Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

H Χίλαρι εμφανίζεται οκτώ μονάδες μπροστά από τον Τραμπ

H Χίλαρι εμφανίζεται οκτώ μονάδες μπροστά από τον Τραμπ
Ουάσινγκτον
Σε απόστασή από τον Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται η Χίλαρι Κλίντον σε δημοσκόπηση μετά τα συνέδρια σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, με τη διαφορά να προβάλλεται σε οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.
Στην παρούσα φάση, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να κινούνται κατά το αναμενόμενο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους -μετά και την υποστήριξη από τον Σάντερς- σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς, στους οποίους η υποψηφιότητα Τραμπ δεν έχει ακόμη «κάτσει» σε όλα τα πεδία του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό των Washington Post και ABC που δημοσιεύεται την Κυριακή, και διενεργήθηκε μεταξύ 1ης και 4ης Αυγούστου, η Κλίντον και ο Τιμ Κέιν εμφανίζονται στο 50% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενώ ο Τραμπ και ο Μάικ Πενς στο 42%.

Η οκταψήφια διαφορά είναι διπλάσια από εκείνη σε ανάλογη δημοσκόπηση πριν τα συνέδρια σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που έδωσαν τα χρίσματα του κάθε κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Ανάλογη είναι η εικόνα όταν συνυπολογιστούν οι μικρότερες υποψηφιότητες των Φιλελεύθερων (υποψήφιος ο Γκάρι Τζόνσον) και των Πράσινων (υποψήφια η Τζιλ Στέιν): Η Κλίντον βρίσκεται στο 45% ενώ ο Τραμπ στο 37% -πριν από τα συνέδρια, η διαφορά τους ήταν επίσης στις τέσσερις εβδομάδες. Ο Τζόνσον εμφανίζεται στο 8% ενώ η Στέιν στο 4% -από κοινού δηλαδή ξεπερνούν πλέον το 10%.

Τα κομματικά συνέδρια στην πορεία για το Λευκό Οίκο κατά κανόνα δίνουν ώθηση στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως ο Τραμπ δεν ευνοήθηκε όσο η Κλίντον. Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, η Washington Post εκτιμά πως αυτό οφείλεται κυρίως στην υπόθεση με τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους γονείς του νεκρού  μουσουλμάνου λοχαγού, τα οποία επίσης έφεραν στην επιφάνεια το ότι το λεγόμενο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο αισθάνεται ακόμη «άβολα» με τον υποψήφιο.

Στη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι εμφανίζονται να αποτιμούν αρνητικά τα συγκεκριμένα σχόλια του Τραμπ (μόνο το 13% δηλώνει ότι τα συμμερίζεται).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται ότι το κλίμα γύρω από την γενικότερη αξιολόγηση της επιλογής μεταξύ Κλίντον και Τραμπ δεν αλλάζει: Έξι στους δέκα δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από το πώς διαμορφώθηκε το αντίπαλο δίδυμο στην προεδρική μονομαχία, ποσοστά αμετάβλητα από τον Ιούλιο.
Newsroom ΔΟΛ