Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΓΕΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ!

Πέρα από τα όρια της λογικής και της κοινής αντίληψης των αξιών, οδεύει η διάτρητη υπόθεση των διαδικασιών προκήρυξης για την κάλυψη κρίσιμης θέσης του ελληνικού Δημοσίου, σε Συμμαχικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Ανωτάτου Συμμαχικού Στρατηγείου Ευρώπης. 

Η θέση αφορά τον Διευθυντή του Γραφείου της Ανάπτυξης του Δόγματος των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που έχει κατανεμηθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια λυσσαλέα προσπάθεια εύνοιας ακατάλληλου υποψηφίου για αποστολή σε αυτή τη θέση, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μη τυποποιημένου γνώστη αγγλικής γλώσσας κατά παράβαση των υποχρεωτικών κριτηρίων πλήρωσης της θέσης από το ΝΑΤΟ (job description) με την ταυτόχρονη παράκαμψη αντίστοιχης υπουργικής απόφασης και σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία αξιοκρατικής πλήρωσης της ίδιας θέσης με την επίπονη εξέταση στο Στρατιωτικό Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Τι άλλαξε στο ενδιάμεσο από την προηγουμένη επιλογή όσον αφορά στα κριτήρια και στις αξίες μας και από ποιους δεν είναι απολύτως σαφές και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Μόνο η χρεοκοπία της χώρας είναι πασιφανής πια σε πολλά επίπεδα.
Κύκλοι του ΓΕΣ, σε σχετική ερώτηση, αρχικά θεωρούσαν τα παραπάνω ότι είναι στα όρια του αδύνατου, να επιτρέπεται δηλαδή να συμμετέχει στις υπάρχουσες διαδικασίες υποψήφιος που δεν έχει εξεταστεί ποτέ ότι γράφει και ομιλεί την αγγλική για μία θέση στη Συμμαχία υποχρεωτικής ομιλίας και γραφής αγγλικών και μάλιστα να του δίνεται το δικαίωμα να αποφύγει την τυποποίηση NATO STANAG (In NATO a Standardization Agreement). Μετά τη δημοσιογραφική έρευνα και σε επανάληψη της σχετικής ερώτησης οι ίδιοι κύκλοι άλλαξαν τη θέση τους υπερασπιζόμενοι το δίκαιο και ορθό των διαδικασιών των ιθυνόντων!
Η αναρτητέα όμως στο διαδίκτυο Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ τ.Β’378/09-03-2011 του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της διαύγειας και σεβασμού των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, καθορίζει ρητά στο άρθρο 3 ότι "το επίπεδο γλωσσομάθειας των θέσεων στα Συμμαχικά Στρατηγεία (Σ.Σ. όλα ανεξαιρέτως) καθορίζεται στα ισχύοντα έντυπα ανάλυσης καθηκόντων και περιγραφής θέσης,  όπως αναλύεται στην αντίστοιχη συμφωνία τυποποίησης (ΝΑΤΟ STANAG) και το επίπεδο αυτό γλωσσομάθειας αναγράφεται στην εκάστοτε προκήρυξη θέσεων. Η υποχρέωση της Υπουργικής Απόφασης αγνοήθηκε στην προκήρυξη για αγνώστους λόγους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο για τον κ.Βενιζέλο που τόση κριτική έχει δεχθεί, δικαίως και αδίκως, για τα δεινά της χώρας. 
Το ΓΕΕΘΑ λίγο καιρό μετά την Υπουργική Απόφαση Βενιζέλου,  σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επί Αρχηγίας του κ.Κωσταράκου, προέβη το 2012 σε σχετική διαταγή για τις απαιτήσεις κάλυψης θέσεων εξωτερικού όπου ενώ αρχικά δεν κάνει κανένα διαχωρισμό των Συμμαχικών Στρατηγείων και υποχρεώνει ανεξαρτήτως πτυχίου γλωσσομάθειας που κατέχουν την εξέτασή τους κατά ΝΑΤΟ STANAG,  στη συνέχεια γίνεται αποκλειστική αναφορά για την υποχρέωση εξέτασης κατά ΝΑΤΟ STANAG για τα Στρατηγεία Δομής Διοίκησης ΝΑΤΟ. Προφανώς υπάρχουν Σύμμαχοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και κυρίως Τούρκοι που μιλούν την αγγλική και άλλοι που ομιλούν άλλη γλώσσα, τη μητρική τους ίσως, σε μια κατά την ελληνική φαντασία Βαβέλ

Προφανώς μία δημιουργική ασάφεια για φίλους και εχθρούς.
Έτσι σύμφωνα με τους κύκλους του ΓΕΣ η επάρκεια πτυχίου κατηγορίας Advanced που καθορίστηκε στην προκήρυξη, για παράδειγμα αυτής της θέσης, είναι αρκετή ανεξαρτήτως των απαιτήσεων της περιγραφής καθηκόντων (job description) του ΝΑΤΟ που αναφέρονται σε ΝΑΤΟ και Υπουργική Απόφαση της Ελλάδας.  Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι υπάρχει σε επίσημο έγγραφο η εξαίρεση της θέσης από τη διοικητική δομή του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει τη μη πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής με βάση τα κριτήρια STANAG, κάτι που δεν προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά το thedayaftergr οφείλει να το διερευνήσει και διεθνώς.  

