Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 Ε2 και Ε3 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015.



 *'Aρθρο του Αναστάσιου Λυμπερίου

Με αρκετές αλλαγές στα φορολογικά έντυπα (Ε1,Ε2,Ε3) θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015.
Συγκριμένα στο νέο έντυπο Ε1 που αφορά τη δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 παρουσιάζονται αλλαγές που αφορούν  το σύμφωνο συμβίωσης και περιλαμβάνει στα πεδία που ως τώρα αφορούσαν τους έγγαμους φορολογούμενους την ένδειξη “Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης” (Μ.Σ.Σ.) στα οποία θα καταγράφονται τα εισοδήματα ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Στο νέο έντυπο έχει επίσης προστεθεί κωδικός που θα καταγράφονται τα ανείσπρακτα ενοίκια με την ένδειξη «Ανείσπρακτα εισοδήματα της παρ. 4 άρθρου 39 Κ.Φ.Ε» κωδικοί (125-126) εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς, δεν φορολογούνται.
Επίσης στο νέο έντυπο του Ε1 εξακολουθεί να υπάρχει ο κωδικός 049 Πίνακας 7 για τη δήλωση αποδείξεων αν και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως θα είναι ανενεργός. Τέλος στον πίνακα Ε όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Έχουν διαγραφεί οι κωδικοί 825 και 826 όπου πέρυσι δηλωνόταν το καθαρό εισόδημα από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ΚΦΕ. Επίσης, έχουν διαγραφεί και οι κωδικοί 827 και 828 με τον φόρο που παρακρατήθηκε για τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Δεν υπάρχουν οι κωδικοί 123 και 124 με την αγοραία αξία κτίσματος σε γη του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή.
Παράλληλα στο νέο Έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας φορολογικό έτος 2015) στο οποίο δηλώνονται όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια φυσικού ή νομικού προσώπου έχει προστεθεί μια καινούργια στήλη στην οποία θα πρέπει να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (Στήλη 16). Σύμφωνα και  με οδηγία που εκδόθηκε θα πρέπει να υπάρχει αγωγή, διαταγή πληρωμής κλπ ή να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 39 ΚΦΕ για να δηλωθούν.
Έτσι οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων αναφέρονται συνολικά ως ακίνητη περιουσία, ενώ η διάκριση γίνεται ανάλογα με το είδος της μίσθωσης στις παρακάτω στήλες:
Ø  για την Εκμίσθωση – υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (Στήλη 13)
Ø  για την Δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας και (Στήλη 14)
Ø  για την Ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας (Στήλη 15)

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο Έντυπο Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα)  το όποιο συμπληρώνεται από τους επαγγελματίες και κωδικοποιώντας έχουμε τις εξής:
Πριν τον πίνακα Α
1. Εισαγωγή τριών νέων πεδίων :
Ημερ. πρώτης Έναρξης
Ημερ. Έναρξης
Ημερ. Διακοπής
2. Από τον κωδικό 019 «Κατηγορία βιβλίων» διαγράφεται η επιλογή 3 «Απλογραφικά/Διπλογραφικά βιβλία»
3. Στην ερώτηση «Ασκείτε αγροτική δραστηριότητα και υπάγεστε: »εισάγεται ο κωδικός 598 «Μη ενταγμένοι στο καθεστώς ΦΠΑ».
4. Προστέθηκε η εισαγωγή κωδικού 599 «Ασκείτε εκμετάλλευση σκάφους ν. 27/1975»
Πίνακας Β
Στον πίνακα η μοναδική αλλαγή είναι ο τίτλος καθώς από  «στοιχεία ΚΦΑΣ εκδοθέντα στη χρήση» φέτος αναφέρεται «Λογιστικά αρχεία – στοιχεία εκδοθέντα στη χρήση»
Πίνακας Γ
1. Διαγραφή κωδικού 063 «Βιβλίο αποθήκης» και κωδικού 072 «Τήρηση βιβλίων μηχανογραφικά» διότι πλέον δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης
2. Αλλαγή της ονομασίας του κωδικού από 078 «Τήρηση βιβλίων σύμφωνα με τα ΔΛΠ» σε «Τήρηση βιβλίων σύμφωνα με τα ΔΛΠ/ΕΛΠ»
Πίνακας Ε
1. Προσθήκη κωδικού 909 «Αποζημιώσεις» στο οποιο θα δηλώνονται οι αγροτικές αποζημιώσεις. Στο περυσινό έντυπο, οι αποζημιώσεις δηλώνονταν στον κωδικό 908 μαζί με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις. Φέτος, ο κωδικός έχει σπάσει στα δύο ώστε να απομονωθεί η πληροφορία για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Πίνακας Ζ
1. Προσθήκη κωδικού 325 «μείον την υπεραξία του άρθρου 10 του ν. 2579/1998»
2. Προσθήκη κωδικού 342 «μείον το κέρδος του άρθρου 71 του ν. 3842/2010»
3. Προσθήκη κωδικού 349 «Καθαρό αποτέλεσμα από εκμετάλλευση σκάφους (ν.27/1975)».
Πίνακας Η
Διαγράφεται ο υποπίνακας α΄ «Ισολογισμού»
Πίνακας Θ
Διαγράφεται ο υποπίνακας η΄ «Έσοδα κατά Μ.Σ.Κ.Κ.»
Πίνακας ΙΑ
Διαγράφεται ο πίνακας ΙΑ «Αναγραφή πληροφοριακών στοιχείων ΕΔΧ (ΤΑΧΙ), Αυτοκινήτων Δ.Χ., ενοικιαζομένων δωματίων κλπ»
Πίνακας Κ
Προστίθεται πίνακας Κ «Πίνακας προσωρινών διαφορών μεταξύ Φορολογικής – Λογιστικής βάσης

Οι αλλαγές στο Έντυπο Ε3 πηγάζουν από το Νόμο  4308/2014 (ΦΕΚ Α 251/24.11.2014) για θέματα και ρυθμίσεις για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.


                                 * ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος MSc και Υποψήφιος Διδάκτωρ, Μέλος της ΣτΑ του ΟΕΕ
tasoslimp@yahoo.gr