Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Σκάι, Καλογρίτσας, Ant1 και Μαρινάκης οι καναλάρχες που πήραν τις άδειες

Πληροφορίες ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες
Στις 3 τα πρωί και ύστερα από 70 ώρες διαγωνιστικής διαδικασίας ανακοινώθηκαν από το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λ. Κρέτσο οι νικητές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου. Οι καναλάρχες που κέρδισαν τις άδειες είναι με την σειρά αδειών η εταιρεία του κ. Αλαφούζου (Σκάι) με 43,6 εκατομμύρια, η εταιρεία του κ. Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ, τρίτη η εταιρία του κ. Θοδωρή Κυριακού (Ant1) με 75,9 εκατ και τέταρτη η εταιρία ALTER EGO του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. Συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 246 εκατομμύρια ευρώ από τις 4 άδειες.
Εκτός διαγωνισμού έμειναν το STAR και η κυπριακή εταιρία του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο Alpha και ο Ιβάν Σαββίδης.

Πρώτος απο το κτίριο της ΓΓΕΕ αποχώρησε ο κ. Μαρινάκης χωρίς να κάνει καμία δήλωση, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο κ. Κιμπουρόπουλος που εκπροσωπούσε τον κ. Αλαφούζο λέγοντας πως ήταν μια «χιτσκοκική» διαδικασία και πως εν καιρώ θα καταλάβουμε τους λόγους. Ο ίδιος είπε ότι η στρατηγική του ομίλου πέτυχε με αποτέλεσμα να κερδίσει την πρώτη άδεια και μάλιστα με το μικρότερο τίμημα.


Αμέσως μετά ακολούθησε ο «ηττημένος» Ιβάν Σαββίδης ο οποίος με την σειρά του έδωσε συγχαρητήρια στους νικητές αλλά και ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζεύτηκαν χρήματα για τους συνταξιούχους. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τον ενδιαφέρει ο χώρος των media αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει και το οικονομικό κόστος δηλώνοντας ότι τα μεγέθη είχαν ξεφύγει από τα πραγματικά δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς.

Η διαδικασία, η οποία έχει υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις και τα χρονικά περιθώρια τα οποία είχε θέσει η κυβέρνηση, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Παράλληλα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των τεσσάρων «εκλεκτών» που θα πάρουν τηλεοπτική άδεια θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μπαράζ δικαστικών ενεργειών από τους ομίλους που θα χάσουν το διαγωνισμό ενώ είναι φυσικό ότι θα ξεκινήσουν σενάρια συνεργειών και συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα. Από το κορυφαίο επιχειρηματικό μέχρι τα τηλεοπτικά πρόσωπα που θα επιδιώξουν μεταγραφές στους σταθμούς που θα εκπέμψουν. Ιδίως εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην θέση της για «μαύρο» με διαδικασίες εξπρές σε 90 ημέρες για τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι θα ξεκινήσει ένας δικαστικός πόλεμος που θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.
Στο περιθώριο του διαγωνισμού για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «αλαλούμ» για το εάν τελικά θα υπάρξει διαγωνισμός για θεματικές άδειες, ή περιφερειακές άδειες καναλιών. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι είδους άδειες θα δημοπρατήσει και πότε, με τα κυβερνητικά στελέχη να «θυμούνται» ξαφνικά την ύπαρξη του ΕΣΡ αλλά και τη συνταγματική αρμοδιότητα του να καθορίζει τις τηλεοπτικές άδειες. Και όλο αυτό, την ώρα που «έσυρε» τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε έναν πρωτοφανή και εξευτελιστικό για τα διεθνή δεδομένα διαγωνισμό, με όρους που καθόρισε ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς, και χωρίς την συνταγματικά απαραίτητη εμπλοκή του ΕΣΡ.

pinak1pinak2
Στο περιθώριο του διαγωνισμού για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «αλαλούμ» για το εάν τελικά θα υπάρξει διαγωνισμός για θεματικές άδειες, ή περιφερειακές άδειες καναλιών. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι είδους άδειες θα δημοπρατήσει και πότε, με τα κυβερνητικά στελέχη να «θυμούνται» ξαφνικά την ύπαρξη του ΕΣΡ αλλά και τη συνταγματική αρμοδιότητα του να καθορίζει τις τηλεοπτικές άδειες. Και όλο αυτό, την ώρα που «έσυρε» τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε έναν πρωτοφανή και εξευτελιστικό για τα διεθνή δεδομένα διαγωνισμό, με όρους που καθόρισε ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς, και χωρίς την συνταγματικά απαραίτητη εμπλοκή του ΕΣΡ.


