Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Στους δρόμους τα συνδικάτα - Απεργιακό Σαββατοκύριακο κατά Ασφαλιστικού και Φορολογικού - Η κυβέρνηση κλείνει για 3 ημέρες τον Εθνικό Κήπο - Παντού κλούβες και σίδερα - Φοβούνται για τα σκληρά νομοσχέδια

Γενική 48ωρη απεργία: Ποιοι απεργούν απο αύριο Πέμπτη 6/5
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα τα οποία επίσης αντιδρούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα απεργιακή συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί, ημέρα που θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά.


Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης σε μείωση συντάξεων σε νέα φορολογικά βάρη για τον ελληνικό λαό προχωρά σε μεγάλες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλοι κεφάλαιο δίνοντας του επίσης ζεστό χρήμα, κρατική χρηματοδότηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έφερε σε διαβούλευση, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, που έγινε στην πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα.

Δύο κόσμοι συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία, από τη μια ο κόσμος της δουλειάς, των εργαζομένων, όλων όσων υποφέρον και ματώνουν αυτά το χρόνια, και από την άλλη ο κόσμος του πλούτου μιας απίστευτης χλιδής ο κόσμος της διαφθοράς, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι το δίκαιο θα κριθεί μόνο στους δρόμους, γι? αυτό χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός, λαϊκή κινητοποίηση, δράση με οργανωμένες μαζικές δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσει σε όλη τη χώρα, από εδώ και πέρα και κάθε μέρα.

Εκκληση συμμετοχής από τα συνδικάτα

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με διαδικασίες fast track προσπαθεί να αιφνιδιάσει την κοινωνία προωθώντας την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

H ΓΣΕΕ αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, προκηρύσσει 48ωρη απεργία για την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου.

Η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση για 24ωρη απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου -ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τα οποία όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:


  • Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
  • Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 ευρώ έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 ευρώ και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ τομ χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκια. Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ τον χρόνο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Αναφέρεται, επίσης, πως απέναντι σε αυτή την επίθεση η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή της άδικης και ταξικής -σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων- φορολογικής πολιτικής.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και από το ΠΑΜΕ: Την Παρασκευή το πρωί στην Ομόνοια, το Σάββατο το απόγευμα στην Ομόνοια και την Κυριακή το πρωί στο Σύνταγμα.

«Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση κλείνει για 3 ημέρες τον Εθνικό Κήπο

Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις εν όψει των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν όλο το Σαββατοκύριακο ως αντίδραση στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να κλείσει όλες τις εισόδους του Εθνικού Κήπου από την Παρασκευή και έως και την Κυριακή, δηλαδή για τρεις ολόκληρες ημέρες. Αυτό σημαίνει πως για τρεις ημέρες ο Εθνικός Κήπος θα είναι κλειστός για όλους ακόμα και για εκείνους που θέλουν να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους μέσα στο πάρκο.
Έτσι το μεσημέρι αναρτήθηκε σε όλες τις εισόδους του Εθνικού Κήπου ανακοίνωση πως με εντολή της αστυνομίας κλείνουν τα πάντα και απαγορεύεται και η είσοδος.
Και δεν είναι μόνο ο Εθνικός Κήπος. Η Ηρώδου Αττικού έχει κλείσει με κάγκελα και κλούβες των ΜΑΤ και ουσιαστγικά δεν περνάει ούτε κουνούπι προς το συγκεκριμένο δρόμο. Έτσι η κυβέρνηση με αυτές τις εντολές προστατεύει το Μέγαρο Μαξίμου από τους διαδηλωτές, έτσι ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν με κανέναν τρόπο.
Τα μέτρα αυτά έρχονται και μετά την καταδρομική εισβολή των μελών του ΠΑΜΕ που μπέρδεψαν τις αστυνομικές αρχές και άλλοι εμφανίστηκαν στην Ηρώδου Αττικού από το Καλλιμάρμαρο και άλλοι μέσα από τον Εθνικό Κήπο. Βέβαια τα μέλη του ΠΑΜΕ που διαδήλωσαν κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ήταν ειρηνικά και δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο αναμένονται και οι αγρότες να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε γενικό προσκλήτηριο και καλεί τους αγρότες από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος στο παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 7 Μάη, στις 6 μμ, στην Ομόνοια.