Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό και θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω, γιατί θέλει περίσσιο θράσος να απευθύνεσαι με τέτοιες εκφράσεις και, αντί να μιλάς επί του νομοσχεδίου, να μας εγκαλείς - την αντιπολίτευση στο σύνολό της-  για διαφορετικά ζητήματα.  Καταρχήν, να σας πω ότι περιπλανήθηκε στην ομιλία του από την ενημέρωση που ήθελε να μας κάνει για ό,τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής. Όπου δεν έγιναν όμως μόνο αυτά. Έγιναν και άλλα στη Σύνοδο Κορυφής. Παραδείγματος χάρη, είδαμε ότι ζήτησε και τη βοήθεια των Επιτρόπων και των αρχηγών για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα. Μήπως ξεχνάει κανείς ότι ο κ. Μοσκοβισί προχθές έκανε παρέμβαση και σύσταση στην αντιπολίτευση να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο; Αυτό δε σας ενόχλησε εσάς, κ. συνάδελφοι, που είστε πολύ ευαίσθητοι, όταν γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις;

Αλλά μαθαίνω κιόλας ότι χθες στη συζήτηση με την κ. Μέρκελ της είπε ότι η αντιπολίτευση δε θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το αδερφό κόμμα δε θα το ψηφίσει. Αλήθεια, αναρωτιέται αν το αδελφό κόμμα στα άλλα Κοινοβούλια ψήφισε τη συμφωνία την οποία εμείς ψηφίσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Φτάσατε στο σημείο τελικά να κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει τη μαμά για να μας κάνει «ντα», να μας πει η κα. Μέρκελ να το ψηφίσουμε. Εσείς ο αντι-Μερκελιστής, εσείς εκείνος ο οποίος υβρίζατε όλη την Ευρώπη, όλους τους ξένους, να τους βάλετε τώρα να μας μαλώσουνε; Ε, λοιπόν, πάει πολύ. Μην κουράζεστε. Μην κουράζεστε. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ό,τι είναι προς όφελος της χώρας, το στηρίζουμε. Ό,τι όμως είναι φόρος, περικοπές, υφεσιακό, θα μας βρίσκετε απέναντι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση.
Σας άκουσα, κ. Πρόεδρε, να λέτε ότι αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση οφείλει να ψηφίσει, διότι ο λαός ενέκρινε διά της ψήφου του τη συμφωνία. Μα, ακριβώς εμείς αυτό σας λέγαμε προεκλογικά. Πρώτον, σας είπαμε: γιατί κάνετε τις εκλογές και μάλιστα τόσο γρήγορα που ο λαός δεν κατάλαβε τι είχατε συμφωνήσει; Και μας απαντήσατε ότι σε 20 μέρες γίνανε οι εκλογές και το 2012, σε 20 μέρες γίνανε και το Γενάρη του 2015. Λοιπόν, για να απαντήσουμε και σε αυτό και να τελειώνει το παραμύθι: Οι εκλογές του 2012 γίνανε 20 μέρες, είχε ήδη ψηφιστεί το μνημόνιο, είχε συζητηθεί ένα χρόνο και ο λαός γνώριζε την πολιτική την οποία θα ακολουθούσαμε. Και θα έλεγα ότι εμείς τότε πήραμε την πλειοψηφία να υλοποιήσουμε εκείνη την πολιτική. Οι εκλογές του 2015 το Γενάρη έγιναν σε 20 μέρες, διότι η Βουλή δεν έβγαλε Πρόεδρο. Και πάλι τα κόμματα γνώριζαν που θα πάμε. Οι εκλογές που έγιναν τώρα σε 20 μέρες, κανείς δε γνώριζε που πάμε. Γιατί; Γιατί 10 Αυγούστου μας είπατε ότι μπορούμε να φύγουμε, ότι μπορεί να κλείσει η Βουλή. Η Πρόεδρος τότε έκλεισε τη Βουλή. Μήπως ξεχνάτε ότι ζητήσατε να ανοίξει η Βουλή; Και μας λέγατε ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις 20 Αυγούστου. Κι εμείς σας ρωτήσαμε και μέσα στη Βουλή: Πότε σκοπεύετε να φέρετε τη συμφωνία; Και τι προτίθεστε να κάνετε; Και η απάντηση ήταν ότι η συμφωνία θα έρθει περί τα τέλη Αυγούστου. Εκτάκτως, 13 Αυγούστου ανοίξατε τη Βουλή και 14 ζητήσατε να ψηφίσουμε τη συμφωνία. Κι αμέσως προκηρύξατε τις εκλογές για να μην προλάβει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί τι ακριβώς είχατε συμφωνήσει και τι είχατε  ψηφίσει. Και αν τολμούσατε, ας μην κάνατε τις εκλογές τότε. Ας μην είχατε μεταθέσει τις πληρωμές των φόρων για Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Κι ας κάνατε εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, όπως υπολογίζατε, να δούμε πως θα ψήφιζε ο ελληνικός λαός. Γιατί τώρα υφαρπάξατε την ψήφο του λαού. Κι εμείς αυτό δε θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ. Θα το λέμε συνεχώς, ώστε να το γνωρίζουνε και να ξέρουνε και τι ακριβώς ψηφίσατε.
Κι επειδή σας άκουσα, κ. υπουργέ, τώρα να μας λέτε για τους φόρους και για τις λίστες και για όλα τα σχετικά. Καταρχήν, να σας πω ότι οι φόροι τους οποίους εμείς εισπράξαμε το 2014 ξαναγύρισαν στην αγορά, γιατί πληρώσαμε τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ εσείς θα τους πάρετε και φεύγουν από την αγορά. Γι’ αυτό και προκαλείτε μεγαλύτερη ύφεση.
Κατά δεύτερον, το 2014 είχαμε αρχίσει να έχουμε ανάπτυξη. Είχε αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Εσείς τώρα έχετε ελλείμματα. Πως μπορείτε να συγκρίνετε αυτές τις δυο περιόδους και να εγκαλείτε εμάς για οποιαδήποτε φορολογία τη στιγμή κατά την οποία εμείς προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε αυτούς τους φόρους λόγω των χρεών που είχε δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα, πρέπει να θυμίσω ότι όταν στις 14 Αυγούστου μας ζητήσατε ψήφο, μας είπατε ότι θα ψηφίσουμε το μνημόνιο κι ότι τα μέτρα εσείς θα τα φέρετε. Με πρόσημο κοινωνικό και πρόσημο θετικό και πρόσημο αναπτυξιακό. Αναγνωρίζετε πουθενά τίποτα από αυτά τα τρία, τα οποία λέγατε; Τίποτα. Και βλέπω- με συγχωρείτε- και εσάς και τον κ. Πρωθυπουργό, ακριβώς επειδή δε θέλετε να συζητάμε γι’ αυτά, να μας λέτε για άλλα. Να μας λέτε για τα «πόθεν έσχες» και τις απαντήσεις, να μας λέτε για τη λίστα Λαγκάρντ, να μας λέτε για όλα τα άλλα, εκτός από αυτά που φέρατε σήμερα να νομοθετήσετε.
Λοιπόν, εμείς παρότι πιστεύουμε ότι πρέπει να μιλάμε για τα μέτρα σήμερα και μόνο για τα μέτρα, για να τα καταλάβει ο ελληνικός λαός, δε θα αφήσουμε αναπάντητα αυτά που είπατε. Γιατί κατάλαβα ότι ο κ. Τσίπρας έγινε δικαστής! Εξέδωσε κι απόφαση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι όλοι είναι αθώοι. Από πού ως που; Που το ξέρει; Πως το κατάλαβε; Πως ενημερώθηκε κι εμάς δε μας ενημερώνει κανείς; Είδε αυτός που είναι αυτά που λείπουν από τα «πόθεν έσχες»; Και αν δεν τα είδε, πως εξέδωσε απόφαση; Δεν πρέπει αυτά θεσμικά να κινηθούν; Μήπως είχε δει τι είχε γίνει και στη λίστα Λαγκάρντ και είχε στείλει την τελευταία εβδομάδα τρεις εισαγγελείς και βγήκε να μας πει «μην τολμήσει κανείς να σταματήσει την έρευνα»! Γιατί; Γιατί αυτός ήταν ο εισαγγελέας; Αυτός ήταν ο Πρόεδρος; Αυτός ήταν η Δικαιοσύνη; Εμείς πιστεύουμε σε μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Με έντιμους δικαστές. Και αυτοί οι έντιμοι δικαστές θα βγάλουν τις αποφάσεις. Όχι η κυβέρνηση. Όχι η εκτελεστική εξουσία. Αυτά, λοιπόν, που ξέρετε, αφήστε τα. Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσετε. Ούτε και πρόκειται να τα βάλετε όλα σε ένα τσουβάλι και να πάτε να τα ισοσταθμίσετε και να τα συμψηφίσετε. Συμψηφισμοί από εμάς δεν υπάρχουν. Όποιος έχει κάνει τη ζημιά, όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι, να βγουν όλα στο φως και να τιμωρηθεί.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται καθόλου οποιαδήποτε έρευνα και αν γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Μην λοιπόν εσείς προσπαθείτε δήθεν να μας τρομάξετε και μην παίζετε με αυτά.
Ταυτόχρονα να σας πω ότι με το πολυνομοσχέδιο αυτό, εσείς συγκρούεστε με την πρώτη κυβέρνηση. Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση. Πού; Στις διατάξεις που έχετε για τις 100 δόσεις. Άλλα είχατε ψηφίσει τότε και πανηγυρίζατε και άλλα έχετε τώρα. Και ταυτόχρονα και για τη σύνταξη στους υπερήλικες ανασφάλιστους. Άλλα είχατε ψηφίσει και άλλα ψηφίζετε τώρα. Και ρωτώ πως θα ψηφίσετε κύριοι της κυβέρνησης αντίθετα με αυτά τα οποία είχατε ψηφίσει πριν λίγους μήνες; Αφήστε που έκανε ένα τσακ το αυτί μου και είπε ο κ. Τσίπρας -ή δεν το κατάλαβα;- ότι «εμείς τώρα πια θα κυβερνήσουμε. Γιατί προηγουμένως δεν κυβερνούσαμε». Δεν κυβερνούσατε προηγουμένως; Τι κάνατε; Μόνο διαπραγμάτευση; Καλά η διαπραγμάτευση έγινε με ωρομίσθιους. Με ώρες όχι με μήνες. Η διακυβέρνηση ήταν με μήνες. Δεν ήταν με ώρες.
Εγώ λοιπόν πιστεύω πραγματικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει για την αλλαγή στάσης της. Όχι η αντιπολίτευση για τη δικιά της. Η αντιπολίτευση ήταν, είναι και παραμένει ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό γιατί έλεγε ψέματα προεκλογικά, να ξαναθυμηθείτε ποια διλήμματα βάλατε προεκλογικά.
Ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε τη συμφωνία και εν τέλει να σας πω δεν λύνονται οι περικοπές στις συντάξεις και οι φόροι με το να μας μιλάτε εδώ για το παραθαλάσσιο μέτωπο στο Κερατσίνι. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Ελάτε να το φέρουμε να το συζητήσουμε διαφορετικά.