Οι δηλώσεις Κρέτσου μετά το τέλος της δημοπρασίας

Ο γγ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε στον Real FM ότι οι άδειες για τα περιφερειακά κανάλια που θα ακολουθήσουν πρέπει να δοθούν από το… ΕΣΡ, ενώ δεν απέκλεισε και το γεγονός στο μέλλον να δοθεί και 5η άδεια κάτι που ο κ. Παππάς απέκλεισε λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού.
«Είπα στην ΕΡΤ ότι η συζήτηση για τα θεματικά κανάλια, κατά την προσωπική μου άποψη είναι άκαιρη. Το ίδιο είπε και η κα. Γεροβασίλη. Θεωρούμε ότι το θέμα των περιφερειακών καναλιών είναι πολύ σημαντικό διότι όλο αυτό το οικοσύστημα των περιφερειακών μέσων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και πραγματικά αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό», τόνισε ο κ. Κρέτσος. Στο ερώτημα αν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε μπορεί να λάβει χώρα ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια απάντησε: «Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ. Να συζητήσουμε τι ΕΣΡ εννοούμε, πόσο δυνατό θέλουμε να το έχουμε, διότι δεν είναι μόνο τα στελέχη που θα μπουν στο Δ.Σ. Πρέπει να το ενδυναμώσουμε και με στελεχιακό δυναμικό σε ευρύτερα μέσα στο οργανόγραμμα της αρχής».
Ερωτηθείς αν έχει τελειώσει το θέμα να δοθεί και πέμπτη άδεια πανελλήνιας εμβέλειας ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης είπε: «Το θέμα των αδειών, επειδή υπάρχει μία πολύ μεγάλη σύγχυση, για τις θεματικές, αν θα υπάρχει 5η κ.λπ, θέλω να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί λίγο πριν από τον διαγωνισμό. Κατέθεσε μάλιστα μία μελέτη η οποία ήταν μέρος μιας κοινής υπουργικής απόφασης η οποία προέβλεπε τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης δημοπρασίας. Από αυτή τη μελέτη προέκυψε ότι η τιμή εκκίνησης μπορεί να είναι 3 εκατ. με βάση αυτά τα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς ενδεχομένως να υπάρχει χώρος και δυνατότητα και για επόμενη άδεια προκειμένου να έχουμε πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα. Βασικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα είναι τα σχήματα που είναι ανεξάρτητα από πιέσεις». Στο ερώτημα για το αν μπορεί να δοθεί και άλλη άδεια στην περίπτωση που αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες ο κ. Κρέτσος απάντησε θετικά: «έχουμε ήδη δεσμευτεί και θα πρέπει να υπάρχουν πολύ απτά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη διαφημιστική αγορά».
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο κύριοι κάνουν «πισωγυρίσματα» στα λεγόμενα τους. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα επτά ημέρες πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε μέσω συνέντευξής του ότι αμέσως μετά τη διαδικασία των πανελλαδικών αδειών θα δοθούν και οι θεματικές άδειες, απόσπασμα της οποίας είχε αναρτήσει και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών θα προχωρήσουμε στην διαδικασία για τις άδειες θεματικών καναλιών».
Επόμενος στόχος η Digea
Αυτό που προκύπτει από τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων είναι ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η Digea. Πέραν των καταγγελιών περί «σκανδαλώδους διαγωνισμού» που ανέδειξε τον ψηφιακό πάροχο, στις οποίες κατέφυγε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να πετάξει στην Digea στο μπαλάκι για το «μαύρο» στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα αδειοδοτηθούν. Η απειλή για μέτρα κατά του ψηφιακού παρόχου, άρχισε ήδη να αιωρείται. «Ο πάροχος, που αυτή τη στιγμή είναι η Digea, είναι η αρμόδια για να μεταφέρει την εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια. Επομένως δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΕΣΡ. Είναι δουλειά της Digea, η οποία οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα» προειδοποίησε η Ολγα Γεροβασίλη – και μάλλον έπεται συνέχεια καθώς το ζήτημα της μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό καθεστώς απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου πριν ολοκληρωθεί η επίμαχη δημοπρασία.
Μάρτζυ Λαζάρου
mlazarou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου