Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Νομοσχέδια και παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Δημόσιο

Σε σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αναλάβει να καταρτίσει συγκεκριμένα νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τμηματικά από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί νόμος για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις στο Δημόσιο.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, όπως έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς, θα πρέπει να έχει θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην ισχύσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών από την 1η Ιανουαρίου 2017 για όσους δημοσίους υπαλλήλους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Επίσης εντός του Φθινοπώρου και το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει και να ψηφίσει νομοσχέδιο για την εισαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο όλων των υπαλλήλων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.
Νέα Κινητικότητα στο Δημόσιο από τον επόμενο μήνα
Μέσα στον Ιούνιο, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικοί παράγοντες, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «κινητικότητα» στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί άμεσα και οι διατάξεις του θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί:

  • Η κινητικότητα μεταξύ φορέων του δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου και θα έχει αμιγώς εθελοντικό χαρακτήρα. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει «προστάδιο μετάταξης» για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση του υπαλλήλου στο νέο φορέα.
  • Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα του δημοσίου, θα έχει τη μορφή της προσωρινής μετακίνησης για ορισμένο χρόνο (απόσπαση), υπό δύο προϋποθέσεις: 1) ύπαρξη κενών θέσεων που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους, 2) αποδεδειγμένες «σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες» όπως ορίζει το άρθρο 68 του Υπαλληλικού Κώδικα και μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού,
  • Μετά το διορισμό ή τη μετάταξη του υπαλλήλου στη νέα θέση θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2 χρόνια και ένα χρόνο επιπλέον εφόσον το αιτηθεί ο υπάλληλος), στην υπηρεσία όπου θα μεταταχθεί.
  • Θα υπάρξει παροχή κινήτρων (π.χ. μισθολογικά, βαθμολογική εξέλιξη, δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας, μοριοδότηση σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων) προκειμένου να καλυφθούν θέσεις σε παραμεθόριες περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.
  • Το πρόγραμμα κινητικότητας θα είναι συνεχές και θα εφαρμόζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
Τον Σεπτέμβριο κρίνονται τα ειδικά μισθολόγια
Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καθορίσει με ποια μέτρα θα εξοικονομήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ στη διετία 2017-18, προκειμένου να αποφύγει το “πάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κλπ.).
Παράλληλα, θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο να εισάγει τους κανόνες του ενιαίου μισθολογίου , οι οποίοι ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο και για τους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων.
Τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται περισσότεροι από 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι, βρίσκονται στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων” μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, προκειμένου να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να καθορίσει το καθεστώς των ενιαίων μισθολογίων, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο, μέχρι τέλος του 2016 προκειμένου να ισχύσει από 1.1.2017
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5%, λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

aftodioikisi.gr