Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Το ψέμα πήγε σύννεφο και για την αξιολόγηση

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Και επειδή πολύς ο λόγος περί αξιολόγησης τον τελευταίο καιρό, ας θυμηθούμε τι έλεγαν οι σημερινοί κυβερνώντες (λέμε τώρα) για την περίφημη 5η αξιολόγηση (που κατά τον κ. Δραγασάκη έγινε τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του 3ου Μνημονίου). Σημειώστε ότι οι περισσότερες δηλώσεις που ακολουθούν ανήκουν σε πρόσωπα που με τις δηλώσεις τους τότε εξόρκιζαν την αξιολόγηση και σήμερα την υμνούν:
-7 Νοεμβρίου 2014, Δήλωση Τσακαλώτου σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου:
«Οι αποφάσεις του χτεσινού Eurogroup δείχνουν ότι «όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν». Το νέο πρόγραμμα, η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), σημαίνει:

-την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης
- την αξιολόγηση κάθε τρίμηνο
- την παραμονή του ΔΝΤ στο «πίσω κάθισμα», όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Χαρδούβελης.
Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις».
 -15 Δεκεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου, Σκάι τηλεόραση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων».
-4 Ιανουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Βήμα fm: «Ακούμε ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αυτό τι σημαίνει; Θα πρέπει να κλείσει με τους όρους του mail του κ. Χαρδούβελη, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα;»
-7 Ιανουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Παραπολιτικά: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλες αυτές τις μέρες που έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος δεν έχουμε ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από τη Ν.Δ., το προεκλογικό της πρόγραμμα, ει μη μόνον με κάθε τρόπο να κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα. Δηλαδή τι; Να γίνουν αποδεκτά αυτά που θέτει η τρόικα ως προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουμε νέα μνημονιακά μέτρα».
-9 Ιανουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, , Αντέννα: «Δεν επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, των μνημονιακών μέτρων και σημαίνει συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων» / «Η αξιολόγηση σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα μέτρα Χαρδούβελη. Όλα αυτά, δηλαδή για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, κλπ. Σε αυτά, λοιπόν, έχουμε απαντήσει και απαντάμε κάθε μέρα πως δεν θα υπάρξει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών».
-9 Ιανουαρίου 2015, Αντέννα, Π. Σκουρλέτης: «Δεν επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, των μνημονιακών μέτρων και σημαίνει συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων. Η αξιολόγηση σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστούν τα μέτρα Χαρδούβελη. Όλα αυτά, δηλαδή για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, κλπ. Σε αυτά, λοιπόν, έχουμε απαντήσει και απαντάμε κάθε μέρα πως δεν θα υπάρξει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών».
-14 Ιανουαρίου 2015, Βαλαβάνη, Μέγκα: «Εμείς λέμε ότι δεν θα πάμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γιατί εμείς ξεκινάμε από την αρχή».
-14 Ιανουαρίου 2015, Βαλαβάνη, Ε: «Δεν θα πάρουμε την αξιολόγηση και τα 7,5 δις».
-19 Ιανουαρίου 2015, Δραγασάκης, Μέγκα: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η 5η αξιολόγηση αλλά ο έλεγχος της πορείας του πως φτάσαμε ως εδώ. Τι έγιναν τα 230 δες. ευρώ που πήραμε».
-22 Ιανουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, Βήμα Fm: «Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, διότι η νέα κυβέρνηση δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για να έχουμε τριπλό αποτέλεσμα: πρώτον, απομείωση χρέους, άρα και λιγότερα χρήματα από τα 7 δις για τις ανάγκες του 2015-2015. Δεύτερον, έξοδο από το Μνημόνιο και όχι κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, με ένα νέο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στους εταίρους και επιπλέον θα βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης με τους εταίρους και συμφωνία γι’ αυτό».
-23 Ιανουαρίου 2015. Βαλαβάνη, ραδιόφωνο Άλφα: «Δεν είναι δική μου εφεύρεση το ότι εμείς δεν θα ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση».
-26 Ιανουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Σκάι τηλεόραση: «Δεν θα μιλήσουμε με την τρόικα, θα θέσουμε στα θεσμικά όργανα τις θέσεις μας. Θα ζητήσουμε χρόνο για συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς και οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η αξιολόγηση και γι’ αυτό βρήκαμε σημείο επαφής».
-28 Ιανουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Αντέννα: «Δεν μπορεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος να συνοδεύεται με την ισοπέδωση της ζωής και της καθημερινότητας».
-28 Ιανουαρίου 2015, Π. Λαφαζάνης, Μέγκα: «Ποια αξιολόγηση; Εμείς θα αξιολογούμαστε καθημερινά από τον ελληνικό λαό».
-3 Φεβρουαρίου 2015, N. Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σκάι. «Η τρόικα δεν ξαναπατάει στην Ελλάδα και δεν υπάρχει αξιολόγηση. Τέλειωσαν αυτά. Μνημόνιο δεν θα γίνει, τελείωσε. Θα μιλάμε μόνο με κορυφαία στελέχη».
-4 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Φίλης, ρ/φ Alpha: «Δεν συζητάμε μνημόνιο, δεν συζητάμε 6η αξιολόγηση, ούτε τρόικα».
-10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία Ευκλ. Τσακαλώτου επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Συγχρόνως, για τα αποθέματα, όπως το χρέος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε καν για ισορροπία, όταν φτάνει στο 180% του ΑΕΠ ενώ όταν άρχισε η κρίση ήταν στο 120%. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε».
-11 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη λήξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:  «Αυτό ζητάμε εμείς. Η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητά και ποιο εναλλακτικό σχέδιο προτείνει; Την ίδια ερώτηση έκανε χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα στην κα Μέρκελ και απάντηση δεν πήρε. Να συνεχίσουμε το δρόμο της λιτότητας, να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αποδεχθούμε την αξιολόγηση της Τρόικας και να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και την κοινή λογική;»
-11 Φεβρουαρίου 2015, Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σταρ: «Το μνημόνιο έτσι όπως είχε χαραχτεί και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και όπως αυτά τα μέτρα έμειναν να ολοκληρωθούν, να γίνουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το περίφημο  email του περίφημου Χαρδούβελη, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Από τη δική μας την πλευρά είναι ότι απαιτείται αυτή τη στιγμή ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Φίλης, Βήμα FM: «Δεν πρόκειται να κάνουμε την 5η αξιολόγηση».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Παραπολιτικά: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της τρόικας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος».
-13 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ρ/φ Alpha: «Ο λόγος που δεν δεχόμαστε παράταση της υφιστάμενης κατάστασης είναι γιατί, αν δεχόμαστε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να δεχτούμε ότι θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση και αξιολόγηση σημαίνει ότι εμείς θα έπρεπε να αποδείξουμε ότι θα εφαρμόσουμε αυτό που εμείς καταδικάζουμε το μνημόνιο. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε».
-17 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας ζητούσαν λοιπόν, εκτός από την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και των μέτρων της, - αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει και δεν κατάφερε διότι θα συναντούσε την τεράστια κοινωνική δυσφορία, να φέρνει νέα υφεσιακά μέτρα σε μια οικονομία που είναι έτοιμη να ανακάμψει, τουλάχιστον στους αριθμούς, διότι σε σχέση με τους οικονομικούς δείκτες τα πράγματα είναι εξαιρετικά χειρότερα. Μας ζητούσαν λοιπόν εκτός από τα να υλοποιήσουμε από το ακριβώς ίδιο σημείο που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση το Μνημόνιο, να προχωρήσουμε και μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, να αποδεχθούμε δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να απεικονιστεί πλασματικά η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους / Συμφωνία χωρίς λιτότητα, χωρίς μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία. Είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις τον λαό».
-20 Φεβρουαρίου 2015, Σακελλαρίδης, Αντέννα: «Δεν έχει ζητηθεί επέκταση του προγράμματος, ούτε αξιολόγηση» διαφορετικά, «θα είχαμε υπογράψει πριν από δέκα μέρες».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Φίλης, Alpha τηλεόραση: «Είναι παρελθόν η 5η αξιολόγηση».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα. «Δεν θα έλθουν εδώ να μας ελέγχουν σαν μια συμμορία τεχνοκρατών».
-11 Μαρτίου 2015, Ν. Φίλης, Αντέννα: «Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση».
-15 Μαρτίου 2015, Στρατούλης, τηλεόραση Άλφα: «Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, υπάρχει ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας».
-16 Μαρτίου 2015, Τσακαλώτος, Ναυτεμπορική: «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο».
-16 Μαρτίου 2015, Σκουρλέτης, Real fm: «Αξιολόγηση με την έννοια της 5ης αξιολόγησης δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι, αν επιμείνουν νομίζω ότι θα είναι μια επιμονή που θα μείνει μόνο στο επίπεδο της επιμονής. Έχουμε σαφή εντολή αν φθάσουμε σε διλήμματα πέρα από τα όρια της εντολής, τότε βεβαίως όλα πια είναι ανοιχτά».
-18 Μαρτίου 2015. Μπαλάφας, ραδιόφωνο του Άλφα: «Αξιολόγηση θα κάνουμε γι’ αυτές τις καινούργιες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αξιολόγηση θα κάνουμε πάνω στις αποφάσεις της 20ής Φεβρουαρίου. Εμείς δεν ήρθαμε για να μας εκβιάζει ο κάθε Ντάισελμπλουμ που σήμερα είναι αύριο δεν είναι».
