Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - 5η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



Πιο κοντά στη Ν.Δ. οι αναποφάσιστοι
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε. Σας ευχαριστώ ξεχωριστά τον καθέναν και κάθε μία. Ευχαριστώ την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ. Ευχαριστώ τις γυναίκες. Ευχαριστώ τους άντρες. Ευχαριστώ τους νέους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους που είναι μαζί μας. Ευχαριστώ τους αγρότες, τους μαγαζάτορες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους. Το μήνυμά σας είναι πολύ δυνατό. Το μήνυμά σας από εδώ, από τη Λάρισα φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μήνυμα συστράτευσης, είναι μήνυμα που πυκνώνει τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μήνυμα εμπιστοσύνης προς όλους εμάς.

Αυτό το μήνυμα μας έρχεται τις τελευταίες μέρες από όλη την Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα οι πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά τα άλλα κόμματα και ιδίως το ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν και εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία. Τις αρχές και τις αξίες τις εθνικές της αλήθειας και της προσπάθειας να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την Ελλάδα. Γιατί πάνω απ' όλα είναι η Ελλάδα, πάνω από όλα είναι ο τόπος μας, πάνω απ' όλα η Πατρίδα μας, είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό το μήνυμα ζητώ να μεταφέρετε στις παρέες σας, στους φίλους σας, στους γνωστούς σας, σε όλους εκείνους που το Γενάρη δεν ήρθαν να ψηφίσουν. Που ήταν στην αποχή. Αλλά και σε εκείνους που ήρθαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, πείτε τους σε όλους αυτούς, ότι το ζητούμενο είναι να μας ακούσουν, γιατί εμείς ζητάμε να μας ακούσουν. Να ακούσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ζητάμε να μας κρίνουν και να μας συγκρίνουν. Να συγκρίνουν προσεκτικά αυτά που τους έλεγε ο κ. Τσίπρας το Γενάρη, πριν τις εκλογές, και τα σημερινά αποτελέσματα. Να συγκρίνουν αυτά που έλεγε και λέει καθένα από τα κόμματα. Να δουν όλοι οι πολίτες μόνοι τους, ποιο κόμμα αποδεικνύει συνέπεια και αξιοπιστία. Να δουν οι Έλληνες πολίτες ψηφοφόροι ποιο κόμμα μπορούν να εμπιστευθούν. Γιατί αν αυτό γίνει, είμαι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη στην προτίμηση όλων των Ελλήνων για να πάει τη χώρα μπροστά.

Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να αποφασίσει με βάση τη γνώση, τη σκέψη και τη δική του κρίση. Κανένας και καμιά να μη γίνει θύμα του λαϊκισμού, του φανατισμού, της έντασης και της λάσπης που άρχισαν να πετάνε. Κανένας να μην αιχμαλωτισθεί στην πόλωση και το διχασμό.
Άλλωστε, εμείς τους θέλουμε όλους, γιατί η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων. Είμαστε δύναμη κεντροδεξιά, ευρωπαϊκή, κοινωνική, πραγματικά προοδευτική. Το αποδεικνύει η ιστορία μας.
Το αποδεικνύουν οι επιλογές μας. Το αποδεικνύουν και οι σημερινές θέσεις μας και οι  πολιτικές μας.

Διότι, πρόοδος δεν είναι η εμμονή σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, αλλά η συνεχής αναζήτηση και η υιοθέτηση νέων ιδεών. Πρόοδος δεν είναι ο λαϊκισμός και οι κάλπικες και ψεύτικες υποσχέσεις, που ακούσαμε ιδιαίτερα το Γενάρη, αλλά η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η σοβαρότητα, η αλήθεια. Δεν είναι η στασιμότητα και η αγκύλωση στο χθες, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  οι αλλαγές που οδηγούν τη χώρα στο μέλλον.

Πρόοδος δεν είναι όσα διχάζουν την κοινωνία, αλλά όσα ενώνουν τους Έλληνες. Δεν είναι οι καθεστωτικές αντιλήψεις αυτοδύναμων κυβερνήσεων αλλά οι συναινέσεις, οι συνθέσεις, οι συνεργασίες. Πρόοδος, λοιπόν, είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Όλα τα μεγάλα έργα προόδου φέρνουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Η μετάβαση στη Δημοκρατία, το Σύνταγμα του '75, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τα μεγάλα έργα, όλα αυτά φέρνουν τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, των συνεργατών του, των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και τη σφραγίδα τη δική μας.
Και οι μεγάλες πολιτικές επιλογές και στην κοινωνική πολιτική είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι έργο της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Είναι έργο όλων εκείνων των κυβερνήσεων που πιστεύουν στην πολιτική. Μην ξεχνάτε ότι κοινωφελείς οργανισμούς, αυτούς που σήμερα ακόμα έχουμε, ιδρύθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αυτούς οφείλουμε να κρατήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Γι' αυτό, βροντοφωνάζω μέσα από την καρδιά μου: Η Νέα Δημοκρατία είναι κατ' εξοχήν, αταλάντευτα προοδευτικό κόμμα και όλοι εμείς είμαστε οι Έλληνες της δημιουργίας, της προόδου, ενός αύριο το οποίο μπορούμε να δώσουμε στη νέα γενιά.

