Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ογκώδη συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό, κλειστό το κέντρο. Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα


Μεγάλα σε συμμετοχή ήταν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την απόσυρση του Ασφαλιστικού.
 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.00 της Πέμπτης η πορεία για το ασφαλιστικό στην Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.  
 Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το «παρών» έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα.

Η Αστνομία έκανε λόγο για άλλους 15.000 διαδηλωτές στο κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ακολούθησε με κατεύθυνση από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα. Αλλά 5.000 ατόμα διάφορων συλλογικοτήτων συγκρότησαν πορεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.


Πανό στον βράχο της Ακρόπολης κρέμασαν, για λίγα λεπτά το μεσημέρι, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν το πανό και αποχώρησαν.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο μπλόκο των ανθοπαραγωγών στις Αφίδνες καθημερινά από 5:00 το απόγευμα έως 9:00 το βράδυ, ενώ έχει καλέσει τους παραγωγούς να μην προσέλθουν στις λαϊκές αγορές σήμερα και αύριο.

Στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν, επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι  πραγματοποίησαν ξεχωριστή, τρίτη, συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως 42 μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Επεισόδια έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο του μεγάλου απεργιακού συλλαλητηρίου κατά του Ασφαλιστικού, λίγο πριν από τη διάλυσή του. Στην πλατεία Συντάγματος, έπεσαν βροχή οι βόμβες μολότοφ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά μήκος της Πανεπιστημίου, έως το Rex.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην οδό Πεσματζόγλου μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος. Στην Ομόνοια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 984 που κάλυπτε τη διαδήλωση, απόκουκουλοφόρους οπλισμένους με σφυριά..
Ένταση όμως και λεκτικές αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν και μεταξύ μελών του ΚΕΕΡΦΑ και αγροτών έξω από τη Βουλή. Λίγο αργότερα στην Ακαδημίας, στα χέρια ήρθαν αγρότες από την Αταλάντη που συμμετείχαν στην απεργία.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές υπόπτων.
Φωτιές σε κάδους έχουν βάλει κουκουλοφόροι στα Εξάρχεια στην οδό Στουρνάρη.
Απεργία Live: Δεύτερος γύρος επεισοδίων στα Εξάρχεια! Καίνε κάδους και έχουν κλείσει την Στουρνάρη!Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης, εκτός από την περιοχή των Εξαρχείων όπου σημειώνονται επισόδια. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Σολωμού, κάηκε κατά το ήμισυ. Πέτρες, φωτιές, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στα στενά των Εξαρχείων. Άγνωστοι πέταξαν, λίγο μετά τις 15.00, βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Καθολικό αίτημα όλων των επαγγελματιών, αγροτών, αλλά και εργαζομένων ήταν η απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και η συζήτηση με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή σε όλη τη χώρα.
Μεγάλα τα συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Η πρώτη πορεία των ταξιτζήδων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών που ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους έφτασε ήδη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι διαδηλωτές ανάρτησαν ελληνική σημαία στα κάγκελα του υπουργείου και παραμένουν έξω από αυτό, έχοντας αποκλείσει την κυκλοφορία στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου έχουν παραταχθεί και τα αυτοκίνητα που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία.
Στο υπουργείο αναμένεται να καταλήξουν και οι υπόλοιπες πορείες του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Καθ' οδόν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης είναι και αγρότες με τρακτέρ.

Χωρίς αστικά λεωφορεία (κινούνται μόνο ελάχιστα ανά γραμμή με προσωπικό ασφαλείας) και ταξί η Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:45 και το τελευταίο 23:00 περίπου.

Κλειστά είναι επίσης τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών.
Στο λιμάνι του Βόλου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στην συνέχεια, μετά της ομιλίες, πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Με κορναρίσματα και αναμμένα τα φώτα, τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά, κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.
Ιδιαίτερα μαζική είναι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στο νησί της Ρόδου με τους συνδικαλιστές να υποστηρίζουν ότι είναι η μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων δέκα ετών. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι για πρώτη φορά σχεδόν όλα τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει ενώ συμμετέχουν στην κινητοποίηση και οι ιδιοκτήτες φορτηγών που πλαισίωσαν την πορεία στο κέντρο της πόλης.
Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες όμως πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις της Ηπείρου, ενώ στα μπλόκα των αγροτών προστέθηκε ακόμη ένα, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο ύψος του Βουτσαρά Σημαντική η κινητοποίηση σε Κόρινθο, Τρίπολη και Σπάρτη, ενώ έκλεισαν όλοι οι δρόμοι στον Ισθμό.