Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Δημόσιο-παράταση συμβάσεων: Τον Οκτώβριο, με αλλαγές, ψηφίζεται η τροπολογία


Για τον Οκτώβριο μετακινείται η ψήφιση τηςεπίμαχης τροπολογίας για την παράταση έως τις 1 31.12.2017 των συμβάσεων καθαριότητας σε δημόσιο και ΟΤΑ πουαπεσύρθει την περασμένη εβδομάδα από τον αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η τροπολογία δεν πρόκειται να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα καθώς το πρόγραμμα της Βουλής είναι φορτωμένο με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου (Τρίτη) και την προ ημερησίας για την Παιδεία που έχει ζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης (μετακινήθηκε για την Τετάρτη).
Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, ότι η τροπολογία,  το νωρίτερο που μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή
είναι την εβδομάδα 3 έως 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο είτε του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία («Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της») είτε αυτού του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα («Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, κωλύματα επιλογής και υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν τις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016 προς ενίσχυση της ακεραιότητας και προς πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις περί Δημόσιας Διοίκησης»).
Αλλαγές στην τροπολογία
Όσον αφορά το αν θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην τροπολογία, σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την συνεδρίαση της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης «θα μπορούσαμε να το κάνουμε με νομοτεχνική βελτίωση, έτσι ώστε να ενταχθούν διάφορες ειδικότητες και άλλες επιμέρους και σε άλλες υπηρεσίες, αλλά αυτό θα υπερέβαινε πια τη νομοτεχνική βελτίωση μίας συγκεκριμένης διατύπωσης. Γι’ αυτό διαλέγουμε να το αποσύρουμε στη σημερινή του διατύπωση και να το φέρουμε σε δύο-τρεις μέρες, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει, για να λυθεί το θέμα με έναν διαφανή και οριζόντιο τρόπο για όλους τους εργαζόμενους», είχε προσθέσει στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου ο κ. Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πρόβλεψη και για τις συμβάσεις που θα έχουν λήξει πριν από την δημοσίευση  της τροπολογίας στο ΦΕΚ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά από σχετικά αιτήματα δημάρχων να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην παράταση συμβάσεων όχι όλων αλλά ορισμένων συμβασιούχων που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το αίτημα έρχεται, κυρίως, από τουριστικούς δήμους οι οποίοι χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στην καθαριότητα μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
Αγωνία για χιλιάδες συμβασιούχους
Να σημειωθεί ότι για την τροπολογία υπάρχει αγωνία από χιλιάδες συμβασιούχους σε δημόσιο, ΟΤΑ, καθώς προβλέπει ότι «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012 (Α’250) αντικαθίσταται ως εξής: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.»
Η τροπολογία περιλαμβάνει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. τις ανεξάρτητες  αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. ( μεταξύ άλλων τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολείων, τους εργάτες καθαριότητας, τους οδηγούς, τους χειριστές μηχανημάτων και τους τεχνίτες που εργάζονται στο τομέα καθαριότητας).
aftodioikisi.gr