Και ρωτώ ευθέως όσους παριστάνουν το νέο, επιχειρώντας νέους διαχωρισμούς - γιατί εδώ μας λένε με διχαστική διάθεση - με διχαστικό δίλημμα: Το νέο και το παλιό. Λες και θα βάλουμε σε αντιπαράθεση πάλι τη νέα γενιά με τους μεγαλύτερους. Λες και δεν ξέρουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να πηγαίνουν μαζί, οι νέοι με τους γονείς, για να μπορούν να παράξουν, να μπορούν να δημιουργήσουν. Δε θέλουμε να τους διχάζουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι το νέο συμπορεύεται με το παλιό και μπορεί να δημιουργήσει.
Και ρωτώ ευθέως: Τι είναι νέο;
-        Είναι νέο η κατάργηση της αριστείας;
-        Είναι νέο η επιστροφή στο καθεστώς των αιωνίων φοιτητών;
-        Είναι νέο να βάζεις 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική Παιδεία;
-        Είναι νέο να μπαίνουν οι κουκουλοφόροι και πάλι στα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές να μένουν σπίτι τους;
-        Είναι νέο να μένεις χωρίς νέους;

Όχι λοιπόν:
-        Πραγματικά νέο είναι η συνεννόηση, είναι η συνέπεια. Παλιό, ανώφελο και κάλπικο
    είναι η άρνηση, το ψέμα και η ασυνέπεια.
-        Πραγματικά νέο είναι η ειλικρίνεια, οι καθαρές κουβέντες. Παλιό και απογοητευτικό
    είναι η θολούρα που θέλουν να φέρνουν.
-        Πραγματικά νέο είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, του αγρότη, του κάθε νέου που θέλει να βρει δουλειά, που θέλει να προσφέρει στην παραγωγή. Αυτό είναι νέο. Παλιό και χρεωκοπημένο είναι ο κρατισμός, που θέλουν αυτοί, η δήθεν αριστερά να ξαναφέρει.

Φίλες και Φίλοι,
Αποφάσισα σε όποια πόλη πηγαίνω να διαβάζω, τι μας είχε πει ο κ. Τσίπρας το Γενάρη του '15, για να σας καλέσω να κρίνετε και να συγκρίνετε. Γιατί γοήτευσε με τα ψέματά του και του δώσατε μια ευκαιρία να δείτε αν αυτά θα γίνουν αλήθεια. Γιατί σας υφάρπαξε την ψήφο. Και τώρα πρέπει να συγκρίνετε τις υποσχέσεις του, το συννεφάκι που δημιούργησε, με τα πραγματικά δεδομένα, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Τον περασμένο Γενάρη, λοιπόν, από εδώ, ο Τσίπρας μοίραζε τα πάντα στους πάντες. Ήρθε στη Λάρισα και έδινε υποσχέσεις. Ισχυριζόταν ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση». Μας έλεγε ότι «δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση». Μας έλεγε ότι «θα ξεκινήσω από την επομένη των εκλογών». Την ίδια στιγμή, περιοδεύοντας στη Θεσσαλία, υποσχόταν την ίδρυση Τράπεζας ειδικού σκοπού, για την αγροτική παραγωγή.

Επαναλάμβανε, ταυτόχρονα, και από εδώ και από άλλες πόλεις, την υπόσχεσή του για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολόγητου και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Εφτά μήνες μετά, τα αποτελέσματα τα ζούμε όλοι μας.
- Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε.
- Το αφορολόγητο δεν αυξήθηκε.
- Η σύνταξη η 13η δε δόθηκε.
- Και η Τράπεζα ειδικού σκοπού δε δημιουργήθηκε.
Κι όχι μόνο αυτό. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και μείωση συντάξεων 2% στην κύρια και 6% στην επικουρική. Καμία από τις υποσχέσεις του δεν τήρησε.
Και θυμάστε ότι τον Γενάρη μας έλεγε ότι δε χρειάζεται τα χρήματα, απλώς θα πάει, θα συνεννοηθεί με τους έξω κι αυτός «θα παίζει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη». Και εφτά μήνες μετά, βλέπουμε ότι έγιναν ακριβώς τα ανάποδα:
- Έκλεισαν οι τράπεζες για αρκετό καιρό.
- Μπήκαν τα capital controls, τα οποία σταμάτησαν τη ρευστότητα και συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας.
- Εξαΰλωσαν τις τραπεζικές μετοχές.
- Υπονόμευσαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
- Τελικά, χρέωσαν τους Έλληνες, εφτά μήνες τώρα, 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε μόλις εφτά μήνες, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του…
- Βούλιαξαν ξανά την οικονομία στην ύφεση.
- Έσυραν ξανά τα δημόσια οικονομικά στα ελλείμματα.
- Αύξησαν ακόμη περισσότερο τους φόρους.
- Μείωσαν όλες τις συντάξεις.
- Και άφησαν την ανεργία, να μεγαλώνει. 

