Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Όλα όσα άλλαξαν για συνταξιούχους και εργαζόμενους το 2015

Με αλλαγές στα όρια ηλικίας και αυξημένες εισφορές, αλλά και πολλά σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα, αποχαιρετάμε το 2015 αναφορικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.
Αν κάτι, βέβαια, σημάδεψε το 2015, αναφορικά με το ασφαλιστικό ήταν η ψήφιση του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή, όπου, με τεράστια πλειοψηφία, εγκρίθηκε ο οδικός χάρτης των περικοπών για το ασφαλιστικό τα επόμενα τρία έτη.

Το άλλο στοιχείο ήταν τα σενάρια επί σεναρίων και οι «διαρροές» αναφορικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Έτσι από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και την προπαραμονή των Χριστουγέννων η κυβέρνηση, με μια σειρά τροπολογιών, αύξησε τα όρια ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 λόγω γήρατος με 15 έτη ασφάλισης, κάτι που θα ισχύει από 1/1/2022.
Η αρχή έγινε τον Αύγουστο με τους δημόσιους υπαλλήλους και ακολούθησαν τους επόμενους μήνες οι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, σε ΕΤΑΑ, σε ΟΑΕΕ, στα ειδικά ταμεία και τέλος των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ).
Ταυτόχρονα μπήκε «μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις, με εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Επιπρόσθετα το Σεπτέμβριο είχαμε αύξηση ιατροφαρμακευτικής εισφοράς από 4% στο 6% στις κύριες και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο «ψαλίδι» επί των συντάξεων των ασφαλισμένων.

aftodioikisi,gr
Από εκεί και πέρα, όπως είπαμε, αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περικοπή του κατώτατου ορίου συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση των 67.