Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο
Ανεξέλεγκτα έκαιγαν όλο το βράδυ τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Θάσο, χωρίς ευτυχώς να κινηθούν να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.
Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροπλάνα ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις νερού από αέρος από 7 Canadair, 2 Πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Από εδάφους επιχειρούν 170 πυροσβέστες, 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, 11 υδροφόρες ΟΤΑ.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν σπίτια περιμετρικά των οικισμών, που είχαν προηγουμένως εκκενωθεί.


Επίσης, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί από το απόγευμα του Σαββάτου.

 Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Θάσου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.
Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημειώνει όμως ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.


Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά ανάμεσα στις περιοχές Μαλάξα και Τσικαλαριά Χανίων. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθώντας να θέσουν τις φλόγες υπό πλήρη έλεγχο.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