Δηλαδή στους επτά μήνες που πέρασαν.
-        Γκρέμισαν ό,τι θετικό είχε γίνει.
-        Άφησαν τη χώρα σχεδόν ακυβέρνητη, να μην παράγει κανένα έργο πουθενά.
-        Εγκατέλειψαν και άφησαν στη μέση δρομολογημένα προγράμματα και μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ με κίνδυνο να χαθούν οι πόροι.
-        Και από την ανικανότητα, την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να χάσουμε σήμερα από το ΕΣΠΑ περίπου 2,5 δις ευρώ. Τόσα, δηλαδή, όσα είναι ο ΕΝΦΙΑ σε ένα χρόνο. Λες και μας περισσεύουν και μπορούμε να τα αφήσουμε.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα σε όλους τους τομείς. Όχι μόνο στην Οικονομία. Αλλά και στην Παιδεία. Και στην Υγεία. Και στην Ασφάλεια του πολίτη.

- Όπως ενημερώνομαι, τα σχολεία ανοίγουν φέτος με τουλάχιστον 25 χιλιάδες κενές θέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά.
- Εκατοντάδες παιδικοί σταθμοί δε θα ανοίξουν. Περίπου 46 χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν εκτός.
- Τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας λειτουργούν με δυσκολίες, με πολύ μεγάλες ελλείψεις.
- Και η εγκληματικότητα αυξήθηκε παντού,  στις πόλεις, στα χωριά μας.

Σε κανένα, μα κανένα, τομέα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση που παραιτήθηκε μόνη της και έφυγε, δεν έχει κάτι θετικό να πει. Το μόνο που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας είναι ότι διαπραγματευόταν 17 ώρες. Ήταν ότι διαπραγματευόταν έξι μήνες. Το ερώτημα για εμάς, όμως, είναι, γιατί μας έφερε στο χείλος της καταστροφής;
Πρέπει να σας πω, ότι για πρώτη φορά, προσπαθούν να μας πείσουν ότι μια διαπραγμάτευση είναι επιτυχής, επειδή διαπραγματεύτηκαν πολύ καιρό. Αφού διαπραγματεύτηκε 17 ώρες το παιδί, γιατί γκρινιάζουμε για το αποτέλεσμα της συμφωνίας; Αφού εφτά μήνες πηγαινοερχόταν, γιατί γκρινιάζουμε για το αποτέλεσμα της συμφωνίας; Και παραμένει το ερώτημα: Γιατί και ο ίδιος μας λέει ότι είναι επώδυνη; Παραμένει το ερώτημα: Γιατί μας λέει ότι είναι τόσο κακή που δε θέλει να την εφαρμόσει; Και γιατί πάει τη χώρα στις εκλογές, αφού την υπέγραψε; Θα είχε ένα λόγο δημοκρατικής νομιμοποίησης, να πήγαινε τη χώρα σε εκλογές, εάν δεν την είχε υπογράψει και ήθελε να ρωτήσει τη γνώμη του κοινού, να μας πει: Την υπογράφει ή δεν την υπογράφει;
Διότι πρέπει να γίνει κατανοητό, και θέλω να το πω από εδώ, ότι μας δίνετε την εντολή να κυβερνήσουμε και να έχει θητεία η Βουλή τέσσερα χρόνια.
Δε μας δίνετε την εντολή κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα, να σας ξαναρωτάμε. Γιατί τότε δεν έχουμε τη δική μας ευθύνη, μεταθέτουμε την ευθύνη. Και το Πολίτευμά μας από έμμεση αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, γίνεται άμεση, που όμως είναι παραβίαση και του Συντάγματος.

Εσείς μας δώσατε εντολή να λύσουμε το πρόβλημα. Έρχεται το πρόβλημα και λέει ο Τσίπρας: Θέλω τη βοήθεια του κοινού, ξαναψηφίστε. Δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες. Και αυτό δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί αβεβαιότητα, δεν αφήνει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα. Δεν αφήνει να υλοποιηθούν οι μεγάλες αποφάσεις. Δεν αφήνει να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Και αναρωτιέμαι αλήθεια γιατί ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έχει απρόσκοπτα πέντε χρόνια θητεία και η Βουλή δεν μπορεί να έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια απρόσκοπτης θητείας; Γιατί κάθε έξι μήνες πρέπει να γίνονται εκλογές; Και πρέπει να σας πω γιατί είδα ότι εξεπλάγησαν πολλοί όταν το άκουσαν, ότι μέσα σε έξι χρόνια από το 2009 μέχρι σήμερα, αλλάξαμε επτά Πρωθυπουργούς. Μαζί με τους υπηρεσιακούς. Βάλτε τώρα και τους ανασχηματισμούς για να δείτε και πόσοι υπουργοί άλλαξαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Είναι λοιπόν ζητούμενο αν μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Γιατί η Δημοκρατία είναι προς όφελος των πολιτών. Με αυτή την υπερβολή την οποία επιλέγει ο κ. Τσίπρας γυρίζει τη Δημοκρατία σε βάρος των πολιτών. Και οι πολίτες πρέπει αυτό να το σκεφτούν. Διότι, εγώ βλέπω, διαβάζοντας και το κείμενο των 53 που του δώσανε, ότι είναι νέα αριστερή πλατφόρμα. Αν ο κ. Τσίπρας είναι πρώτο κόμμα και ξαναφέρει ένα νέο δυσάρεστο πρόγραμμα το Δεκέμβριο, το Γενάρη, το Φλεβάρη, οι 53 πιθανόν δεν θα το ξαναψηφίσουν. Και τι θα κάνει; Θα ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές; Αυτό θα γίνεται συνεχώς; Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία ήθελε η παρούσα Βουλή να δώσει και πάλι κυβέρνηση. Γι’ αυτό με πολιτικό κόστος στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χωρίς να συμφωνούμε με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, που έφερε ο Τσίπρας. Και σας λέω ότι στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας  - γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό- ότι αν η χώρα έβγαινε από την Ευρώπη, θα χάνονταν και οι επιδοτήσεις, θα χάνονταν και οι πόροι του ΕΣΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πόροι που περιμέναμε. Αυτομάτως θα μας οδηγούσε στη δραχμή, όπως μπορεί να ήταν το φιλόδοξο σχέδιο του τότε Υπουργού Οικονομικών ή κάποιων άλλων. Σταθήκαμε όρθιοι για να εμποδίσουμε την άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Και με δικό μας πολιτικό κόστος ψηφίσαμε και στηρίξαμε αυτή την πορεία της χώρας.
Τα βάρη, λοιπόν, που άφησε πίσω της και αφήνει η κυβέρνηση που φεύγει, η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου, μην τον ξεχνάμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δυστυχώς είναι πάρα πολλά. Το χειρότερο είναι πως οι κίνδυνοι δεν πέρασαν, μην κάνουμε λάθος. Έστω και τώρα είναι ανάγκη όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Σας το λέω ευθέως. Ο τόπος δεν κυβερνιέται με ψέματα και με κούφια λόγια και μεγάλες υποσχέσεις. Για αυτό εμείς δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε κάλπικες υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στο λαϊκισμό.  Αυτό είναι το σαράκι του δημόσιου βίου. Και πιστεύουμε ότι αυτή η εκλογή όπως εξελίσσεται θα είναι να εξοβελίσουμε το λαϊκισμό και να πετάξουμε το ψέμα έξω από την πολιτική σκηνή  και τον πολιτικό διάλογο.
Άμεσος στόχος μας είναι να ξεπαγώσει η αγορά. Να πάρουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης. Να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Πατρίδα μας χρειάζεται να ξαναβρεί, πρώτα’ απ’ όλα, την αυτοπεποίθηση της, την εμπιστοσύνη που έχασε τους τελευταίους μήνες. Την εμπιστοσύνη μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των πολιτών. Την εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών που υπάρχουν.
Θέλω να σας πω ότι ακόμα και από εκείνους που δεν θα μας ψηφίσουν, εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη τους. Γιατί όλοι μαζί θα πορευθούμε. Θέλουμε να μας εμπιστευτούνε και μετά τις εκλογές. Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε τη σελίδα. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι βασική προϋπόθεση για όλα. Για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Γιατί τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα. Και ιδιαίτερα το 2016.
Με την εμπιστοσύνη που θα επανακτήσουμε μπορούν να γυρίσουν οι καταθέσεις που έφυγαν, να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων, να ζωντανέψουν οι παλιές και να δημιουργηθούν καινούριες. Είναι προϋπόθεση για να μπουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης. Να δουλέψει ο παραγωγός, ο έμπορος, ο μικροέμπορος, ο μαγαζάτορας, ο τεχνίτης.

Χρειάζεται γι’ αυτό, όλοι μαζί, να χτίσουμε τρείς βασικούς πυλώνες:

Πυλώνας πρώτος, η πολιτική σταθερότητα. Σας το ανέπτυξα και το πιστεύω ακράδαντα. Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερότητα.
Πυλώνας δεύτερος, οι συναινέσεις, οι συνεννοήσεις, οι συνεργασίες, η προσέγγιση των σοβαρών ζητημάτων με μέτρο, με μετριοπάθεια και μια προσπάθεια συνεννόησης. Η αλαζονεία, ο σωτήρας του στιλ «εγώ τα ξέρω όλα και τα λύνω, έχω τις μαγικές λύσεις» δεν υπάρχει. Και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν αυτό να το κάνουν, οδηγούν το λαό σε πλάνη. Για αυτό και καταδικάζουμε τον κ. Τσίπρα που ζητάει αυτοδυναμία σε μια περίοδο που απαιτούνται συναινέσεις και συνεννοήσεις. Και αυτό από μόνο του οδηγεί στη σκέψη ότι μπορεί ο ίδιος να μη θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση, γιατί λέει ή αυτοδύναμος ή με τους ΑΝΕΛ. Μα ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο ισχύει. Άρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση; Πυλώνας τρίτος, ένα εθνικό οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο. Ένα σχέδιο με άμεσους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους: Ένα σχέδιο που ταυτόχρονα θα είναι Εθνικό, θα είναι περιφερειακό, θα είναι κατά νομό και θα είναι και κατά τομείς. Σε αυτό καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν. Καλούμε όλους τους δημοκράτες που έχουν άποψη κατά τομέα να συμμετέχουν, γιατί η χώρα είναι ανάγκη να παρουσιάσει πάνω από όλα ένα Εθνικό σχέδιο, που να έχουμε συμφωνήσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά, ανεξαρτήτως ποιος είναι Υπουργός να έχουμε συμφωνήσει ότι θα υλοποιηθεί αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο. Και είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να μπορέσουν να δοθούν νέα δάνεια, να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Είναι ανάγκη, ταυτόχρονα, να υπάρξει ένταση προσπαθειών, έτσι ώστε να ξεκινήσει, το ταχύτερο δυνατό, η άμεση αξιοποίηση των πόρων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», που φθάνουν τα 35 δις ευρώ. Όχι άλλη καθυστέρηση. Όχι άλλες κομματικές σκοπιμότητες. Όχι άλλη ασχετοσύνη που απέδειξε η παρούσα κυβέρνηση. Είναι προπάντων (παράλληλα με όλα αυτά) ανάγκη να συνεχιστούν οι αλλαγές για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η οικονομία  και το κράτος.

Βασική δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές
που χρειάζεται το κράτος, για να είναι πιο φιλικό στον πολίτη. Γιατί θέλουμε το κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κράτος με στρατηγικό, επιτελικό, αλλά και ελεγκτικό χαρακτήρα. Κράτος δίπλα στον πολίτη.
Δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουν, χωρίς καμιά καθυστέρηση, οι αλλαγές που δημιουργούν φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Αλλαγές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα. Για αυτό δεσμευόμαστε:

Να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία.
Να χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά.
Να ξεκινήσουμε σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Δεν είναι περίοδος και δεν είναι ώρα να υποσχεθούμε για αυτό και να γνωρίζετε ότι όσα είπαμε πριν τις εκλογές, εξακολουθούν να ισχύουν. Πολλοί με ρωτούν για το πρόγραμμά μας. Το έχουμε ήδη καταθέσει, το έχουμε ήδη δώσει, το ξέρουν. Απλώς χρειάζεται μια μικρή επικαιροποίηση. Και είμαι σίγουρος ότι στον κάθε νομό, στην κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες, θα μπορέσουμε να το επικαιροποιήσουμε μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Αν τώρα πούμε οτιδήποτε παραπάνω, επειδή είναι περίοδος προεκλογική και είναι αυξημένη η καχυποψία, να ξέρουν ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν. Θα πουν ότι «ήρθε και αυτός πάλι, μας έταξε κούφια λόγια, ψεύτικες υποσχέσεις και ζητάει να αρπάξει την ψήφο μας».
Δική μας απόφαση λοιπόν είναι να σκύψουμε στο κάθε πρόβλημα, στην κάθε Περιφέρεια, στον κάθε νομό. Εδώ στη Θεσσαλία, πέραν των άλλων πολλών προβλημάτων, τα οποία έχουμε αναφέρει όταν συνάντησα τον Περιφερειάρχη, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιοδείας στο Βόλο και στους άλλους δυο νομούς τους οποίους θα επισκεφθώ αμέσως το ταχύτερο δυνατόν, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε το χρόνο που θα θέλαμε να περιοδεύσουμε όλη την Ελλάδα, ούτε αυτό το χατίρι δεν μας έκανε ο κ. Τσίπρας. Πρέπει εδώ να σας πω ότι εμείς ζητήσαμε να έχουμε λίγο πιο μακρά προεκλογική περίοδο και μου απαντήσανε ότι 20 μέρες ήταν το Γενάρη, 20 μέρες ήταν και το 2012. Θέλω να επιχειρηματολογήσω σε αυτό λέγοντας ότι το 2012 όταν οι πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, υπήρχε ένα μνημόνιο γνωστό από το 2011 και είχε συζητηθεί ένα χρόνο.
Το Γενάρη πήγαμε σε εκβιαστικές εκλογές επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γνώριζαν οι πολίτες ότι εντός 20 μερών πρέπει να ψηφίσουν, αλλά γνώριζαν ότι το ένα κόμμα έλεγε πως πρέπει να γίνει η πέμπτη αξιολόγηση, πρέπει να πάρουμε μέτρα 1 δις και πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας για να βγούμε στις αγορές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν τα πάντα. Σήμερα που πάμε στις εκλογές, τι γνωρίζουν οι πολίτες; Δεν πρέπει να έχουμε περισσότερο χρόνο να το συζητήσουμε; Σήμερα έχουμε ένα νέο μνημόνιο, αυτό είναι το μόνο νέο που μας ήρθε, το οποίο ήρθε 14 Αυγούστου, ψηφίστηκε σε κατεπείγουσα διαδικασία και ζητάνε στις 20 Σεπτεμβρίου την κρίση των πολιτών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν θα έπρεπε να είχαμε το χρόνο να το συζητήσουμε; Δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις τηλεοράσεις και να εξηγήσουμε για αρκετό χρονικό διάστημα πόσο επηρεάζει τη ζωή όλων μας; Έτσι υπογράφει επηρεάζοντας τη ζωή ενός λαού, χωρίς να θέλει να το συζητήσουμε; Τόσο πολύ φοβάται το διάλογο και θέλει μόνο και μόνο να κάνει ένα debate, όταν τον καλούμε ως Νέα Δημοκρατία να γίνουν έως και έξι θεματικά τραπέζια διαλόγου στα οποία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας με εκπροσώπους των κομμάτων, να φανούν οι εκπρόσωποι του και από την άλλη πλευρά οι δικοί μας; Να έρθει η Τασία για το μεταναστευτικό και από την άλλη μεριά όλοι οι άλλοι. Για να δούμε ποιος είναι πιο σοβαρός, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Κρύβονται, φεύγουν, δεν θέλουν να συζητήσουμε. Θέλουν να τα κάνουν όλα εξπρές. Αυτό είναι καθεστωτική νοοτροπία. Αυτό σημαίνει ότι φοβόνται και φοβόνται μην έρθει το ραβασάκι για τον ΕΝΦΙΑ, μην έρθει το ραβασάκι για την εφορία, μην πληρώσουμε το 23% για την Παιδεία. Όλα τα φοβούνται και εδώ ψέματα μας λένε, ότι το 23% το πρότεινε η Κομισιόν. Έρχεται η Κομισιόν, κάνει ανακοίνωση και λέει ότι είναι πρόταση της κυβέρνησης. Και λέει ο κ. Τσίπρας ότι εμείς δεν το είπαμε - και εν πάση περιπτώσει - θα το αλλάξουμε.  Και αποδεικνύεται ότι στο πρόγραμμα που δώσανε στη σελίδα 35 όπως σας ανέφερα, το γράφουν. Ότι θα βάλουν ΦΠΑ στην ιδιωτική Παιδεία. Γιατί έχουν αηδία με την ιδιωτική Παιδεία. Μόλις ακούσουν τη λέξη ιδιώτης, ιδιωτική, τρελαίνονται.

