Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων» και στο δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη
στο «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων»
και στο δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη

Η πρώτη σας επίσκεψη εκτός Ελλάδος ως Πρόεδρος του κόμματός σας, είναι στη Κύπρο, σε μία χρονική στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων φαίνεται να είναι σε σημείο που πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία.

-- Ποια είναι η δική σας ενημέρωση;
-- Ποια η διαίσθησή σας;
-- Ποια η επιθυμία, και ποιος ο φόβος σας;


Η πρώτη μετά την εκλογή μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επίσκεψη εκτός Ελλάδας, δεν μπορούσε παρά να είναι επίσκεψη στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Οι λόγοι δεν είναι μόνον συμβολικοί και σημειολογικοί. Είναι λόγοι ουσίας. Στην Κύπρο ζει και προοδεύει ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική εθνική μας διαδρομή. Ταυτόχρονα η Κύπρος έχει γίνει θύμα μιας συνεχιζόμενης για πολλές δεκαετίες κατάφορης αδικίας και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των κανόνων, των αρχών και των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Δηλαδή της παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους της από τρίτη χώρα. Βεβαίως, ένας πολύ σοβαρός πρόσθετος λόγος, της επίσκεψης μου αυτής, είναι να ενημερωθώ πλήρως από τον φίλο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη για την πορεία και τις προοπτικές της εξελισσόμενης νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Θα έχω επίσης την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ και να συζητήσω αυτό το ζήτημα με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύω στην ανάγκη επανένωσης του νησιού και της απρόσκοπτης συμμετοχής και πορείας του μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ανάγκη μιας λύσης λειτουργικής και άρα βιώσιμης προς όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Με ικανοποίηση παρατηρώ ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια θετική δυναμική στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ, μεγάλη ευθύνη έχει η Τουρκία.

Εκτός από την πάγια θέση όλων των κομμάτων και στην Ελλάδα για «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», εσείς και το κόμμα σας πως την αντιλαμβάνεστε αυτή τη λύση;

Είναι προφανές ότι ουδείς στην Κύπρο ή στην Ελλάδα αγωνίζεται για μια «λύση για τη λύση». Η λύση, όπως ήδη ανέφερα, πρέπει να θεραπεύσει πλήρως την κατάφορη αδικία της παράνομης κατοχής. Να εξασφαλίσει με δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο την ειρηνική συνύπαρξη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία. Ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά μιας ενωμένης Κύπρου, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Σταθερή βάση για μια τέτοια λύση εννοείται ότι είναι οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια, κατά αυτόν τον τρόπο, επανενωμένη Κύπρος, θα είναι πολύτιμος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην πολλαπλά ταραγμένη και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

H Ελλάδα, χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πιθανότητας να υπάρξει λύση, και εάν ναι, πώς;

Η Ελλάδα είναι κάθε στιγμή στη διάθεση της Κύπρου ως ανιδιοτελής αδελφός, σύμβουλος, αρωγός και πολλαπλασιαστής κάθε προσπάθειας του κυπριακού ελληνισμού να αντιμετωπίσει αδικίες και προκλήσεις, να λύσει προβλήματα και να κερδίσει το παρόν από το μέλλον του. Οι διαχρονικοί μας δεσμοί είναι ακλόνητοι. Έγιναν δε ακόμα πλουσιότεροι και ουσιαστικότεροι καθώς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν το προνόμιο να είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χειρισμοί και οι αποφάσεις ανήκουν κυριαρχικά στην Κύπρο. Εμείς είμαστε ενεργά, δίπλα και μαζί της. Στο κομμάτι που μας αναλογεί ως εγγυήτριας δύναμης, υποστηρίζουμε ότι μια Ευρωπαϊκή Ενωμένη Κύπρος δεν θα έχει πλέον ανάγκη ούτε τις εγγυήσεις ούτε – πόσο μάλλον – το δικαίωμα επεμβάσεων τρίτων. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και θα πρόσθετα προσβλητικό, και για τις δυο κοινότητες μιας επανενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου.

