Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Κλείδωσε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια, «μαραθώνιος» για τις άλλες τρεις

kuriakou-1000
«Κλείδωσε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια, στην μαραθώνια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εννιά το πρωί της Τρίτης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Επιταχύνουν τη διαδικασία για το δεύτερο κανάλι
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι επτά εναπομείναντες υποψήφιοι, αλλά και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς επιτροπής, συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως την δημοπράτηση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας, χωρίς να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ανάπαυσης ή ύπνου , με στόχο να έχει κι αυτή ολοκληρωθεί ως αργά απόψε το βράδυ και έως αύριο το βράδυ να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές αποσαφήνιζαν ταυτόχρονα, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, παρά την αντίθετη φημολογία που υπήρξε από το πρωί, λόγω διφορούμενων δηλώσεων από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Συνεπώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, ποια εταιρεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρώτη τηλεοπτική άδεια, γλυτώνοντας νωρίς από την επίπονη διαδικασία. Δεν είναι επίσης γνωστό σε ποιο ύψος έφτασε το τελικό τίμημα, αλλά και σε τι επίπεδα αποσύρθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι.
Όλα αυτά θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρθούν οι αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί.
Η εξέλιξη της δημοπρασίας κατά την διάρκεια κατακύρωσης της πρώτης άδειας ήταν αργή, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό καθυστέρησαν να εξοικειωθούν με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές, ενώ κατά την έναρξή της υπήρξαν και πάλι ενστάσεις και παράπονα για τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.
Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες προσήλθαν νωρίς το πρωί στη ΓΓΕΕ, φέροντας μαζί τους βαλίτσες με προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους, καθώς η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα ενώ «λευκός καπνός» αναμένεται να βγει από τα γραφεία της ΓΓΕΕ μετά από περίπου 48 ώρες.

 Tα επιτελεία και των οκτώ εταιρειών υπολογίζουν ότι η διαδικασία κατακύρωσης και των τεσσάρων αδειών θα απαιτήσουν ένα χρονικό διάστημα περίπου 48 ωρών, που μπορεί να είναι λιγότερες αν υπάρξουν πρόωρες αποχωρήσεις από την μάχη διεκδίκησης. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για την πορεία της διαδικασίας, καθώς ακόμη και ο υποψήφιος που θα κερδίσει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένος να παραμείνει απομονωμένος στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιό του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών.
Το κτίριο της Γενικής Γραμματείες Ενημέρωσης θυμίζει «φρούριο», καθώς όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από με  κορδέλες. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμή.

Η τροχαία Καλλιθέας έχει απαγορεύσει τη στάθμευση των αυτοκινήτων περιμετρικά του κτιρίου, ενώ στο σημείο υπάρχουν δύο κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλους τους χώρους.
 Σε κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το protothema.gr ,θα υπάρχει ένας υπολογιστής που θα είναι συνδεδεμένος στο ειδικό κλειστό λογισμικό, αλλά όχι και στο διαδίκτυο, ένας εκτυπωτής και μια κάλπη, όπου θα τοποθετούνται οι ηλεκτρονικές προσφορές μετά από εκτύπωση και μονογραφή τους. Από την ώρα που θα μπει στο δωμάτιο ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με κανέναν εντός ή εκτός του κτιρίου, ενώ και στην τουαλέτα θα πηγαίνει συνοδεία αστυνομικού.
Από ένα απρόοπτο σημαδεύτηκε η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών καθώς λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στον περιβάλλοντα χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκε ένα ασθενοφόρο προκειμένου να πάρει ένα από τα μέλη της επιτροπής.
Πρόκειται για το μέλος της επιτροπής το οποίο νωρίτερα είχε μεταβεί στο κτήριο της ΓΓΕ με τον ίδιο τρόπο καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο αλλά δεν μπορούσε να απέχει της διαδικασίας.
Ωστόσο μετά την αποχώρησή του είναι άγνωστο αν υπάρχει αντικαταστάτης προκειμένου η δημοπρασία να συνεχιστεί ή αν η διαδικασία έχει διακοπεί λόγω αδυναμίας του συγκεκριμένου μέλους της επιτροπής.
Μολονότι τα επόμενα 24ωρα η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην εξέλιξη της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο, η διαδικασία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης αποτελεί μόνο την αρχή.
Σύμφωνα με την Αυγή τα επόμενα βήματα όπως προβλέπονται απο το νόμο Παππά και την προκήρυξη είναι τα εξής:
– Μετά την ανακοίνωση των υπερθεματιστών για τις τέσσερις άδειες και σε προθεσμία πέντε ημερών πραγματοποιείται έλεγχος πόθεν έσχες των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.
– Όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός εξαμήνου και το τελευταίο 1/3 στη συνέχεια, εντός 12μηνου. Εντός 15 ημερών κατακυρώνονται οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας.
– Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου
– Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών
– Εντός του 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά θα ξεκινήσει η προκήρυξη του κύκλου των περιφερειακών αδειών.
Οι οκτώ υποψήφιες εταιρείες είναι:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)


Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).