Και για αυτό μας κυνηγούν, γιατί είναι στον κρατισμό, γιατί έχουν αγκυλώσεις. Και βλέπετε τα ψέματα τα οποία λένε. Και βλέπετε ότι τα γράφουν στο ίδιο τους το πρόγραμμα. Και μας κρατάνε πίσω ψευδόμενοι. Εμείς λοιπόν όλα αυτά θα είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε. Και τώρα είπε και για τους αγρότες.  Σήμερα που ήξερε ότι μιλάω στη Λάρισα, ξαναθυμήθηκε ότι οι αγρότες θα έχουν 12.000 αφορολόγητο. Και γιατί κ. Τσίπρα δεν το έκανες, αλλά υπέγραψες ότι οι αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ; Και αυτοί και οι επιδοτήσεις και όλα; Τώρα μας το λες; Σήμερα που ήρθαμε στη Λάρισα; Και νομίζει ότι μπορεί να τον πιστέψουνε; 
Αλήθεια, αυτά που έλεγε τότε γιατί τα έλεγε;  Τα πίστευε και δεν τα έκανε ή τα έλεγε για ψέματα; Αν τα πίστευε και δεν τα έκανε είναι ανόητος. Όπως μας είπε, δεν υπολόγισα τη δύναμη των τραπεζών.  Ο δε Δραγασάκης ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός στη συνέντευξή του. Άρα, αν τα πίστευε και δεν μπορούσε να τα κάνει είναι ανόητος, αλλά και αν δε τα πίστευε και τα έλεγε για ψέματα υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών και είναι και επικίνδυνος ταυτόχρονα. Και για αυτό επιτρέψτε μου να μπορώ να χρησιμοποιώ ορισμένες εκφράσεις  που δεν είναι υβριστικές, αλλά είναι πραγματικότητα.  Είναι αληθινές. Διότι εμείς δεν βρίζουμε τους αντιπάλους μας όπως κάνουν αυτοί. Εμείς δεν τους είπαμε κοινωνικούς δολοφόνους, εμείς δεν τους είπαμε γερμανοτσολιάδες, δεν τους είπαμε προδότες. Αντιθέτως με πόνο καρδιάς καταλαβαίναμε και  εμείς  το ηθικό δίλλημα που πέρναγαν όταν έκαναν την τούμπα, λέγοντας τόσα χρόνια ότι δεν θα ψηφίσουν μνημόνιο. Και όχι μόνο το ψήφισαν, αλλά το εισηγήθηκαν και το έφεραν. Αυτές είναι ύβρεις. Εμείς λοιπόν, όχι μόνο δεν υβρίζουμε, αλλά λέμε την αλήθεια. Λέμε την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε όλα τα μεγάλα έργα. Οι εργασίες σε ένα κομμάτι του Ε 65 που θα ολοκληρώνονταν μέσα στο ’15 σταμάτησαν. Ένα άλλο κομμάτι που ήταν έτοιμο να ξεκινήσει τον Γενάρη του ’15 έμεινε στα χαρτιά.  Ενώ  θα μπορούσαν για όλα αυτά να απορροφούν 1 δις ευρώ το μήνα, μέσα σε εφτά μήνες, απορρόφησαν μόλις 700 εκατ. Το αποτέλεσμα; Η χώρα, η Θεσσαλία, στερείται υποδομές και οι άνθρωποι που δούλευαν στον Ε65 και στα μεγάλα έργα μένουν χωρίς δουλειά.

