Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Βάλε τις αιμορροΐδες στη θέση τους!

 logo newsletter

stogiatroaimoroides.jpg
Oσο κι αν πιστεύεις ότι οι αιμορροΐδες υπάρχουν για να σε ταλαιπωρούν στην πραγματικότητα εξυπηρετούν εξαιρετικά λειτουργικούς ρόλους.
Είναι αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού και οι ενοχλήσεις ξεκινούν όταν αυτά ερεθίζονται και πρήζονται.
Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις εσωτερικές και τις εξωτερικές.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται βαθιά μέσα στον πρωκτό και δεν είναι ορατές ή αισθητές. Συνήθως δεν είναι επώδυνες γιατί στο εσωτερικό του πρωκτού υπάρχουν ελάχιστες νευρικές απολήξεις με ευαισθησία στον πόνο και συχνά το μόνο σημάδι της παρουσίας τους είναι η αιμορραγία. Παρότι ορισμένες φορές οι εσωτερικές αιμορροΐδες παθαίνουν πρόπτωση, διογκώνονται κι εξέχουν από την επιφάνεια του πρωκτικού σφιγκτήρα, υποχωρούν μόνες τους ή σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να βοηθηθούν ώστε να επιστρέψουν στη θέση τους.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται στην περιπρωκτική περιοχή και συνήθως είναι επώδυνες. Σε περίπτωση πρόπτωσης προς τα έξω (κατά τη διάρκεια της διέλευσης των κοπράνων), η αιμορροΐδα γίνεται ορατή κι αισθητή. Ένα άλλο φαινόμενο είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στις εξωτερικές αιμορροΐδες που έχουν υποστεί πρόπτωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, την θρόμβωση. Παρά τη δυσάρεστη όψη τους, οι αιμορροΐδες με θρόμβωση δεν αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο αφού επιλύονται μόνες τους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
Η πρωκτική αιμορραγία και ο πόνος πάσης φύσεως είναι σοβαρές ενδείξεις που θα πρέπει να εξετάζονται καθώς ενδέχεται να υποδηλώνουν μια επικίνδυνη νόσο όπως ο καρκίνος του ορθού. Οι αιμορροΐδες αποτελούν την υπ’ αριθμό ένα αιτία πρωκτικής αιμορραγίας και σπάνια είναι επικίνδυνες, παρότι συστήνεται να γίνεται πάντα η διάγνωση από τον γιατρό.
Θεραπείες για τις αιμορροΐδες που θα σου προτείνει ο γιατρός
Πέρα από τις συμβουλές για την καθημερινή ανακούφιση από τον πόνο και τις συστάσεις για τροποποίηση της διατροφής σου, οι βασικές ιατρικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες είναι:
  • Ένεση. Υπάρχουν ενέσιμα διαλύματα που όταν εκχύνονται απευθείας στις εσωτερικές αιμορροΐδες, δημιουργούν μια ουλή που τις κλείνει. Όπως όλες οι ενέσεις, η ένεση δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
  • Επίδεση. Για την απομάκρυνση των αιμορροΐδων με πρόπτωση, συχνά τοποθετείται μια λαστιχένια επίδεση: ένα ειδικό εργαλείο ασφαλίζει ένα μικροσκοπικό λαστιχένιο επίδεσμο γύρω από την αιμορροΐδα, κλείνοντας την παροχή αίματος άμεσα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, η αιμορροΐδα συρρικνώνεται και πέφτει.
  • Καυτηριασμός. Με τη χρήση ηλεκτροδίου, λέιζερ ή υπερύθρων, προκαλείται ένα μικροσκοπικό κάψιμο που σφραγίζει την απόληξη της αιμορροΐδας, κάνοντάς την να συρρικνωθεί και να πέσει. Αυτή αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία αιμορροΐδων με πρόπτωση.
  • Χειρουργική επέμβαση. Για εκτεταμένες εσωτερικές αιμορροΐδες ή αιμορροΐδες που προκαλούν μεγάλη δυσφορία (όπως αυτές με θρόμβωση), ο γιατρός μπορεί να προτείνει την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αιμορροϊδεκτομή.
  • Οι θεραπείες αφαίρεσης των αιμορροΐδων είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά χωρίς τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής ενδέχεται να ξαναπαρουσιαστούν.
Ο ρόλος της διατροφής
Τόσο οι ειδικοί της συμβατικής όσο και της εναλλακτικής ιατρικής συμφωνούν ότι η καλύτερη θεραπεία για τις αιμορροΐδες βρίσκεται στη διατροφή. Μια δίαιτα πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, θεωρείται απαραίτητη.
Φρόντισε τα γεύματα και τα σνακ σου να βασίζονται κυρίως στα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα ανεπεξέργαστα σιτηρά.
Επίσης, περιόρισε τις επεξεργασμένες τροφές και το κρέας.
Αν δεν σου είναι εύκολο να εντάξεις στη δίαιτα τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πάρε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση τις φυτικές ίνες που μαλακώνει τα κόπρανα.
Απόφυγε τα καθαρτικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ερεθίζοντας ακόμη περισσότερο τις πρησμένες φλέβες.
Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι η πρόσληψη 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι αλλαγές στη διατροφή απαιτούνται και στην περίπτωση που επιλέξεις κάποια από τις παραπάνω ιατρικές θεραπείες.
Τέλος, έλεγξε την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σου μιας και το παραπανίσιο αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε οίδημα των φλεβών και σε αιμορροΐδες.
Δες εδώ ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες πρέπει να ακολουθείς για να μη σε ενοχλούν οι αιμορροΐδες
πηγή:loveyou.gr