Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα με κόκκινο στιλό στο μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα - - 10 υφυπουργοί και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βλέπουν την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα με κόκκινο στιλό στο μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα
Γλυκά θα φάνε (όπως είπε ο Πρωθυπουργός). Πρωτοχρονιά στην υπουργική καρέκλα θα κάνουν, όμως το 2016 μάλλον δεν θα είναι η καλύτερη χρονιά για τουλάχιστον 10 από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης. Διόλου τυχαία μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο άρχισαν να κυκλοφορούν όχι απλά φήμες για ανασχηματισμό, αλλά και ονόματα.

Αγροτικό και Ασφαλιστικό είναι οι επόμενοι μεγάλοι κάβοι για την κυβέρνηση και το μόνο που δεν επιθυμεί το Μαξίμου είναι  βαρίδια.  Ειδικά σε μια εποχή όπου το βαρύ μνημόνιο ρίχνει βαριά τη σκιά του στην κυβέρνηση δίνοντας “αέρα” στη Νέα Δημοκρατία η οποία μοιάζει να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της το μόνο που δεν επιθυμεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου είναι “πατήματα” στην αντιπολίτευση.
Κάποιοι λένε με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σημειώσει με... κόκκινο τα ονόματα υπουργών που υστερούν σε επιδόσεις, όμως δεν είναι μόνο οι επιδόσεις το... πρόβλημα. Για παράδειγμα υπάρχουν ζητήματα όπως ο σάλος που έχει ξεσπάσει με τα πόθεν έσχες των κυρίων Σταθάκη και Φλαμπουράρη. Και οι δύο σύμφωνα με ορισμένους ίσως διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό ώστε να μην υπάρχουν αφορμές στην αντιπολίτευση για κριτική που θα επισκιάσει το κυβερνητικό έργο.
Σε επίπεδο πρωτοκλασάτων στελεχών όμως ακούγεται και το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, για τον οποίο έχουν βγει εσωκομματικά μαχαίρια και ακούγονται κατηγορίες ότι ... λάμπει δια της απουσίας του, αποφεύγοντας να προχωρήσει ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αφήνοντας άλλους να φέρουν το βάρος δύσκολων επιλογών.
Μιλώντας για δύσκολες επιλογές, το Ασφαλιστικό ίσως αποτελεί δύσκολο κάβο για την κυβέρνηση όμως οι επιδόσεις του Γ. Κατρούγκαλου μάλλον δεν θα τον βγάλουν εκτός υπουργικού. Στη χειρότερη περίπτωση, λένε κάποιοι, ο υπουργός θα αλλάξει χαρτοφυλάκειο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις κυρίες Φωτίου και Αντωνοπούλου με τις επιδόσεις των οποίων το Μαξίμου δεν είναι ευχαριστημένο.
Καθόλου ευχαριστημένοι δεν είναι αρκετοί μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα από τη Σία Αναγνωστοπούλου την οποία κατηγορούν ανοιχτά για διορισμούς συγγενών της και ζητούν την αντικατάστασή της. Κατηγορίες υπάρχουν και για τον Νίκο Φίλη στον οποίο καταλογίζουν αναίτια κόντρα του κόμματος με το ποντιακό στοιχείο, ενώ υπάρχει όπως λέγεται και ανοιχτή κόντρα με τον υπουργό πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Προβλήματα συντονισμού και συνεννόησης έχει καταγράψει το Μαξίμου και μεταξύ των κυρίων Κουρουμπλή και Βερναρδάκη ενώ σαφείς κατηγορίες για λάθος επικοινωνιακή τακτική εκτοξεύονται και κατά του διδύμου στο υπουργείο Υγείας, των κυρίων Ξάνθου και Πολάκη δηλαδή. Και ο Νίκος Κοτζιάς πάντως έχει συγκεντρώσει τα πυρά αρκετών καθώς θεωρείται πως λειτουργεί συγκεντρωτικά και πολλές φορές αυτόνομα, ενώ κάποιοι του καταλογίζουν και λάθος τακτική στο θέμα που προέκυψε με την Τσεχία.
Βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε πως όταν ξεκινάει η φημολογία για έναν κυβερνητικό ανασχηματ8ισμό, συνήθως οι πληροφορίες προέρχονται από αντιπάλους εκτός και κυρίως εντός του κυβερνώντος κόμματος.

newsit.gr