Λένε πολλές φορές στη Κύπρο ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αποδυναμώσει την ισχύ της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – άρα και στο Κυπριακό; Είναι όντως έτσι;

Πράγματι, η κρίση δεν βοηθάει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Επιπλέον, πρόσφατοι ατυχείς χειρισμοί έχουν τραυματίσει το κύρος και την αξιοπιστία της. Αυτό όμως, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να επιδράσει στην αποφασιστικότητα ή τη δυνατότητα μας να υποστηρίξουμε, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό. Η κρίση δεν μπορεί να είναι «άλλοθι» διεθνούς αμηχανίας ή εθνικής αδυναμίας. Αντιθέτως είναι ένας βασικός λόγος για ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών και αποφασιστικότερη δράση υπέρ των δικαίων μας στην υπηρεσία των εθνικών προτεραιοτήτων και των θεμελιωδών δίκαιων επιδιώξεων μας.

Πιστεύετε ότι η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να δει το Κυπριακό να λύνεται;

Οι δηλώσεις προθέσεων και τα λόγια έχουν αξία μόνον όταν επιβεβαιώνονται με συγκεκριμένες πράξεις και ανάλογα έργα. Έχουμε λόγους να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την τουρκική πολιτική αλλά δεν θα πρέπει να είμαστε και εκ των προτέρων απολύτως αρνητικοί. Υπάρχουν νέες δυναμικές και νέα δεδομένα στο Κυπριακό που δικαιολογούν μια λελογισμένη αισιοδοξία. Όμως, όλα τελικά θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να είμαστε ούτε σταθερά απαισιόδοξοι ούτε σταθερά αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη μιας λύσης με τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης κάνει με αυταπάρνηση, γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα το καθήκον του με μόνο γνώμονα το καλό της Κύπρου και των Κυπρίων.

Στα νέα προεδρικά σας καθήκοντα, υπάρχει σκέψη για επίσκεψη και στη Τουρκία;

Πιστεύω πολύ στην εξωστρέφεια. Άλλωστε στην εποχή μας η κάθετη διαίρεση «εσωτερικού» και «διεθνούς» είναι εκ των πραγμάτων μια, εν πολλοίς, τεχνητή διαίρεση. Προτίθεμαι λοιπόν και ήδη σχεδιάζω μια σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, στις χώρες ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Προφανώς σε αυτές συγκαταλέγω και την Τουρκία. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το Κυπριακό.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα ότι έως τον Μάρτιο το Μνημόνιο θα είναι παρελθόν εκεί. Εμείς, γιατί δεν τα έχουμε καταφέρει;

Η Κύπρος τα καταφέρνει γιατί εξ΄ αρχής έθεσε συγκεκριμένους στόχους που απαρέγκλιτα εργάστηκε για να επιτύχει. Αυτή η σταθερή πορεία, η γενναιότητα των αποφάσεων και η ειλικρινής παρουσίαση των προβλημάτων στους πολίτες και βέβαια η πολιτική σταθερότητα είναι τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας της Κύπρου. Το αδελφό μας κόμμα, το ΔΗΣΥ δηλαδή η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά με τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και τη μεταρρυθμιστική της πολιτική κέρδισε το στοίχημα. Και αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη. Δυστυχώς τα ίδια δε συνέβησαν και στην Ελλάδα. Κυριάρχησε συχνά ο λαϊκισμός και η ιδεοληψία. Καλλιεργήθηκε, κυρίως με ευθύνη ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, ένας διχαστικός λαϊκισμός συνειδητά απατηλών υποσχέσεων. Και, έτσι, πυροδοτήθηκε πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια που «πάγωσαν» την οικονομία. Όλα αυτά μας καθυστέρησαν πάρα πολύ και ανέστειλαν τη χειροπιαστή πρόοδο προς την έξοδο από την κρίση, που είχε επιτευχθεί την περίοδο 2012 - 2014. Τώρα, αφού η χώρα εξαιτίας επικίνδυνων ερασιτεχνισμών έκανε μεγάλα βήματα οπισθοχώρησης, είναι σε νέο, κρισιμότερο σταυροδρόμι. Θέλω να ελπίζω, αν και έχω λόγους να ανησυχώ για το αντίθετο, ότι η σημερινή συγκυβέρνηση θα κατανοήσει επιτέλους την κρισιμότητα των στιγμών, την επικινδυνότητα των λαθών της, και την ανάγκη μιας μεγάλης ειλικρινούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που απαραίτητα χρειάζεται ο τόπος. Μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες. Τέλος πάντων, ας παραδειγματιστούν από την Κύπρο.