Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία - «Επιδεινώθηκε η κατάσταση»

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία
Βρυξέλλες
Την ανάγκη επίτευξης μιας «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα.

Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Δηλώσεις μετά τη Σύνοδο
Μετά το πέρας της Συνόδου του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

» Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

» Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

» Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες - οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας - να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

» Τέλος, ως προς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Σύγκρουση με τον Β.Όρμπαν

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άμεσα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και του είπε τα εξής:
«Πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