Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ




Σχέδιο Στρατηγικής Σύμπραξης μεταξύ σχολείων στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος ERASMUS+ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ συμμετέχει κατά το τρέχον και το επόμενο σχολικό έτος (2015-16 και 2016-17) σε Σχέδιο Σύμπραξης μεταξύ σχολείων στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος ERASMUS+ με θέμα:Media, SocialNetworksandICT :  OpportunitiesforLearning
Στα πλαίσια αυτής της Σύμπραξης πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα από 7 έως 13 Φεβρουαρίου η πρώτη μετακίνηση μαθητών και καθηγητών όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Προορισμός ήταν η Ελλάδα και το Λύκειό μας, που φιλοξένησε 4 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς από κάθε μία από τις υπόλοιπες πέντε χώρες(ΙΣΠΑΝΙΑ,ΙΤΑΛΙΑ,ΤΟΥΡΚΙΑ,ΠΟΛΩΝΙΑ,ΛΕΤΟΝΙΑ). Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ελλήνων συμμαθητών τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με δραστηριότητες και εξορμήσεις που είχαν τόσο εκπαιδευτικό, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου, της Ακρόπολης και της Αρχαίας Κορίνθου, για να βιώσουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να συζητήσουν για τις αξίες που πηγάζουν από αυτόν. Επισκέφθηκαν επίσης το Ναύπλιο, όπου ξεναγήθηκαν στα γραφικά στενά της πόλης, το Ξυλόκαστρο, όπου απόλαυσαν τη θέα στην παραλία και επισκέφθηκαν τη βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, και το κέντρο της Αθήνας, για να πάρουν μια γεύση από την καθημερινή ζωή των σύγχρονων Ελλήνων.
Δύο από τα πέντε πρωινά της παραμονής τους εδώ οι μαθητές τα πέρασαν στη Βιβλιοθήκη του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Βέλου, όπου εργάστηκαν σε ομάδες πάνω στο θέμα του προγράμματος σχετικά με τη αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και την καλλιέργεια στους μαθητές συνηθειών ορθής και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας. Σε συνάφεια με το θέμα, την Παρασκευή 12-2-16οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΗΛΕΚΤΡΑ, όπου έδωσαν συνέντευξη στη δημοσιογράφου του σταθμού, κα Σουκαρά.
Η εβδομάδα έκλεισε με ένα χαρούμενο πάρτι στο Γυμναστήριο του σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών μας και με ένα πλούσιο μπουφέ που προετοίμασαν με μεράκι, βάζοντας όλη τους την τέχνη, οι μητέρες των μαθητών. Παιδιά και μεγάλοι γεύτηκαν την ελληνική κουζίνα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και διασκέδασαν όλοι μαζί.
Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κατά γενική ομολογία. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της συνάντησης υλοποιήθηκαν στο ακέραιο. Πάντως, το σημαντικότερο κέρδος προέκυψε από τη γνωριμία και την ανάπτυξη βαθύτατων συναισθημάτων φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των παιδιών, πράγμα που αποτυπώθηκεστη συγκίνηση της μέρας του αποχωρισμού.
Το Λύκειο Βέλου ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος και περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο στην Πολωνία.
  
Μαρία Καλλιμάνη
Υποδιευθύντρια Λυκείου Βέλου

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΟΥ