Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τελεσίγραφο αγροτών στην κυβέρνηση για διάλογο - Νέοι αποκλεισμοί δρόμων και τελωνείων!

Τελεσίγραφο αγροτών στην κυβέρνηση για διάλογο - Νέοι αποκλεισμοί δρόμων και τελωνείων!
Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση και προειδοποιούν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, θα κλιμακώσουν εκ νέου τις κινητοποιήσεις τους...
Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι αγρότες στα μπλόκα όλης της χώρας με γενικές συνελεύσεις και "ζυμώσεις", που πάντως δεν σταματούν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τον πρωθυπουργό είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τους αγρότες να ξεκαθαρίζουν ότι αυτός θα πρέπει να γίνει "επί των προτάσεων που έχουν στείλει". Οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει επίσημο τηλεφώνημα για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και "αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο'' όπως λένε εκπρόσωποί τους. ''Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας κλιμακώνουμε τον αγώνα. Θα παραδώσουμε τα αιτήματα και θα φύγουμε. Δίνουμε στο Μαξίμου προθεσμία 48 ωρών για να μας απαντήσει επί των αιτημάτων μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας'' επισημαίνει ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης.
Η κυβέρνηση από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι από μηδενική βάση. Ο προβληματισμός από τους αλλεπάλληλους προπηλακισμούς βουλευτών στην επαρχία το Σαββατοκύριακο είναι έντονος, αλλά δεν είναι λίγες οι φωνές για διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα ώστε να μπει ένα τέλος στα μπλόκα και τους αποκλεισμούς.
Οι αποκλεισμοί δρόμων και τελωνείων
Οι αγρότες της Ροδόπης, θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, από σήμερα Δευτέρα. Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν οι αγρότες ενώ κλειστή είναι η εθνική οδός Αθήνων - Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.
Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά» σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου, δεν έχουν καταλήξει σε ποια δύναμη συντάσσονται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Προπηλακισμοί βουλευτών σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη
Πολλαπλασιάζονται τα επεισόδια από αγρότες με στόχο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην περιφέρεια, με αίτημα να αποσυρθεί πλήρως το σχέδιο Κατρούγκαλου. Στην Κοζάνη χθες, τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που μετείχαν σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό στο κτίριο της Περιφέρειας βρέθηκαν στο στόχαστρο ομάδων αγροτών, που εκτοξεύαν ύβρεις και φώναζαν συνθήματα όπως "αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα"...
Είχε προηγηθεί το Σάββατο το μεσημέρι ανάλογη ένταση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, με ομάδα αγροτών να μπλοκάρει τις εισόδους και να μην αφήνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Ρίζο και Αναστασία Γκαρά να φύγουν, αποδοκιμάζοντάς τους και καλώντας τους να δεσμευθούν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό...

newsit.gr