Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ



Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ
και στους δημοσιογράφους Μ. Δεϊμέζη και Γ. Πιτταρά 



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να καλησπερίσω στο σημείο αυτό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε θερμά που ήρθατε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας. Εγώ σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, μετά από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις- θρίλερ, «κλείδωσε» η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και τώρα ξεκινάει όλη η διαδικασία για να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί. Θέλω να σας ρωτήσω: Με βάση αυτά που ήδη ξέρουμε, με βάση αυτά που ήδη έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής των δυο πλευρών, τι γεύση σας αφήνει, κ. Πρόεδρε; Πως τη βλέπετε; Πως τη σχολιάζετε; Είναι μια συμφωνία επωφελής για τον τόπο;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν να σας πω ότι θα περιμένουμε να δούμε συνολικά τη συμφωνία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή αφού ξεπεράσει η κυβέρνηση τα εμπόδια τα οποία προκύπτουν από την Πρόεδρο της Βουλής και θα έχουμε τη δυνατότητα να τη διαβάσουμε και να τοποθετηθούμε αναλυτικά.

Η Νέα Δημοκρατία να ξέρετε ότι μόλις κατατεθεί η συμφωνία, το νομοσχέδιο, και οριστεί ο εισηγητής της, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και θα συνεδριάσουν και οι βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές στις οποίες θα εισαχθεί το νομοσχέδιο και αμέσως πριν την Ολομέλεια της Βουλής, θα έχουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  Όπως πάντα γίνεται με τους τελευταίους νόμους. Και θα πάρουμε την απόφαση της παρουσίας μας συντεταγμένα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τη συμφωνία.
Τώρα, από αυτά που ακούω και που ακούτε κι εσείς, σαφώς η συμφωνία είναι πάρα πολύ επώδυνη, πάρα πολύ κακή. Και αυτό, γιατί χάθηκε πολύς χρόνος σε συζητήσεις ανούσιες, οι οποίες τελικά μπορεί να πέτυχαν η τρόικα να λέγεται «θεσμοί» και «κουαρτέτο», αλλά δεν πέτυχαν τίποτα άλλο όσον αφορά στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Και γι’ αυτό ακριβώς, πιστεύω ότι τη φέρνει πάρα πολύ γρήγορα, να μην τη διαβάσουμε, πάλι σε ένα άρθρο και ως κατεπείγον. Θα μου πείτε ότι κι εμείς, μας κατηγορούσαν, ότι περίπου έτσι κινούμασταν. Ναι, αλλά δεν είχαμε έξι μήνες μπροστά μας όταν γίνονταν αυτό. Και εν πάση περιπτώσει, κριθήκαμε και στις εκλογές του Ιανουαρίου. Θα περίμενα περισσότερη δημοκρατικότητα από την κυβέρνηση αυτή, η οποία είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και σε αυτό κι έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας. Θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε πολύ διαφορετικά σε κάθε άρθρο για την κάθε κοινωνική ομάδα και για την κάθε κατηγορία η οποία πλήττεται μέσα από αυτόν το νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Διαφωνείτε, δηλαδή, με τη διαδικασία του να έρθει σε δυο άρθρα, έτσι; Δηλαδή, ένα άρθρο για το Μνημόνιο, για τη συμφωνία και άλλο ένα με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Αυτό δεν είναι;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν επισημαίνω την υποκρισία που είχε τόσα χρόνια ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μονίμως, έφευγε από τη Βουλή ή μας έλεγε ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία, γιατί είναι ένα άρθρο. Τον πίστεψαν οι πολίτες, υφάρπαξε την ψήφο τους και κάνει το χειρότερο. Διότι εμείς ενώ θέλουμε να συμβάλουμε θετικά και να ψηφίσουμε και ορισμένα άρθρα, εντούτοις μας εκβιάζει. Αυτός εκβιάζει εμάς, όχι οι εταίροι αυτόν. Αυτός εκβιάζει εμάς. Θα σας πω το εξής: Αν, ας πούμε, υπήρχαν επιμέρους άρθρα, εμείς θα προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε πολλά από τα σημεία που προβλέπει η συμφωνία. Καταρχήν, ας πούμε, για τους αγρότες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλλά θα υπάρξουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, μετά.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Ήδη υπάρχουν στο νομοσχέδιο - δεν ξέρω ακόμα πως θα είναι, κανείς μας δεν το έχει δει - μαθαίνουμε όμως από τις πληροφορίες ότι υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις, δηλαδή, οι οποίες αναλαμβάνονται με την ψήφιση του νομοσχεδίου και οι οποίες δεν ξέρω κι αν θα μπορέσουμε να παλέψουμε να βελτιωθούν. Θα σας έλεγα χαρακτηριστικά ότι, για τους φαρμακοποιούς, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μοντέλο της Γερμανίας. Δεν είναι ανάγκη να εφαρμοστεί αυτό το οποίο γράφει το μνημόνιο. Για τους αγρότες, που λέει για το 26% φορολογία και για τον ΟΓΑ και όλα τα σχετικά, θα μπορούσαν να συζητηθούν και εν πάση περιπτώσει εμείς να μην τα ψηφίζαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει χρόνος, κ. Πρόεδρε, να έρθει σε πολλά άρθρα για να γίνει κουβέντα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν θα υπήρχε χρόνος αν η κυβέρνηση δεν είχε «φάει» το εξάμηνο με αυτό τον τρόπο με τον οποίο το εξήντλησε. Και γι’ αυτό ακριβώς τώρα το φέρνει πλέον και μας εκβιάζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι θα κάνετε, κ. Πρόεδρε; Περιμένετε, μου λέτε, να δείτε συνολικά τη συμφωνία για να συνεδριάσουν και τα όργανά σας. Τι προτίθεστε να κάνετε; Πάνω- κάτω την ξέρετε τη συμφωνία.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Κοιτάξτε, θα το συζητήσουμε εν εκτάση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πάρουμε απόφαση και βέβαια θα πάμε συντεταγμένα στη Βουλή. Γιατί μόλις η Κ. Ο. θα πάρει απόφαση, είναι συλλογικό όργανο και με τον κανόνα της πλειοψηφίας πιστεύω ότι όλοι συντεταγμένα θα πάμε με αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία. Ο καθένας μέχρι τότε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, υπάρχουν φωνές στο κόμμα σας που μιλάνε για καταψήφιση και αποχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχουν συγκεκριμένοι βουλευτές.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Έχετε δίκιο σε αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι κάτι που το ακούμε πρώτη φορά, να μην παραστεί δηλαδή η Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία και ουσιαστικά να περάσει το μνημόνιο με την πλειοψηφία.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Έχετε δίκιο σε αυτό.  Καταρχήν να δούμε το νομοσχέδιο. Να πάμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψη του και είναι λογικό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει. Κι εγώ άκουσα και για αποχή και για καταψήφιση. Και μάλιστα, άκουσα κιόλας ότι μπορούμε να βάλουμε κάποιους όρους, όπως να μη γίνουν εκλογές. Και κάποια ερωτήματα, όπως πως θα πάμε στους Νομούς μας και θα πούμε ότι το ψηφίσαμε;  Εδώ, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Πρώτον, εάν η συμφωνία εφ’ όσον έρχεται έτσι στο σύνολό της δεν ψηφιστεί, το πρόβλημα που θα έχουμε θα είναι τεράστιο, θα ‘ναι άτακτη χρεοκοπία, θα ‘ναι επιστροφή στο  εθνικό νόμισμα, θα ‘ναι κοινωνική αναταραχή, θα ‘ναι μείωση αξιών και μισθών, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Γι’ αυτό σας λέω εκβιαζόμαστε. Το δεύτερο είναι ότι αν απέχουμε και αρχίζουμε να βάζουμε έτσι κάποιες συζητήσεις, θα φανεί ως μια συναλλαγή με την κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Εμείς δηλαδή στηρίζουμε καθαρά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θέλουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, γιατί καλύτερα δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα τα μέτρα τα οποία έρχονται, εμείς τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο γιατί αυτοί διαπραγματεύτηκαν. Εμείς ζητήσαμε να μετέχουμε στη διαπραγμάτευση, να μετέχουμε στην εθνική ομάδα. Δεν το δέχτηκαν. Όπως και όταν κυβερνούσαμε ζητήσαμε να μετέχουν αυτοί, στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ούτε αυτό το δέχτηκαν. Κατά συνέπεια το Μνημόνιο που φέρνουν και είναι ιδιοκτησία μόνο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά, πως θα προλάβετε αυτές τις διαφωνίες οι οποίες ήδη έχουν διατυπωθεί δημοσίως, υποψιάζομαι τις επόμενες ώρες θα έχετε και συνεδριάσεις κομματικών οργάνων και Κοινοβουλευτική Ομάδα εάν και εκεί επιμείνουν αυτοί οι βουλευτές σε αυτή τους την άποψη. Ήδη, εσείς αναφερθήκατε στο παράδειγμα των βουλευτών επαρχίας. Είδατε σήμερα εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και έχουν και δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς και έχουν δίκιο

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και δε το βάζω το αγροτικό συντεχνιακά. Το βάζω ως  ένα εθνικό ζήτημα. Διότι η πρωτογενής παραγωγή θα εξαλειφθεί. Δε θα υπάρχει κατ’ επάγγελμα αγρότης. Και να σας πω και κάτι για να μην φανεί ότι χαϊδεύουμε αυτιά, γιατί δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάρει και ένα μάθημα και το κουαρτέτο. Πρέπει και οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί εμάς να διαλύσουν τη πρωτογενή παραγωγή για να κάνουμε εισαγωγή δικών τους προϊόντων. Θέλετε να πάω στο άλλο άκρο που δεν είναι τόσο αριστερό; Να σας πω δηλαδή ότι η φορολογία στους εφοπλιστές, από ό,τι μου είπαν, είναι ακριβώς για να μπορέσουν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφοπλιστικά γραφεία. Άρα ανταγωνιστικά σκέφτονται και μας το επιβάλλουν. Θέλετε να σας πω και κάτι ακόμα; Στην Παιδεία την ιδιωτική βάζουν 23% ΦΠΑ. Αυτό απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας το δέχτηκε. Ίσως μόνο από ιδεοληψίες και ιδεολογικούς λόγους γιατί όπως φαίνεται, όταν ακούει για ιδιωτικό τον πιάνει ανατριχίλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μπήκε ως αντιστάθμισμα στο 13%  στο μοσχαρίσιο κρέας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι γιατί υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία δεν επιτρέπει ΦΠΑ στη μάθηση, παρ’ ότι μπήκε την προηγούμενη φορά στα φροντιστήρια, θα πρέπει τώρα να το πάρουν πίσω. Και μιλάμε για 80 εκ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για μάθημα στο κουαρτέτο και ότι είναι ευκαιρία να πάρει και το κουαρτέτο ένα μάθημα, οι βουλευτές σας οι οποίοι ενδεχομένως θα επιμείνουν στις απόψεις τους, τι μάθημα πρέπει να πάρουν; Υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όταν  αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα οπωσδήποτε πρέπει να πάμε συντεταγμένα. Διότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον κανόνα της πλειοψηφίας θα απαιτήσει να πάμε όλοι μαζί. Δε θα αποφασίσω εγώ ο ίδιος και θα πω «α ξέρεις» τελείωσαν αυτά περάσανε, αν δεν ψηφίσετε θα σας διαγράψουμε. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βάλετε όρους κ. Πρόεδρε για να ψηφίσετε τη νέα συμφωνία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να την ψηφίσουμε χωρίς όρους. Και αυτό διότι δεν πιστεύω ότι μπορεί στους όρους να υπακούσει ο κ. Τσίπρας. Κατ αρχήν δεν του έχω και καμιά τέτοια εμπιστοσύνη. Κατά δεύτερον ακούω ότι θα του βάλουνε λέει όρο ότι δε θα πάει σε εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν την ψηφίσουμε ή αν απέχουμε, που αφήστε αν απέχουνε και τα άλλα κόμματα, είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία να μην περάσει και να αναλάβουμε μια τεράστια ευθύνη απέναντι στην πορεία της χώρας. Το δεύτερο λοιπόν είναι ότι κατά τη γνώμη μου αν πούμε ότι δεν την ψηφίζουμε ή ότι απέχουμε μάλλον τον εκβιάζουμε να κάνει εκλογές. Γιατί τότε είναι που θα πρέπει να τις κάνει. Το τρίτο είναι ότι αν τελικά τις κάνει, κανείς  δεν εγγυάται ότι αφού δεν την ψηφίσαμε θα είμαστε πρώτο κόμμα, γιατί έτσι σκέφτονται ορισμένοι, διότι τότε θα πει ότι εγώ σας κράτησα στην Ευρώπη, εγώ σας κράτησα στο ευρώ και η ΝΔ ήταν ανακόλουθη και πια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εγγυάται, τίποτα δεν εγγυάται. Άρα και πιθανόν να τον εκβιάσουμε για εκλογές και πιθανόν να μην είμαστε και πρώτοι. Πιο ευχάριστο για μας θα ήταν να πούμε «όχι ρε παιδί μου». Αλλά δεν είμαστε εμείς Τσίπρας, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δε λαϊκίζουμε. Εμείς θα πάρουμε τις ευθύνες περισσότερο από ό,τι μας αναλογεί. Και θα τις πάρουμε απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, καθώς εμείς όλα αυτά τα είχαμε αποτρέψει όταν διαπραγματευόμασταν με την κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αυτό το ξέρουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε και το όπλο της πρότασης μομφής, από τη στιγμή που όλοι λένε έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Και βέβαια! Καταρχήν, κ. Πιτταρά, να σας πω το εξής: Ακούω πάρα πολλούς πολίτες που μας λένε «Τι κάνετε εσείς;». Και ξέρετε, οι περισσότεροι που μας το λένε, είναι αυτοί που δε μας ψήφισαν κιόλας, γιατί θεώρησαν ότι έπρεπε να μας τιμωρήσουν τον Ιανουάριο και είτε πήγαν σε αποχή, γιατί ήταν ο ΕΝΦΙΑ, είτε πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πίστευαν ότι δε θα τον ψηφίσουν, είτε πήγαν στους ΑΝ.ΕΛ., γιατί πίστευαν ότι θα είναι αντιμνημονιακοί, είτε πήγαν στη Χρυσή Αυγή, γιατί πίστευαν ότι θα λυθεί το μεταναστευτικό. Και ειρήσθω εν παρόδω, να τονίσω εδώ, ότι η Χρυσή Αυγή, εδώ και ενάμιση μήνα, που το μεταναστευτικό κλιμακώνεται, δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για το θέμα.
Ίσως, φαίνεται, να έχει κάνει κάποιες συζητήσεις και συναλλαγές με κάποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως, δεν ξέρω. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι το θέμα μας αυτό. Πολλές φορές στις εκλογές η μετακίνηση ενός ποσοστού του εκλογικού σώματος προς κάποιον που του λέει ψέματα, μπορεί να φέρει καταστροφή στην οικονομία. Διότι εγώ τις εκλογές δεν τις φοβάμαι. Πιστεύω πράγματι ότι είναι μια γιορτή Δημοκρατίας. Δε μπορεί όμως να γίνονται εκβιαστικά κάθε μήνα, για να σώσουν δήθεν την οικονομία, γιατί την καταστρέφουν την οικονομία. Και να σας πω το εξής: Ο κ. Τσίπρας….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλά, υπάρχει κα ιη λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Αυτά θα τα βρούμε από τη Βουλή αυτή. Αλλά προσέξτε: Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδίσει πάρα πολλές εκλογές. Ο λαός του έδωσε την ευκαιρία στις ευρωεκλογές, που του είπε «Είσαι πρώτο κόμμα και πήγαινε να προετοιμαστείς». Του έδωσε και στο Λεκανοπέδιο Αττικής  μια πολύ μεγάλη εκλογική νίκη. Το Δεκέμβριο μας έριξε μη ψηφίζοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας και κέρδισε τις εκλογές του Γενάρη. Έκανε δημοψήφισμα και το ξανακέρδισε. Μέσα από όλα αυτά τα ψέματα που είπε, διατηρεί και μια καλή δημοφιλία. Τι θα κάνει τώρα; Θα ξανακάνει εκλογές; Κατά τη γνώμη μου όχι. Το λέει μόνο και μόνο για να συσπειρώσει τους δικούς του.
