Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS

Ντόρα Μπακογιάννη: «Στεναχωριέμαι που θα κλείσει το Mega» - Κεντρική Εικόνα

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη                                                                             
          

                                                                                                                                                                                
                                                                                                                                                                             Αθήνα 7 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη στη Realnews και τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου.

1. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική πρόωρων εκλογών; Κάποιοι υποπτεύονται ότι οι εξαγγελίες για κοινωνικές παροχές και τα εγκαίνια έργων εν μέσω θέρους δεν είναι τυχαία.
Δεν αποκλείω καθόλου να έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο. Ο κ. Τσίπρας  κατά την προσφιλή του τακτική έχει δύο ταυτόχρονες στρατηγικές και εξετάζει εάν θα υποστηρίξει τη μία ή την άλλη. Το έκανε και πέρυσι το καλοκαίρι, το ξανακάνει και φέτος. Επιθυμία τους είναι να πάνε τις εκλογές όσο μακρύτερα μπορούν, αλλά επειδή η επιθυμία τους αυτή είναι σε ευθεία αντίθεση με την δύσκολη πραγματικότητα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εκλογών.

2. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με…. τσουνάμι των φόρων. Προβλέπετε κοινωνική έκρηξη;
Πιστεύω ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Την πρώτη ψυχρολουσία από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου ένιωσαν όλοι οι συνταξιούχοι -ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι- και η βαριά φορολογία γονατίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους μισθωτούς.

3. Ποιες πολιτικές δυνάμεις προκρίνετε ως στρατηγικούς εταίρους της Ν.Δ; Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων;
Το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση όσες δυνάμεις είναι έτοιμες να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα στέκεται στα πόδια της, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, που θα κρατάει τα παιδιά της στη χώρα και δεν θα τα στέλνει οικονομικούς μετανάστες στο εξωτερικό,  μπορούν να είναι εν δυνάμει εταίροι στην κοινή προσπάθεια.

4. Σας ανησυχεί το σενάριο των διπλών εκλογών ;
Δεν νομίζω ότι αυτό το σενάριο έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, και αυτό διότι πιστεύω ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές οι πολίτες θα δώσουν καθαρή εντολή στη ΝΔ, ως τη μοναδική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

5. Έχετε ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό. Η κυβερνητική πρόταση ταυτίζεται με την προηγούμενη πρόταση της Ν.Δ. Μπορεί να υπάρξει τελικά συναίνεση στο συγκεκριμένο θέμα;
Μα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο συγκεκριμένο θέμα και αυτό  μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνει  αποδεκτή, δηλαδή να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου. Μόνο αν προσεγγίσουμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ανοικτό πνεύμα και με ειλικρινή βούληση συμφωνίας και συναίνεσης, θα γίνει μία αναθεώρηση ουσιαστική. Διαφορετικά θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία.

6. Στη Ν.Δ επίκεινται εσωκομματικός ανασχηματισμός. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα είναι ριζικός…. Κατά τη γνώμη σας τι αλλαγές χρειάζονται;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αλλάξει πολλά στη ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου είναι να πλησιάσουμε τους πολίτες και να τους παρουσιάσουμε την πρότασή μας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό στην πολιτική όπως και στη ζωή γίνετε μόνο με πολύ δουλειά. Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ  είναι η παράταξη που μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα στους Έλληνες, με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, με στρατηγική και σχέδιο, μακριά από παρωχημένες ιδεοληψίες.

7. Εσωκομματικά θεωρείτε ότι έκλεισαν οι πληγές; Ο ρόλος του Κώστας Καραμανλή του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ποιoς πρέπει να είναι;
Ο καθένας έχει το δικό του ειδικό βάρος και έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην πορεία της χώρας αλλά και της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής αναμφισβήτητα μιλάει στην ψυχή των νεοδημοκρατών, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κράτησε το κόμμα όρθιο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του. Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα και επειδή έχω ζήσει στη ΝΔ πολλές φάσεις εσωκομματικής γκρίνιας σας βεβαιώνω ότι σήμερα ζει μια από τις καλύτερες στιγμές εσωκομματικής νηνεμίας.

8. Σε εκκρεμότητα είναι η έκδοση των «οκτώ» συλληφθέντων. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή;
Εάν ο Ερντογάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, δεν νομίζω ότι κανένα Συμβούλιο θα δώσει πίσω ανθρώπους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν σε θάνατο. Εάν όμως η θανατική ποινή δεν επανέλθει, τότε το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα δεδομένα θα βγάλει την απόφασή του η οποία θα πρέπει να είναι σεβαστή.

9. Η Τουρκία – δια στόματος Τσαβούσογλου- απειλεί με αποχώρηση από την Συμφωνία για το προσφυγικό εάν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει σε κατάργηση της βίζας. Ανησυχείτε για κατάρρευση της Συμφωνίας; Κινδυνεύει η Ελλάδα από ανεξέλεγκτες ροές;
Ανησυχώ πολύ. Ανησυχώ γιατί αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει πυξίδα, γεγονός που μπορεί να φέρει απροσδόκητες εξελίξεις. Πάντως σε μία εποχή που η Τουρκία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με σχεδόν το σύνολο των γειτόνων της και με τις πολύπλοκες σχέσεις με τη Ρωσία, θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους της, να θέσει απέναντί της το μοναδικό σταθερό της σύμμαχο, την Ευρώπη. Η κυβέρνηση πάντως οφείλει να προετοιμαστεί σε συνεργασία με τους εταίρους, για όλα τα ενδεχόμενα.

10. Οι εξελίξεις στην Τουρκία πόσο θα επηρεάσουν το Κυπριακό;
Όπως σας είπα φοβάμαι ότι η Τουρκία σήμερα είναι χωρίς πυξίδα. Ο Ερντογάν δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του για την πορεία που θα ακολουθήσει. Αυτό εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και το Κυπριακό. Εάν κινηθεί σε φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, τότε το Κυπριακό έχει περιθώρια επίλυσης. Εάν μετατραπεί σ’ ένα κλειστό αυταρχικό κράτος θα προσπαθήσει να κρατήσει το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού.