Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

«Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στο Ξυλόκαστρο - Οι σημερινές εκδηλώσεις

Πρόσκληση - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015  
 Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο κλειστό θέατρο «Άγγελος Σικελιανός», στο Ξυλόκαστρο,  ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων μας στη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, τη βελτίωση των συνθηκών κίνησης στην πόλη και την ανάδειξή της σε ένα ασφαλές, ελκυστικό και φιλόξενο περιβάλλον για κατοίκους και επισκέπτες. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συμβολικός περίπατος και ποδηλατάδα μέχρι την Πλατεία του Αγ. Βλασίου.
 
«Επιλέγω.Αλλάζω.Συνδυάζω.»: εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης-εκδηλώσεις του ΔήμουΣτο πρόγραμμα συμμετέχουν πάνω από 1600 πόλεις και φορείς, από 42 χώρες. Ο δήμος μας είναι ένας από τους 39 στην Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά στο συγκεκριμένο πρόγραμμαυλοποιώντας δράσεις που έχουν ως στόχο τη σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Λιγότερος θόρυβος, πιο καθαρός αέρας, περισσότερος χώρος για πεζούς και ποδηλάτες, περισσότερη ασφάλεια στις μετακινήσεις, πιο φιλόξενη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό και τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο Δήμο, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, αφορούν:
  1. Διαδικτυακή Καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τα οφέλη της Βιώσιμης Κινητικότητας και επικοινωνία σε όλα τα μέσα του Δήμου (website, social media) 
  2. Επίσκεψη στα σχολεία και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και ιδιαίτερα των προσφιλών ποδηλάτων & πατινιών και οδηγίες για ασφαλή μετακίνηση από κλιμάκιο της Τροχαίας
  3. Προκήρυξη Διαγωνισμού Έκθεσης στα Γυμνάσια και Ζωγραφικής στα Δημοτικά του Δήμου με θέμα «Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο» και βράβευση των διακριθέντων.
  4. Κεντρική Εκδήλωση στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» με παρουσίαση του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της σημασίας της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο. 
  5. Περίπατο και ποδηλατάδα, κατά μήκος της παραλιακής οδού με τερματισμό στην πλατεία του Αγ. Βλάσιου (μετά το πέρας της κεντρικής εκδήλωσης). Οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν το αναμνηστικό banner του Δήμου για την ΕΕΚ.
  6. Συμβολικό «πρασίνισμα» μιας θέσης παρκινγκ στο κέντρο της πόλης ώστε να αναδείξουμε την αποφόρτιση του κέντρου από τη ρύπανση και το θόρυβο των αυτοκινήτων. 
  7. Απομάκρυνση σταθμευμένων αυτοκινήτων επί του ποδηλατοδρόμου, τονίζοντας την συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και λοιπών μέσων. 
  8. Προώθηση του προγράμματος Δημοτικών Δανειστικών Ποδηλάτων από τον Ποδηλατικό Σταθμό Ξυλοκάστρου.