτς με τρομερή προβολή τον προλαβαίνει πριν... πυροβολήσει, ο Σταφυλίδης σουτάρει στη συνέχεια αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. 
Αφού στο 74΄ ο Πιάνιτς σούταρε άστοχα από εξαιρετική θέση, στο 79΄ έγινε κακός χαμός στην αψιμαχία Παπασταθόπουλου, Τζέκο,  . Υπήρξε γενίκευση και τελικά αποβλήθηκαν με απ’ ευθείας κόκκινη ο Κυρ. Παπαδόπουλος και ο βόσνιος επιθετικός με 2η κίτρινη σε ένα παιχνίδι που σχεδόν άγγιζε τα όρια του αντιαθλητικού, καθώς εκτός των αποβολών ο Έρικσον έδειξε και 11 κίτρινες κάρτες!.
Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης (61’ Γιαννιώτας), Σάμαρης, Μάνταλος (87’ Καρέλης), Φορτούνης, Σταφυλίδης, Μήτρογλου.
Βοσνία (Μεχμέντ Μπατζάρεβιτς): Μπέγκοβιτς, Βράνιες, Σπάχιτς (70’ Σούνιτς), Ζουκάνοβιτς, Κολάζινακ, Γιάγιαλο, Χαΐροβιτς (88’ Μπίτσαχτσιτς), Λούλιτς, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς (84’ Τζούριτς), Τζέκο.






Τελικά το καλό οι διεθνείς το φυλούσαν για το τέλος: Δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το τελικό σφύριγμα ένα εκπληκτικό σουτ του Τζαβέλλα «σκότωσε» τον Μπέγκοβιτς και επέτρεψε στους Έλληνες παίκτες να πανηγυρίσουν έξαλλα μπροστά στους… οπαδούς της Βοσνίας, κερδίζοντας το βαθμό με την ψυχή τους και μόνο.