Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το μεγάλο ψέμα για το «δωρεάν ρεύμα»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του περίφημου «παράλληλου προγράμματος», ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να κραυγάσει άλλο ένα μεγάλο ψέμα – αυτή τη φορά για το δήθεν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα που μοίρασε σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Και το είπε το συγκεκριμένο μέτρο την ώρα ακριβώς που το… καταργούσε!
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθύμισε την παροχή ρεύματος δια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Το Κοινωνικό Τιμολόγιο δίνει μειωμένη τιμή. Εμείς φέραμε δωρεάν ρεύμα για 300.000 συμπολίτες μας. Δωρεάν ρεύμα! Γνωρίζετε τη διαφορά;».
Το είπε μάλιστα ωσάν να δόθηκε δωρεάν ρεύμα σε 300.000 άτομα για πάντα! Και ενώ γνώριζε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε πρόσφατα, ακόμη και σ’ αυτό το λειψό και επικοινωνιακό μέτρο (του περίφημου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) μπήκε οριστική ταφόπλακα.
Όπως έχουμε ξαναπεί, η ΠΝΠ αναφέρεται σαφώς στο έτος 2015 και η επέκτασή του αφορά όχι ένα νέο πρόγραμμα για το 2016, αλλά για τη δυνατότητα που παρέχεται σε εκείνους που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του 2015 να το ολοκληρώσουν μέσα στο 2016. Πέραν τούτου, ουδέν.
Επιπλέον, δεν επρόκειτο καν για δωρεάν ρεύμα, αλλά για συγκεκριμένη ποσότητα κιλοβατώρων. Η διάταξη είναι σαφής (και την επαναλαμβάνω, καθώς η επανάληψη εκτός από μήτηρ της μαθήσεως, είναι και μήτηρ της αποκαλύψεως του ψεύδους):
«Σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς. Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών».
Και σα να μην έφθανε αυτό, ο κ. Τσίπρας «φούσκωσε» και τον αριθμό στους 300.000, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, τα επίσημα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για 212.216 δικαιούχους.
Φυσικά, ούτε αυτός ήταν ο αριθμός που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν του Κοινωνικού Τιμολογίου. Διότι εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λιγότερες από 90.000 αιτήσεις (για την ακρίβεια 89.288), δηλαδή νοικοκυριά, και ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάζοντας τα νοικοκυριά επί τον υποθετικό αριθμό των μελών των οικογενειών, έβγαλε το νούμερο 212.216 (και πάντως όχι 300.000)!
Μα αν είναι έτσι, πόσοι πραγματικά ωφελούνται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπου μιλάμε για πάνω από 600.000 νοικοκυριά; Επί δύο; Επί τρία; Επί τέσσερα;
Και αυτά είναι μόνιμα και για πάντα – όχι για το 2015 και για δυο τετραμηνίες!
Πρόκειται για μειωμένα ως και κατά 54% τιμολόγια για 7 κατηγορίες δικαιούχων, που ακόμη και αν δεν είχαν να πληρώσουν ακόμη και το μειωμένο τιμολόγιο δεν κόπηκε ούτε για μια ώρα το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Δηλαδή, δεν κόπηκε το ρεύμα σε κανένα απολύτως νοικοκυριό που είχε υπαχθεί στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), παρά το γεγονός ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυτής της κατηγορίας καταναλωτών είχε απλήρωτους λογαριασμούς περίπου 100.000.000 ευρώ.
Επίσης επί «επαράτου» συνέβησαν και τα ακόλουθα: 
Δόθηκε πολύ μεγάλος αριθμός άτοκων μηνιαίων δόσεων για τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Διατηρήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Πολύτεκνους.
Όλα τα Νοικοκυριά και οι Επιχειρήσεις των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών εξακολούθησαν να έχουν ίδιες τιμές ρεύματος με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι κατά πολύ υψηλότερο για τους Σταθμούς της ΔΕΗ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. 
Έγιναν πάνω από 1.200.000 διευκολύνσεις σε λοιπά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (που δεν υπάγονται στο ΚΟΤ).
Οι τιμές του αγροτικού ρεύματος διατηρήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του πραγματικού κόστους, για να υποστηριχθούν οι Αγρότες, με παράλληλα μέτρα διευκόλυνσης απλήρωτων λογαριασμών τους.
Μειώθηκαν οι τιμές ρεύματος για τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να υποστηριχθούν η Βιομηχανία και οι Απασχολούμενοι σε αυτήν.
Η έκπτωση στους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας φθάνει και στο 75%. 
Μόνο αν είσαι αποφασισμένος να πεις άλλο ένα μεγάλο ψέμα, μπορείς να κάνεις ότι δεν γνωρίζεις όλα τα παραπάνω και να διαφημίσεις ένα αποσπασματικό εφάπαξ μέτρο, την ώρα μάλιστα που το καταργείς!

elzoni.gr