Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Νέα παρέμβαση και ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ για Τουρκία και προσφυγικό




Την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή επιτέλους του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, παρουσία των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ. Λίγο πριν την παρέμβασή της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

           «Πρόσφατα, κατόπιν κοινού αιτήματος Γερμανίας και Τουρκίας, αποφασίστηκε το ΝΑΤΟ να παράσχει άμεσα την υποστήριξή του στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Την απόφαση αυτή στήριξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, την παρακολούθηση και εντοπισμό των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών και προσφύγων στα τουρκικά παράλια.
Τελικώς, τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ και οι κανόνες εμπλοκής του στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας, που προβάλλει παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο και βρίσκει ακόμα μία φορά ευκαιρία να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

           Δεδομένου ότι η παρατεταμένη ασάφεια σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ, γεννά ερωτηματικά και τροφοδοτεί σενάρια σχετικά με τον ακριβή ρόλο, τον τρόπο και τις περιοχές δράσης των νατοϊκών δυνάμεων καθώς και όσον αφορά στη συνεργασία τους με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές και τη Frontex,  ερωτάται η Επιτροπή :

           -  Ποιές ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου;
          - Σε τί θα συνίσταται η επιτήρηση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο από τις νατοϊκές δυνάμεις σε συνεργασία με τη Frontex;».