Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το ΓΕΛ Βέλου στην Ισπανία στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος ERASMUS+ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ




Συνεχίζεται και φέτος για δεύτερη χρονά το πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα: Media, Social Networks and ICTOpportunities for Learning, στο οποίο συμμετέχει το ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε (20-26 Νοεμβρίου) η τέταρτη μετακίνηση μαθητών και καθηγητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων. Προορισμός αυτή τη φορά ήταν η Ισπανία και το Institut d Educacio Secundaria Maria Moliner του γραφικού Πουέρτο δε Σαγούντο.
Από το σχολείο μας ταξίδεψαν οι μαθήτριες Ιωάννα Αλαμάνου και Μαριάννα Καραμπή, οι μαθητές Βασίλης Γεωργαντόπουλος και Κωνσταντίνος Θεοδώρου της Β΄ Λυκείου και ο μαθητής Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης της Γ΄ Λυκείου, με συνοδούς τις κυρίες Ελένη Λύτρα, Μαρία Καλλιμάνη και την υπεύθυνη του προγράμματος, κα Ελένη Κραβαρίτη.

Το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι Ισπανοί συνάδερφοι ήταν πλουσιότατο σε δραστηριότητες και εξορμήσεις που είχαν τόσο εκπαιδευτικό, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Πουέρτο δε Σαγούντο, μια εργατούπολη που χτίστηκε δίπλα στη θάλασσα στις αρχές του 20ου αιώνα γύρω από τις βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας χάλυβα, αλλά και στο ιστορικό Σαγούντο, αποικία των Ζακυνθηνών από τον 8ο αιώνα π.Χ, και ανέβηκαν στο αρχαίο κάστρο και το ανακαινισμένο ρωμαϊκό Ωδείο. Επισκέφθηκαν, επίσης, το Μουσείο Τυπογραφίας στο El Puig, τα σπήλαια του Saint Joseph και την κωμόπολη La Vall d' Uixo, διάσημη για τις γιορτές με τους ταύρους που αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης. Τέλος, ταξίδεψαν δυο φορές στην πανέμορφη Βαλένθια, όπου συμμετείχαν σε ομαδική δραστηριότητα προσανατολισμού με τη χρήση της τεχνολογίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επισκέφθηκαν την Κεντρική Αγορά, το Μουσείο Τεχνών κι Επιστημών καθώς και στο εντυπωσιακότατο  Ενυδρείο της.
Το φιλόξενο Λύκειο  Maria Moliner μας δέχθηκε στο εργαστήριο πληροφορικής και στη βιβλιοθήκη του, όπου  τα παιδιά παρουσίασαν τις χώρες και τα σχολεία τους στους Ισπανούς συμμαθητές τους, εργάστηκαν σε ομάδες σχετικά με τη αξιοποίηση της πλατφόρμας του e-twinning για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετείχαν, επίσης, σε εργαστήριο σχετικά με την αντιμετώπιση του Ψηφιακού Εκφοβισμού και παρουσίασαν βίντεο που είχαν προετοιμάσει για τις συνέπειες αυτού του προβλήματος στους νέους.  Οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, καθώς συνάντησαν δύο Ισπανούς καθηγητές κλασικών γλωσσών και έναν 14χρονο Ισπανό μαθητή, που ήταν άριστοι ομιλητές της ελληνικής γλώσσας και τους υποδέχθηκαν με μεγάλη εγκαρδιότητα. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι μαθητές μας εντυπωσίασαν τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους γονείς που τους φιλοξένησαν, με την ευγένεια, την κοινωνικότητα και τη διάθεσή τους για συνεργασία και προσφορά.
Η εβδομάδα έκλεισε με ένα χαρούμενο πάρτι, όπου παιδιά και μεγάλοι χόρεψαν και διασκέδασαν όλοι μαζί. Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της συνάντησης υλοποιήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ενδυναμώθηκαν τα συναισθήματα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των παιδιών.

Το Λύκειο Βέλου ευχαριστεί τους Ισπανούς φίλους για τη φιλοξενία τους και περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση τον Μάρτιο στη Λετονία.

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΟΥ