Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Στο απόλυτο μηδέν οι σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας Τουρκικό «μπλόκο» σε ρωσικά πλοία στο Βόσπορο

Τουρκικό «μπλόκο» σε ρωσικά πλοία στο Βόσπορο
Στο κενό έπεσαν οι παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Με τις σχέσεις των δύο χωρών στο απόλυτο μηδέν, εκφράστηκαν από τη ρωσική πλευρά ακόμη και αμφιβολίες για την τήρηση της συνθήκης του Μοντρέ που ορίζει τη διέλευση των πλοίων στον Βόσπορο.

Μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία ανέφεραν πως η Τουρκία αφήνει εσκεμμένα τα ρωσικά πλοία να περιμένουν με τις ώρες στα Στενά του Βοσπόρου, κάνοντας «καψώνι» στη Μόσχα και παραβιάζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ (1936). Η είδηση διαψεύστηκε από στρατιωτικές πηγές της Μόσχας, οι οποίες απέδωσαν σε συνωστισμό τις όποιες καθυστερήσεις στη διέλευση.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, ένα πλοίο του ρωσικού Ναυτικού βρέθηκε «αντιμέτωπο» με τουρκικό υποβρύχιο στα Δαρδανέλια. Το πλοίο έπλεε προς τη Μαύρη Θάλασσα και το τουρκικό υποβρύχιο συνόδευε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ευαισθησίας με την οποία παρακολουθούν αλλήλους Ρώσοι και Τούρκοι, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Σουχόι.

Η ψυχρότητα μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν αναπτύξει πολύ στενές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, έγινε εμφανής στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, όπου ο πρόεδρος Πούτιν απέφυγε επιδεικτικά να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, Πούτιν και Ερντογάν αποδύθηκαν σε λεκτικό μπρα ντε φερ, την ώρα που η Μόσχα έθετε σε εφαρμογή τα οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία, κόβοντας όλες τις εισαγωγές οπωροκηπευτικών και άλλων τουρκικών προϊόντων.

Από το βήμα της Συνόδου για το Κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Αγκυρα ότι συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του ISIS και ότι «κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό επειδή ήθελε να προστατεύσει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές». Απαντώντας, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Κρεμλίνο να φέρει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τις αποδείξεις για τις πετρελαϊκές συναλλαγές που καταγγέλλει. «Αν κατηγορείς κάποιον, πρέπει και να το αποδείξεις», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι αν υπάρξουν αυτές οι αποδείξεις, εκείνος θα παραιτηθεί! Το Κρεμλίνο ανταπάντησε ότι «έχει αποδείξεις για την τουρκική συνεργασία με τους τζιχαντιστές» και όπως φαίνεται αυτός ο πόλεμος δηλώσεων θα συνεχιστεί.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ /  e-typos.com