Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Οι άνθρωποι της Λέσβου και η αλληλεγγύη των πολιτών της Ευρώπης, εκτός από ζωές, διασώζουν και τις ευρωπαϊκές αξίες

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας κ. Laura Boldrini συνόδευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αναστάσιος Κουράκης, στα πλαίσια ολοήμερης επίσημης επίσκεψης στη Λέσβο. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας. Αντικείμενο της επίσκεψης αποτέλεσε η στήριξη της κοινωνίας της Λέσβου και των εθελοντών απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης ζωών και υποδοχής των προσφύγων.
Στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής της στο νησί, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης με ιατρούς και νοσηλευτές από την Ιταλία, οι οποίοι υποστηρίζουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς και με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Όπως τονίστηκε, ο αγώνας για τη ζωή που δίνει το ιατρικό προσωπικό και οι εθελοντές στη Λέσβο είναι αγώνας για τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την αποστολή της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη Μυτιλήνη, η οποία υποστηρίζει το Ελληνικό Λιμενικό, διασώζοντας από κοινού χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Επόμενος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν η περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς στο Βόρειο τμήμα της Λέσβου, η οποία αποτελεί και ένα από τα σημεία έλευσης των προσφύγων στο νησί. Αρχικά η αντιπροσωπεία μετέβη σε μία από τις ακτές της περιοχής φορώντας σωσίβια, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αμέσως μετά επισκέφθηκε και τις «γιαγιάδες της Λέσβου», οι οποίες αποτελούν σύμβολο των ευρωπαϊκών και ανθρωπιστικών αξιών.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη Λέσβο, η αποστολή παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου. Στα πλαίσια της συνέντευξης, ο κ. Κουράκης τόνισε την αντίθεσή του στις ακραίες, ξενοφοβικές φωνές ενάντια στους πρόσφυγες. Όπως επισήμανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αξιών του ανθρωπισμού και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κάλεσε, τέλος, την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπνευστεί από τον όμορφο αυτό αγώνα της κοινωνίας της Λέσβου, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, είναι και ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.