Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα το ν/σ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο – Τι περιλαμβάνει – Πότε θα ψηφισθεί (αναλυτικά)

Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2016, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο θα ρυθμίζει τον τρόπο αξιολόγησης και τοποθέτησης σε θέση ευθύνης υπαλλήλων του δημοσίου και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες (πιθανή ημερομηνία η 20/1).

Επίσης, θα συζητηθούν και θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, όπου θα γίνει αποτίμηση ανά υπουργείο και θα επιβεβαιωθούν οι στόχοι για τη νέα χρονιά.
Άλλωστε βασικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και τα οποία δεν θα σχετίζονται με νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτό το σκέλος της διακυβέρνησης είναι ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου και σε πολλές περιπτώσεις θα κρίνει και την τελική αξιολόγηση των υπουργών.
Σε ότι έχει να κάνει με το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο, πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφέρουν πως δεν θα υπάρχουν σοβαρές  αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει την σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.
Το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.
Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.
Με διατάξεις στο τέταρτο  κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 aftodioikisi.gr