Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ KORINUIAS: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ



Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Στις 19 Απριλίου 2016, 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Κορινθίας, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Τσόγκας, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη με θέμα τη «Μη συμμόρφωση πιστωτικών ιδρυμάτων στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Ειδικότερα κατήγγειλαν το ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται από πλευράς των τραπεζών κατά τη χορήρηση βεβαιώσεων οφειλών στους πελάτες τους. Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα στην εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών στα Ειρηνοδικεία κατά τη διαδικασία των Αιτήσεων για υπεχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη).
Στην Απάντησή του ο αρμόδιος Υπουργός, μέσα από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, τόνισε τα εξής:
·         Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν. 4384/2016 προβλέπεται παράταση, έως και τις 30 Ιουνίου 2016, της προθεσμίας προσκόμισης στις αρμόδιες Γραμματείες των Δικαστηρίων επικαιροποιημένων στοιχείων για τους οφειλέτες των οποίων η Αίτηση εκκρεμούσε στις 19 Αυγούστου 2015.

·         Η αρμόδια Γενική Γραμματεία προωθεί άμεσα τις καταγγελίες για καθυστερήσεις προς τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν αυτές να παραδώσουν την αναλυτική κατάσταση των οφειλών εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος του οφειλέτη.

·         Από το Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016 η Γραμματεία έχει λάβει 628 τέτοιες καταγγελίες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει επιβάλει ως διοικητική κύρωση το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο, δηλαδή 10.000 ευρώ ανα παράβαση.


Κόρινθος, 24.05.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας