Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τουλάχιστον 30 νεκροί και 126 τραυματίες σε βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα



Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 126 άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις έξω από κεντρικό σταθμό τρένου στην Άγκυρα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την "επίθεση μίσους", όπως την χαρακτήρισε, που σημειώθηκε σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή "στοχεύει την ειρήνη του έθνους" και έκανε έκκληση για "αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα" απέναντι στην τρομοκρατία.

"Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι βομβιστικές επιθέσεις οφείλονται πιθανότατα σε καμικάζι αλλά μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις. O πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας δήλωσε «είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη σφαγή. Είναι παρόμοια επίθεση με αυτή στο Σούρουτς και το Ντιγιαρμπακίρ. Είναι ουσιαστικά η συνέχεια της». Επίσης, σχολιάζοντας τις εκρήξεις ο Ντεμιρτάς ανέφερε ότι "Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο».

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, και σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως "Δολοφόνοι αστυνομικοί" όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τέλος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συσκέπτεται από τις 12 το μεσημέρι με αρμόδιους υπουργούς και στελέχη σχετικά με την ασφάλεια.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» σημείωσε η ανακοίνωση.

Επίσης, με τηλεγράφημά του προς τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, , για τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 126.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν "εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων" των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα μια αντιπολεμική διαδήλωση.
 Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες αυτού του κυνικού εγκλήματος θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής", προστίθεται στην ανακοίνωση.
 Το τρομοκρατικό χτύπημα συνέβη στις 10 το πρωί δίπλα από τον σταθμό τρένου της τουρκικής πρωτεύουσας. Την ώρα εκείνη περνούσε μια μεγάλη ομάδα συγκεντρωμένων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που κατευθύνονταν στο κέντρο για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο « Ειρήνης και  Δημοκρατίας» που θα πραγματοποιούνταν το μεσημέρι.
Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει όλη την περιοχή καθώς υπάρχουν φόβοι και γι άλλες επιθέσεις. Οι υποψίες στρέφονται στους τζιχαντιστές καθώς τον Ιούλιο στην περιοχή Σούρουτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας , καμικάζι μέλος του Ισλαμικού  Κράτους είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε συγκέντρωση Κούρδων που είχαν σκοπό να πάνε στο Κομπάνι.


 Απο την επίθεση είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 100.


Μανώλης Κωστίδης / e-typos.com