Επίσης, δεν έχει καμιά σχέση με το νόμο για τα ΜΜΕ, που κάθε μέρα το ψελλίζετε. Εδώ και 7 μήνες το λέτε. Σας είπαμε φέρτε το. Και στο κάτω – κάτω τι φοβόσαστε για να το φέρετε; Γιατί εγώ άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει εγώ δεν μίλησα με κανέναν. Εγώ δεν έχω πάρει κανέναν. Ναι, οι υπουργοί του ξέρει ποιους παίρνουνε; Οι σύμβουλοί του ξέρει με ποιους μιλάνε; Γιατί και εγώ δεν έχω πάρει κανέναν. Έτσι θα πάμε τώρα; Αυτός θα είναι ο διάλογος που θέλετε μέσα στο κοινοβούλιο; Αν αυτός είναι ο διάλογος που θέλετε εγώ είμαι εδώ και μπορούμε να τον κάνουμε και να το συζητήσουμε.
Και τέλος, κλείνω κύριε Πρόεδρε, με ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν ασχολήθηκε. Με αυτή την απίθανη, αφελή έως και επικίνδυνη επιστολή για τα Σκόπια. Για εμάς δεν υπάρχει επιστολή. Δηλαδή, τι μας έστειλε ο κύριος υπουργός των Εξωτερικών; Να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας τα κόμματα; Έτσι κάνατε και στην διαπραγμάτευση που είχατε; Διαπραγματευόσασταν με τους ΑΝΕΛ τι θα περάσετε και με το υπουργικό συμβούλιο και τελικά φτάσαμε μετά από μήνες να φέρετε μια πολύ δύσκολη και επώδυνη συμφωνία. Εμείς για να ξεκαθαρίσουμε: Για εμάς για το θέμα ισχύει η απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών. Δεν κάνετε βήμα από εκεί. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Όπως είναι και επικίνδυνα παιχνίδια η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία. Αυτό δεν περνάει με τίποτα. Η Μακεδονία είναι ελληνική, τα ζητήματα αυτά τα έχουμε λύσει, τα έχουμε συζητήσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου. 




ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ


Κύριε Πρόεδρε,
Κατά αρχήν να πω στον κ. υπουργό ότι η απόφαση άλλαξε με ομόφωνη απόφαση της Bουλής τότε και την χρησιμοποιήσαμε στο Βουκουρέστι στην οποία είχαμε την νίκη. Και να σας θυμίσω ότι ήμουν υπουργός Άμυνας και το έχω ζήσει από κοντά. Και όταν είπα για τη Σύνοδο Αρχηγών, ακριβώς εννοώ ότι αν θέλετε να αλλάξετε την απόφαση να μας καλέσετε τους Αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το συζητήσουμε και όχι με επιστολές.
Δεύτερον, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία και το διευκρινίζω. Η επιστολή αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βγήκε από την Χρυσή Αυγή. Αν έχετε εμπιστοσύνη εσείς για αυτά τα ζητήματα να τα συζητάτε με τον τρόπο που τα συζητάτε και μάλιστα δια επιστολής είναι δικό σας θέμα.
Εγώ λοιπόν, σας εγκαλώ, επειδή ακριβώς είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, έπρεπε να τεθεί στα κόμματα χωρίς επιστολή. Να το συζητήσουμε με εσάς στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακριβώς για να μην υπάρχουν διαρροές και γνωρίζουν τα Σκόπια τις ελληνικές θέσεις των κομμάτων. Γιατί δηλαδή, τι μας καλείτε; Να διαπραγματευθούμε μεταξύ μας; Να πούμε εμείς μια ονομασία, να πει μια άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, να πει μια άλλη το ΚΚΕ, το Ποτάμι και πάει λέγοντας; Δεν γίνεται έτσι κύριε υπουργέ. Τώρα κατάλαβα γιατί μας φέρατε και το μνημόνιο αυτό. Έτσι διαπραγματευόσασταν; Με τέτοιο τρόπο μεταξύ σας και μετά πήγατε και το συζητάγατε; Λοιπόν, λίγη σοβαρότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν βλάπτει.