Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βουλή για το προσφυγικό

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

Αθήνα, 29 Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον Πρόεδρό της κ. Πέδρο Αγκραμούντ, θα επισκεφθεί τη χώρα μας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 30 και 31 Μαΐου, και θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους αρχών, υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί, επίσης, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αττική και τη Λέσβο.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Συνέλευσης να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να διαπιστώσουν την κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Τη Δευτέρα 30 Μαΐου, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, τον Σκαραμαγκά και τον Ελαιώνα.
Την ίδια ημέρα, ο κ. Αγκραμούντ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Σ. κ. Σαβίνσκι και την Αντιπρόεδρο της Κ.Σ. και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Αννέτα Καββαδία, θα συναντηθούν διαδοχικά με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία θα έχει ανταλλαγή απόψεων στη Βουλή με μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, καθώς και με τον επικεφαλής, στην Ελλάδα, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Φιλίπ Λεκλέρκ.
Την Τρίτη 31 Μαΐου, έχουν προγραμματισθεί επισκέψεις στον προσφυγικό καταυλισμό του Σχιστού και στο Λιμάνι του Πειραιά, καθώς και συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γεώργιο Καμίνη, τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μαρία Σταυροπούλου, τον αναπληρωτή Συνήγορο του Πολίτη κ. Βασίλειο Καρύδη, τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γεώργιο Μόσχο και εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Την ίδια ημέρα, κλιμάκιο της αντιπροσωπείας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Πέδρο Αγκραμούντ, τους επικεφαλής των πέντε πολιτικών ομάδων στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και την κ. Καββαδία, θα μεταβούν στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, και παράλληλα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της FRONTEX και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Πέδρο Αγκραμούντ θα προβεί σε δηλώσεις τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 5:30 μ.μ. στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Τρίτη 31 Μαΐου στις 3:00 μ.μ. στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης.