Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Όχημα για την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα της νέας εποχής η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021» «Αρωγός η Περιφέρεια στη διεκδίκηση της Καλαμάτας και συμμέτοχη στα μεγάλα στοιχήματα της Πελοποννήσου»



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrJFzrWSgtP-kaKOrn4CNIm1nEgSCMubwC4_eR2f9UL74-yPzdzR7M1G7BTnwQJ2YAKYQEZR2DLEoO_kWpGGoJ7sgZIHvyLbYm6t-rDRyWGBME2a5aJoAGM9b2CfnlU0xEcR26jaH9_zQ/s1600/00643.jpg
«Η προσδοκία μας εστιάζεται ότι τόσο στο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως στη δημιουργία θεσμών για την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα στη νέα εποχή. Αυτό είναι το συλλογικό μας ενδιαφέρον και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει αυτή η τόσο σημαντική πρόκληση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βοηθήσει στο επίπεδο των υποδομών, αφού ο Δήμος ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση. Όχι βέβαια για μαξιμαλιστικά έργα, αλλά για έργα που θα σημαδέψουν τη μετέπειτα ζωή της Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου».


Αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, τον επικεφαλής της ομάδας διεκδίκησης κ. Τσατσούλη και του εκπροσώπου της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Αλούπη, «γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι στα μεγάλα θέματα όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά» ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή τόσο οικονομικά, όσο και γενικότερα, για να ευοδωθεί η σημαντική αυτή προσπάθεια που θα έχει σημαντικά οφέλη για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο.

Πρόκειται για εξαιρετική σύμπτωση και συμπόρευση στα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της η Καλαμάτα, ανέφερε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «ο συμβολισμός της προσπάθειας αναδεικνύει, αφενός, τη μεγάλη προετοιμασία της μεγάλης πόλης της Πελοποννήσου για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 και, αφετέρου, την ανοδική πολιτική αναγνώριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στοιχείο το οποίο δίνει ελπίδα και προσδοκία στους πολίτες».

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν επιτελεί αποκλειστικά και μόνο πολιτιστικό ρόλο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αλλά δίνει τη δυνατότητα στην υποψήφια πόλη να δημιουργήσει το πολιτιστικό της περιβάλλον σε ισορροπία με την οικονομική της ανάπτυξη. «Είναι λάθος η προσέγγιση ότι το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ταυτίζονται. Το πολιτιστικό προϊόν δεν είναι μετρήσιμο με οικονομικούς όρους, αλλά είναι αυτό που προσθέτει υπεραξία στο πάντρεμα της νέας ημέρας μεταξύ της πολιτιστικής παράδοσης και του πολιτιστικού μέλλοντος μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κύριος στόχος δεν θα πρέπει να είναι το ποιες πόλεις θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, αλλά ποιος θεσμός θα βγει ισχυρός για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η πόλη της Καλαμάτας συνιστούν ανοιχτό χώρο χωρίς φοβικά σύνδρομα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία φιλοδοξούν να μπουν στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πόλεων και Πρωτευουσών».

«Με δεδομένη την εμπειρία μου τονίζω ότι από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι κρίσιμο να παραμείνει ένα Φεστιβάλ Εκδηλώσεων δρόμου που θα συνομιλεί με τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο στο πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της Καλαμάτας. Αυτή αποτελεί μια ζωογόνο νέα πρόταση για την πολιτιστική μας σύνθεση» σημείωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «σε αυτή την προσπάθεια είμαστε αρωγοί μακριά από μιζέριες και στείρες κομματικές και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στο 2021, «ένα σημαντικό ιστορικό χρόνο για τη χώρα και μια ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να θυμίσει στη χώρα και στους απανταχού της γης Έλληνες τη συμβολή και τις θυσίες της Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διοργανώσει πλειάδα γεγονότων για την ιστορική μνήμη ως υποχρέωση απέναντι στους σημαντικούς ανθρώπους του 1821 και να θυμίσει ότι ο τόπος μας παραμένει ζωντανός και αποτελεί οδηγό για να βγει η χώρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».