Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η πρώτη της Γερμανίας και του Λεβαντόφσκι - Για την πρώτη νίκη Πολωνία και Β.Ιρλανδία

Η πρώτη της Γερμανίας και του Λεβαντόφσκι 
Ενα από τα φαβορί του EURO 2016, η Γερμανία, ξεκινά σήμερα, Κυριακή (22:00) τις υποχρεώσεις της με αντίπαλό την Ουκρανία στο «Pierre Mauroy» της Λιλ. Πάντα έβρισκε τον τροπο η «Νατσιονάλμανσαφτ» να ξεπερνά τον ουκρανικό σκόπελο, ακόμα κι όταν τέθηκε εν κινδύνω για πρώτη φορά η συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στα play-offs για τη διοργάνωση του 2002, επικράτησε 4-1 στο Ντόρτμουντ (πρώτο ματς 1-1) και πήρε την πρόκριση, κερνώντας «φαρμάκι» τον αείμνηστο Βαλερί Λομπανόφσκι, στο τελευταίο του ματς τον πάγκο των Ουκρανών.
Τώρα η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ταξίδεψε στη Γαλλία ως κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεκδικώντας τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 20 χρόνια, καθώς η τελευταία της επιτυχία, με μπόλικη... τύχη, σημειώθηκε στην Αγγλία το 1996. Απέναντι της θα βρεθεί μια ομάδα που βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο, τόσο συλλογικά όσο και σε επίπεδο εθνικών.
Εδώ και έναν χρόνο, η Ουκρανία έχει μόνο μία ήττα (από την Ισπανία) σε 11 ματς και προέρχεται από τέσσερις διαδοχικές νίκες στους αγώνες προετοιμασίας της για το EURO. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίες εναντίον ομάδων που βρίσκονται στη Γαλλία (Ουαλία, Ρουμανία, Αλβανία), με εξαιρετικές εμφανίσεις και πολλά γκολ.
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο 45χρονος Αγγλος, Μάρτιν Ατκινσον.

Για την πρώτη νίκη Πολωνία και Β.Ιρλανδία
Για πρώτη φορά μετά από 54 χρόνια, η Πολωνία και η Βόρεια Ιρλανδία τίθενται αντιμέτωπες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η προηγούμενη ήταν στους προκριματικούς της διοργάνωσης του 1962 με τους Βρετανούς να «καθαρίζουν» με δύο νίκες. Αύριο (19:00) στην Κυανή Ακτή και στο «Stade De Nice» κανείς δεν περιμένει ότι τα πράγματα θα είναι τόσο εύκολα.
Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια η Βόρεια Ιρλανδία ήταν εξαφανισμένη από το διεθνές στερέωμα πριν αναλάβει ο Μάικλ Ο'Νιλ το 2011, ο οποίος οδήγησε την ομάδα σε σταδιακή ανάκαμψη. Ορισμένα καλά αποτελέσματα στους προκριματικούς του Μουντιάλ 2014 δεν ήταν αρκετά για να στείλουν τους «Norn Iron» στη Βραζιλία, όμως στο EURO 2016 ο στόχος έγινε πραγματικότητα με «θύμα» (μεταξύ άλλων) και την Ελλάδα.
Πρωτάρα σε τελική φάση EURO η Βόρεια Ιρλανδία, αναζητά την πρώτη της νίκη. Το ίδιο όμως ισχύει και για την Πολωνία που σε δύο συμμετοχές έχει 3 ισοπαλίες και 3 ήττες, και φυσικά δεν έχει περάσει ποτέ από τη φάση των ομίλων. Στη Γαλλία ελπίζει σε κάτι καλύτερο, αφού ταξίδεψε στην Κυανή Ακτή ως η ομάδα με την καλύτερη επίθεση των προκριματικών (33 γκολ) και τον πρώτο σκόρερ, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο στράικερ της Μπάγερν πέτυχε 13 γκολ, ισοφαρίζοντας το καλύτερο ρεκόρ σε προκριματική φάση, το οποίο κατέχει πλέον μαζί με τον αυριανό του αντίπαλο, Κάιλ Λάφερτι (13 τέρματα στη διοργάνωση του 2008).
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο 36χρονος Ρουμάνος, Οβίντιου Χατσεγκάν, στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