Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



Πλακιωτάκης: H κυβέρνηση να ετοιμάζει την απολογία της«Πανοσιολογιότατε, κ. υπουργέ, κ. συνάδελφοι, κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να είμαι διπλά χαρούμενος για την παρουσία μου στην εκδήλωση αυτή, αφενός διότι βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον που δυστυχώς το 2015 οξύνθηκε σημαντικά.

Η άοκνη προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντική όχι μόνο στα λόγια αλλά με επενδύσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και με τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, της ραχοκοκαλιάς- όπως συνηθίζουμε να λέμε- της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι η αφορμή για την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση είναι η παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων ενός στοχευμένου και άκρως επιτυχημένου προγράμματος που υλοποίησε η εξαιρετική ομάδα του Επιμελητηρίου Πειραιώς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μαζί επεξεργαστήκαμε, προωθήσαμε και στηρίξαμε πριν από ένα χρόνο, όταν ήμουν στο υπουργείο Εργασίας, το αποδέχτηκα, το πίστεψα. Πίστεψα στην ολοκληρωμένη πρόταση του Επιμελητηρίου, τους καρπούς της οποίας σήμερα ήδη γεύονται οι ωφελούμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.
Μιλάμε βέβαια για τον Πειραιά. Μιλάμε για την καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας και οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από την πλευρά του, με οποιονδήποτε τρόπο, όχι μόνο στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στην περιοχή του Πειραιά αλλά ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, που αποτελεί την πρώτη παγκόσμια δύναμη και δε θα έπρεπε να το ξεχνάμε.
Σίγουρα, λοιπόν, βάλαμε το «λιθαράκι» εκείνο για να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις, μέσα στα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και ειδικά οι περιοχές όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Πριν από ένα χρόνο συνεδρίαζε για πρώτη φορά το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης υπό τον Πρωθυπουργό και όλοι όσοι συμμετείχαμε είχαμε αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση για τη χώρα είναι η ανάταξη και η αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, μέσα από μεταρρυθμίσεις, μέσα από πολιτικές που συμβάλλουν αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του εθνικού παραγωγικού μοντέλου και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Η απάντηση στην πρόκληση αυτή- λέγαμε τότε- ότι δε μπορεί παρά να είναι ο συνδυασμός των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών μέσα από την άμεση και ισχυρή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Φοβάμαι ότι λίγα πράγματα έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει ακόμα και τους διασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ, που κερδίσαμε με σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να διατεθούν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή πριν την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς για να μη συμβεί αυτό που συνέβη. Το 2015 θα έπρεπε να βρει τους άνεργους να επωφελούνται από στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης αλλά και αναβάθμισης των προσόντων τους, ώστε να κατευθυνθούν τελικά σε θέσεις απασχόλησης.
Η εποχή των επιδομάτων, κυρίες και κύριοι, τελειώνει και πρέπει να τελειώσει. Εμείς, σε πολύ σύντομο χρόνο καταφέραμε να εισάγουμε μια νέα κουλτούρα στα προγράμματα απασχόλησης, που θα δημιουργούν συνθήκες μείωσης της ανεργίας και όχι στην παραγωγή επαγγελματιών ανέργων δίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, την προώθηση εξωστρεφών και δυναμικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η Ναυτιλία.
Κυρίες και κύριοι, η κοινωνική συνοχή συνιστά τόσο το κρίσιμο προαπαιτούμενο, όσο και το πιο σοβαρό αποτέλεσμα μιας βιώσιμης  και πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι τον Γενάρη του ’15, αυτό αποτελούσε το πλαίσιο της πολιτικής που εμείς υπηρετήσαμε ως κυβέρνηση και εγώ προσωπικά στο υπουργείο Εργασίας στα θέματα συντονισμού και διαχείρισης των πόρων για την προώθηση της απασχόλησης και της  ανάσχεσης της ανεργίας.
Η ανεργία, η ισχυρότερη έκφραση της κρίσης, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική κοινωνία. Τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν παράδειγμα άμεσης και στοχευμένης παρέμβασης και πλέον αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής όπως ορθώς τόνισε ο πρόεδρος. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που βραβεύουμε σήμερα, είναι ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής, πιστοποίησης για επαπειλούμενους με ανεργία εργαζομένους, αλλά και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου  πεδίου που στόχο έχει τη βελτίωση της απασχολισιμότητάς τους και τη διατήρηση τελικά της θέσης εργασίας τους. Αυτός είναι ο αντικειμενικός στόχος, η επίτευξη μόνιμων θέσεων απασχόλησης.
            Μέσα λοιπόν από το πρόγραμμα αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την ενίσχυση των βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι αποτελούν και τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η καινοτομία του εγχειρήματος, έγκειται στο ότι καταφέραμε να δώσουμε ώθηση ανάσχεσης της ύφεσης, δίνοντας στους ωφελούμενους εργαλεία για την αναβάθμιση των προσόντων και της εργασίας τους και σε άλλους βιωματικούς κλάδους, λαμβάνοντας για το σκοπό αυτό και τη σχετική διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση καλύπτοντας και ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του συνόλου των κλάδων. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο  Πειραιώς  με τη σημαντική του εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση αντίστοιχων ευρωπαϊκών έργων, ανταποκρίθηκε επάξια αλλά και με διαφάνεια στην υλοποίηση του έργου και έθεσε τις βάσεις για την υιοθέτηση και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών.  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα στη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Ο άνεργος δεν μπορεί να περιμένει θεωρητικούς σχεδιασμούς. Απαιτεί ποιοτικές αλλά και ενεργητικές παρεμβάσεις που τον βοηθούν να επανενταχθεί ως εργαζόμενος και στην οικονομία και όχι βεβαίως να φυτοζωεί ως μακροχρόνια άνεργος. Είναι χρέος μας προς τους πολίτες, είναι χρέος μας προς την κοινωνία».