Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΟ Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων για την ασφάλιση των μηχανικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:          «Με τις διατάξεις των άρθρων 38 και 39 του νόμου 4331/2015 με τίτλο “Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα” που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουνίου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ για τους μηχανικούς.
          Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα από 1.1.93 και εφεξής και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης.
          Οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα για την ελάφρυνση του κόστους που κατέβαλαν οι μηχανικοί για την ασφάλισή τους.
          Ωστόσο, στο Κεφάλαιο Γ΄ του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε, καταργούνται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρω νόμου, ήτοι από 2 Ιουλίου 2015.
          Η Κυβέρνηση με αυτές της τις ενέργειες “τινάζει στον αέρα” το ασφαλιστικό των μηχανικών, και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στον κλάδο.
          Είναι τραγικό αυτό που η Κυβέρνηση “έχτισε” με νομοθετική ρύθμιση πριν μερικούς μήνες, κατόπιν πολλών πιέσεών μας, του ΤΕΕ και χιλιάδων μηχανικών, να έρχεται σήμερα και να το “γκρεμίζει”!
          Πρόσφατα  υπήρξατε και εσείς εκπρόσωπος των μηχανικών της χώρας κ. Σπίρτζη και λέγατε ότι “επιβάλλονται εξωπραγματικές εισφορές και προσαυξήσεις και μάλιστα εφάπαξ και αναδρομικά, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μηχανικοί εξ αντικειμένου αδυνατούν να πληρώσουν αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, καταχρεωμένοι και οδηγούνται βίαια εκτός επαγγέλματος και αγοράς εργασίας».