-18 Μαρτίου 2015, Κορωνάκης, Παραπολιτικά: «Προσπάθεια σκληρών κύκλων της ΕΕ να πάμε πίσω από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά την 5η αξιολόγηση, αλλά υπάρχουν δηλώσεις που την επικαλούνται».
-18 Μαρτίου 2015, Φίλης, Βουλή, στη συζήτηση για το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση: «Η συμφωνία καθιστά οριστικά παρελθόν το μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση».
-18 Μαρτίου 2015, Τσίπρας, Βουλή (ν/σ για ανθρωπιστική κρίση): «Στο Γιουρογκρούπ της 20ής Φεβρουαρίου πετύχαμε μια συμφωνία κάτω από τη γνωστή ασφυκτική πίεση του χρόνου. Πετύχαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Ακυρώσαμε την 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος, του περιβόητου μέιλ Χαρδούβελη».
-19 Μαρτίου 2015. Κατρούγκαλος, Αντέννα: «Αν δεχόμασταν να αξιολογηθούμε στη βάση του Μνημονίου, είναι σα να δεχόμαστε το Μνημόνιο όπως ήταν. Δεχθήκαμε τη δημιουργική ασάφεια γιατί το αρχικό δίλημμα ήταν ή υπογράφεις τη συνέχιση του μνημονίου ή ξαφνικός θάνατος».
-19 Μαρτίου 2015. Σβίγγου, Παραπολιτικά: «Δεν συμφωνήθηκε ποτέ να γίνει η 5η αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πίσω από μια συζήτηση που έληξε την ημέρα των εκλογών».
-19 Μαρτίου 2015. Στρατούλης, Μέγκα: «Τα τεχνικά κλιμάκια – επειδή έτσι τους έμαθαν οι εθελόδουλοι – ήθελαν να κάνουν αξιολόγηση επί του μνημονίου. Είπαμε, αξιολόγηση 5η δεν θα γίνει, διότι εμείς τα μνημόνια τέλος και τρόικα τέλος. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει παγώσει».
-19 Μαρτίου 2015. Κυβερνητικό νον πέιπερ ενόψει συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ: «Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια θετική πολιτική κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος».
-20 Μαρτίου 2015. Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ: Εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «5η αξιολόγηση της τρόικας». (τελικά την είπαν final review).
-20 Μαρτίου 2015, Αλ.  Τσίπρας μετά την οκταμερή: «Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ής του Φλεβάρη. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη 5η αξιολόγηση, το mail Χαρδούβελη».
-20 Μαρτίου 2015, Σακελαρίδης, Σκάι, Πρώτη Γραμμή, μετά την οκταμερή: «Κερδίσαμε μια σειρά από πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποσαφηνίστηκε ότι δεν ζητά κανείς από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση ή να εφαρμόσει το mail Χαρδούβελη. Δεν θα εφαρμόσουν πλέον μέτρα λιτότητας.  Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την έκβαση. Πιστεύουμε ότι έγινε ένα βήμα σημαντικό για να μπει η διαδικασία ξανά στις ράγες».
Σακελαρίδης, Αντέννα: Δηλώνει ότι ο Τσίπρας ρώτησε (τους Ευρωπαίους) για την 5η αξιολόγηση και η απάντηση ήταν αρνητική.
Χουντής, ραδιόφωνο Άλφα: «Ήταν μια καλή και θετική εξέλιξη, διότι υπήρξε μια παρερμηνεία όσον αφορά αυτά που συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο. Αποσαφηνίστηκε ότι δεν μιλάμε για μνημόνια, για αξιολόγηση, για mail Χαρδούβελη».
-21 Μαρτίου, συνέντευξη Τύπου, Αλ. Τσίπρας μετά την οκταμερή: «Όπως ανέφερα και χθες, στη χθεσινοβραδινή μας συνάντηση, επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι κρίσιμο. Ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά;
1) Δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, 2) οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. 3) Η διαδικασία: Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Ξαναβάλαμε τη συμφωνία στις ράγες».
-21 Μαρτίου 2015, δήλωση Τσίπρα: «Χθες έγινε μια επίσημη πολιτική ερμηνεία, ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, ότι δεν υπάρχει τρόικα, ότι δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη και ότι η Ελλάδα θα αξιολογηθεί με βάση το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας αριστερής αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει 5 αξιολόγηση, υπάρχει ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας».
-22 Μαρτίου 2015, Σακελαρίδης, real fm: «Η 5η αξιολόγηση δεν προκύπτει από την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου».
-24 Μαρτίου 2015, Βαλαβάνη, Αντέννα: «Δεν πρόκειται εμείς να κλείσουμε την 5η αξιολόγηση».

elzoni.gr