Ακόμα και έτσι όμως δεν είναι ορατό το παραθυράκι που επιτρέπει σε μία τέτοια διαδικασία να επιβραβεύονται αντί να αποκλείονται οι ακατάλληλοι. Οι ιθύνοντες του ΓΕΣ δέχονται όπως προβλέπει και το ΑΣΕΠ εξομοιούμενο στην ίδια κατηγορία ένα πτυχίο TOEIC (TOEIC® Listening and Reading) εξαιρώντας τη γραπτή και την προφορική εξέταση. Έτσι λοιπόν και μόνο κλείνει και το κύκλωμα, όπου όλα είναι καλά και ορθώς μπορούν να είναι υποψήφιοι όλοι σε αυτή τη χώρα για όλα, ακόμα και για το ΝΑΤΟ. Ακόμα και αυτοί που δεν γράφουν και δεν μιλούν λέξη στα αγγλικά επίπεδο ΝΑΤΟ.
Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι κατά την προηγούμενη αξιοκρατική αποστολή Έλληνα αξιωματικού στην εν λόγω θέση, που βρίσκεται υπό τις διαταγές Τούρκου αξιωματικού, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν απαίτησαν αυστηρά την αυτονόητη πιστοποίηση γλωσσομάθειας αγγλικών για μία τόσο κρίσιμη θέση που αφορά τις ειδικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, στο μόνο δικαιούμενο στην Ελλάδα για τη χορήγηση πιστοποίησης STANAG Στρατιωτικό Κέντρο Ξένων Γλωσσών στο Σκαραμαγκά. Τίποτα περισσότερο δεν χρειάζεται να δημοσιευτεί για τους κύκλους που προφανώς αναζητούν ένα κέντρο για να προστατεύσουν τους ακατάλληλους, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο ελληνικό δημόσιο.
Η μεταστροφή και εμμονή των κύκλων του ΓΕΣ στη σύγκρουση με τη λογική και τις διαδικασίες αξιοκρατίας και η δημοσιογραφική παραπομπή μας ακόμα και στο ΝΑΤΟ για την πιστοποίηση των ισχυρισμών τους είναι το πιο λυπηρό στην παραπάνω υπόθεση, σαφώς από οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Ευχόμαστε βέβαια ότι πρόκειται για μία μεμονωμένη υπόθεση για ένα συγκεκριμένο σκοπό προωθήσεων και αποκλεισμών και όχι για ένα κύκλωμα υποβάθμισης των εθνικών συμφερόντων, επιτρέποντας και ακόμη χειρότερα αποστέλλοντας σε Συμμαχικά Στρατηγεία ακατάλληλους δημόσιους λειτουργούς. Αξιωματικούς με μη αντιληπτές στους κοινούς θνητούς και φορολογούμενους διαδικασίες, που όλοι περιέργως προστατεύουν ως ιερά και όσια, ώστε να μην μάθει ποτέ κανείς αν κάποιοι υποψήφιοι μιλούν ή γράφουν την αγγλική ξεπληρώνοντας κάποια γραμμάτια, χρωστούμενα ή προσεχώς διαμαρτυρόμενα.
Σε μία εποχή που οι λαϊκοί ήρωες της κοινωνίας μας είναι απροσδιόριστο αν γράφονται στην ιστορία στα νερά του Αιγαίου ή στις λεωφόρους είναι απαραίτητο ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας όπως είπε κάποτε και ο Καίσαρας «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια». Με την πλάτη στη γίδα όλοι μπορούμε να βρεθούμε ως άνθρωποι στη ζωή μας. Αυτό δεν είναι μεμπτό. Το εθνικό έγκλημα είναι να προσπαθούμε να πείσουμε όλοι μετά ότι η γίδα ομιλεί και την αγγλική.
Εδώ ίσως ταιριάζει και ένα λαϊκό ανέκδοτο που κάποτε είχε πει ένας άξιος δημόσιος λειτουργός σε κάποιον από τους τόσους πολλούς που επί δεκαετίες εργάζονταν σκληρά, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο, αποκτώντας πτυχία και χαζο-επαίνους, εις όφελος του περιβόητου και ορατού πλέον κυκλώματος καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις λόγω του κατεπείγοντος,  μηχανορραφίας Υπουργικών αποφάσεων στις προμήθειες του Δημοσίου και  ερμηνευτικές διατάξεις που κατέληξαν σε κοινωνούς δημοσιογράφους των εκατομμυρίων ευρώ εις την αλλοδαπή.
«Μην προσπαθείς να μάθεις ποτέ ένα γουρούνι αγγλικά. Πρώτον δεν θα μάθει ποτέ ένα γουρούνι αγγλικά και δεύτερον και κυριότερο ενοχλείς το γουρούνι».
Ίσως τελικά εκεί που τελειώνει η λογική να μην αρχίζει ο Στρατός όπως λέει ο λαός. Ίσως απλά εκεί να αρχίζουν τα αλισβερίσια, ο αρχιερέας και οι αγγελιοφόροι τους.
Καλό ταξίδι σ' όλους τους. Η Ελλάδα θα είναι πάντα εδώ, στους Τούρκους κεφάλι δεν σκύβει.

Αυτά προς το παρόν για να μην πούμε τι τους απάντησε, στην από 1 Ιουλίου 1823 επιστολή τους, ο Καραϊσκάκης...

Thedayaftergr