Δική μας  απόφαση λοιπόν και δέσμευση, είναι να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, να συνεχισθούν οι εργασίες στα τμήματα που κατασκευάζονται. Αλλά και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται και για τα υπόλοιπα τμήματα.
Η ανικανότητα λοιπόν και η ανεπάρκεια όλων αυτών 20 Σεπτέμβριου πρέπει να τελειώσει. Στις 21 του Σεπτέμβρη να ξαναρχίσουμε δουλειά. Δουλειά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την Ελλάδα.

Θέλω, να επισημάνω επίσης, τις δεσμεύσεις του κου Τσίπρα για τον ΟΓΑ και τη φορολόγηση των αγροτών. Το είπαμε και στη Βουλή και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει σήμερα ότι κάνουμε προεκλογική υπόσχεση. Αυτά για εμάς δε γίνονται αποδεκτά, δεν περνάνε από τη Βουλή, δεν ψηφίζονται όπως τα έφερε.
Θα δώσουμε τη μάχη και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταβολές, γιατί στόχος μας είναι μια ισχυρή αγροτική (γεωργική και κτηνοτροφική) παραγωγή. Και ένας ισχυρός μεταποιητικός τομέας, που θα αποδίδει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Γιατί στόχος μας είναι η ισχυρή Ελλάδα. Και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Και ισχυρή περιφέρεια σημαίνει  ισχυρός πρωτογενής τομέας. Στόχος μας λοιπόν, είναι  μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει, προοδεύει.
Για αυτό ακριβώς θέλω να πω ξανά, ότι εμείς τον αφανισμό, των αγροτών, τον αφανισμό των νέων αγροτών δεν θα τον επιτρέψουμε. Θα παλέψουμε, θα δώσουμε τη μάχη. Δεν υποσχόμαστε ότι με ένα άρθρο, με ένα νόμο θα τα καταργήσουμε όλα αυτά. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας. Διότι προσέξτε, αν προεκλογικά μας έλεγε θα το παλέψω και θα δω το αποτέλεσμα, ίσως να τον κρίναμε με πιο πολύ επιείκεια. Αυτός όμως προεκλογικά, δέστε μέχρι τις 25 Γενάρη, άλλο αν μετά το άλλαξε λίγο, ότι θα το δει και θα το συζητήσει, μέχρι τις 25 Γενάρη οι ομιλίες του ήταν ότι το σκίζει το μνημόνιο. Ότι με ένα όρθρο σε ένα νόμο, το τελειώνει. Και ότι θα είναι και μέρα μεσημέρι, μας προσδιόρισε το χρόνο. Δώδεκα με δύο περίπου θα βγει στο μπαλκόνι και θα σκίσει το μνημόνιο. Εμείς δε σας λέμε αυτό. Και σε αυτό ζητάμε να συγκριθούμε. Εμείς σας λέμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε πόρους με τους οποίους να πείσουμε τους εταίρους μας ώστε πράγματι να γίνουν πιο ήπια όλα αυτά και εν πάσει περιπτώσει, να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να επιβιώσει. 
Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν, πηγαίνοντας προς τις κάλπες είναι ένα: Τί είναι καλύτερο για τη χώρα μας, τί είναι καλύτερο για τη νέα μας γενιά;

Δύο είναι οι δρόμοι μπροστά μας.
-Ο ένας σέρνει τη χώρα στην αστάθεια, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στους κινδύνους, που ζήσαμε το τελευταίο επτάμηνο.
Ο άλλος που προτείνουμε εμείς, εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Οδηγεί την Πατρίδα μας, με σιγουριά , με στέρεα βήματα, αργά μεν, αλλά την οδηγεί μπροστά.

-Ο ένας είναι ο δρόμος της αλαζονείας, του ατομισμού, της καθεστωτικής αντίληψης. Της αντίληψης ότι είναι σωτήρας. Ότι θα μας σώσει.
Ο άλλος δρόμος είναι της ισχυρής ομάδας, της συλλογικής δουλειάς, της συνεννόησης και της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Της συνεννόησης και συνεργασίας των θεσμικών δυνάμεων.

-Ο ένας δρόμος, σημαίνει φανατισμούς, σημαίνει διχασμούς, σημαίνει διαιρέσεις. Είναι δρόμος του παλαιοκομματισμού και έρχεται από το παρελθόν.
-Ο άλλος δρόμος σημαίνει συνεννοήσεις, συνθέσεις, συναινέσεις. Είναι ο δρόμος της προόδου που οδηγεί μπροστά.

Εμείς επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης, της σύνθεσης, της συνεργασίας. Επιλέγουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Επιλέγουμε κυβέρνηση που να αξιοποιεί όλους τους ικανούς και άξιους από ολόκληρη την κοινωνία. Επιλέγουμε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Γιατί εμείς εκφράζουμε το νέο στην Πατρίδα μας. Εμείς  είμαστε η νέα πραγματική, ιδεολογική πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί για να πάει την Ελλάδα μπροστά. Εμείς ανοίγουμε νέους δρόμους. Εμείς πάμε μπροστά.
Η Νέα Δημοκρατία παλεύει για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Λειτουργεί ως μεγάλο και υπεύθυνο κόμμα. Σκεφτείτε την εικόνα, η Νέα Δημοκρατία συγκροτημένη, ενωμένη, με αρχές, με αξίες, με αυτοπεποίθηση, με ψηλά το κεφάλι, γιατί την ιστορία της. Και από την άλλη μεριά έναν ΣΥΡΙΖΑ που βουλιάζει, καταρρέει, με έναν αρχηγό ο οποίος μας έφερε την αριστερή μελαγχολία, όπως μας είπε, γιατί τώρα βρήκαμε και χωρίζουμε και την μελαγχολία ακόμα. Αν είναι αριστερή ή δεξιά. Δεν κοιτάει που έφερε εθνική μελαγχολία και κανείς μας δεν μπορεί να χαμογελάσει.
Στις 21 του μηνός φεύγει η μελαγχολία. Ξανάρχεται το χαμόγελο με τη Νέα Δημοκρατία. Όλες και όλοι μαζί θα γίνουμε η δύναμη που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Όλες και όλοι μαζί, βάζουμε σήμερα τις βάσεις τις στέρεες για το αύριο.
Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε μια ώρα αρχύτερα αυτόν τον αγώνα. Όλες και όλοι μαζί, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Για τη χώρα μας. Για την Πατρίδα μας. Για τα νιάτα μας. Για την κάθε Ελληνίδα μάνα και τον κάθε Έλληνα που θέλει να προχωρήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε. Να ‘στε σίγουροι.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως τι ψήφισαν. Φαντάζομαι ότι πολλοί, το Γενάρη, είτε πήγαν σε αποχή, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας.
Σήμερα, τους καλούμε με ηπιότητα και επιχειρήματα, να αναλογιστούν γιατί ψήφισαν τότε και αν αυτά που ψήφισαν τότε τα ονειρευόντουσαν ότι θα γίνουν έτσι. Και να βρουν την γενναιότητα να αλλάξουν την ψήφο τους. Γιατί για γενναιότητα πρόκειται.
Τούτη εδώ η Παράταξη, που πάντα είναι γενναιόψυχη, που πάντα συγχωρεί τους πάντες, τους περιμένουμε ξανά στις 20 Σεπτεμβρίου στην κάλπη. Να έρθουν, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε μαζί. Δε θέλουμε άλλη ψήφο διαμαρτυρίας. Σκεφτείτε ότι όσοι πήγαν στην αποχή ή όσοι πήγαν σε ψήφο διαμαρτυρίας εμμέσως και άθελά τους, έδωσαν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικά σε εφτά μήνες μας κόστισε 90 δις. Πολλά λεφτά για διαμαρτυρία, πολλά λεφτά για να τα πληρώσουμε. Και το πρόβλημα είναι ότι θα τα πληρώσουμε και εμείς που δεν διαμαρτυρηθήκαμε. Για αυτό ακριβώς σας λέω ότι και αυτούς τους κατανοούμε. Τους θέλουμε, είναι Έλληνες πολίτες, παραπλανήθηκαν. Έλληνες είμαστε και πάλι μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Είμαι σίγουρός ότι θα πάμε όλοι μαζί στις κάλπες να ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Στις 21 του μηνός το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη μας. Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. 
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Θέλω φεύγοντας να πω, ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω όλα τα ψηφοδέλτια και των τεσσάρων Νομών, παρέα χέρι – χέρι οι συνάδελφοι, να δίνουν τη μάχη για τις αρχές και τις αξίες. Έτσι θα πορευτούμε στον κάθε Νομό. Έτσι θα πάμε χέρι – χέρι στο κάθε χωριό. Γιατί σημασία δεν έχει ποιος είναι βουλευτής, ποιος γίνεται υπουργός. Σημασία έχει να κερδίσει η Ελλάδα. Σημασία να είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη. Και μην επαναπαυτείτε από τις δημοσκοπήσεις. Μην ξεγελαστείτε. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση μέχρι την Κυριακή που θα κλειδώσει το αποτέλεσμα. Και το κλείδωμα θα λέει Νέα Δημοκρατία.