Ας πάρουμε, όμως, επειδή είμαι σίγουρος ότι οι τηλεθεατές θα αναρωτιούνται, ποιο θα είναι το τοπίο τη Δευτέρα μετά από τις εκλογές, αν τις κάνει; Κατά τη γνώμη του, θα είναι πάλι πρώτος αυτός. Εγώ πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε πρώτοι, γιατί το διακύβευμα θα είναι διαφορετικό. Πιστεύει ότι θα είναι πρώτος, θα πει ότι θα συνεργαστεί με τους ΑΝ. ΕΛ. αν έχουν μπει ή με κάποιο άλλο κόμμα, θα έχει διώξει τη Ζωή, γιατί έτσι θέλει, κι από τους 30 βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να κατέβουν σε άλλο κόμμα, να έχουν μπει οι 10-15. Κι εγώ ρωτάω: Αξίζει να γίνουν εκλογές για αυτό το θέμα; Γιατί αυτό θα είναι το διακύβευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, θα γίνει μια κρίσιμη ψηφοφορία όμως. Έγιναν άλλες δυο. Μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με αυτή την κατάσταση ο
κ. Τσίπρας; Με λαβωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν να ολοκληρώσω λέγοντας ότι εάν πάει για εκλογές, κινδυνεύει να λαϊκίσει, όχι μόνο αυτός, όλοι. Εμείς πάλι την αλήθεια θα πούμε, αλλά δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες. Θα βγαίνει αυτός, θα λέει «Θα βελτιώσω τη συμφωνία». Θα βγαίνει ο άλλος, θα λέει «Εγώ θα την καταργήσω τη συμφωνία».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλλά το ζητούμενο είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποιος θα τους…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Άρα, λοιπόν, το διακύβευμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς μπορεί να λέτε ότι θέλετε μια συμφωνία και οι βουλευτές σας σε δυο διαδοχικές ψήφισαν ναι σε αυτή τη συμφωνία. Τώρα εσείς βάζετε έναν αστερίσκο στο αν μπορεί να την εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία. Άρα, ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε αυτό, δεν υπάρχει άλλος, είναι οι εκλογές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Όχι, ένα λεπτό. Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι η χώρα δεν είναι σωματείο για να κάνουμε εκλογές να αναμετρώμεθα κάθε τόσο. Γι’ αυτό και είμαι και υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Η χώρα πρέπει να κυβερνάται με πλειοψηφία και μειοψηφία, με προτάσεις και οι πολίτες να κρίνουν. Η χώρα δε μπορεί να κάνει συνεχώς εκλογές, γιατί- σας επαναλαμβάνω- στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πας στο λαό. Στην οικονομία όμως υπάρχουν αδιέξοδα. Και πολλές φορές αυτά δημιουργούνται από λάθος ενημέρωση και ψήφο κάποιων πολιτών που μετακινούνται, γιατί πίστεψαν το ’09  ότι «λεφτά υπάρχουν» ή γιατί πίστεψαν ότι ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευθεί τώρα, ο οποίος δε διαπραγματεύεται. Ό,τι του σερβίρανε μας το φέρνει και λέει «Ψηφίστε το αύριο το πρωί». Άρα, λοιπόν, οι εκλογές δε λύνουν το πρόβλημα. Αν το λύνανε, θα κάναμε κάθε εβδομάδα εκλογές. Μην έχετε καμία αμφιβολία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλλά υπάρχει ένα πολιτικό παράδοξο, κ. Πρόεδρε. Η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση στηρίζει.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σωστά. Όχι στηρίζει, ελέγχει. Ελέγχει, κάνει τις προτάσεις της και όπου χρειαστεί θα στηρίξει. Εμείς στηρίζουμε την πορεία την Ευρωπαϊκή. Προσέξτε: έχουμε δυο δρόμους: Καθόλου συμφωνία ή κακή συμφωνία. Το «καθόλου συμφωνία» είναι καταστροφή, δε μπορεί να κάνουμε τίποτα. Θα πάμε σε εθνικό νόμισμα, θα πάμε σε άτακτη χρεοκοπία. Θα πάμε σε κοινωνική αναταραχή και όποιος θέλει, ας έρθει να μας πει ότι θα υπάρξει αντίθετο.
Το άλλο είναι κακή συμφωνία. Στην κακή συμφωνία αν υπάρχει μια κυβέρνηση αξιοπιστίας όπως ήμασταν το ’12 η οποία αρχίσει και την εφαρμογή, να ξέρετε ότι μπορεί να την βελτιώσει. Δηλαδή, -ο φόρος επανέρχομαι στο αγροτικό-  το ’16 και το ’17 θα φτάσει κλιμακωτά στο 26%  μια κυβέρνηση θα μπορεί και θα έχει την ευκαιρία να πείσει με επιχειρήματα και αξιοπιστία ή να βρει ισοδύναμα. Να σας πω, μου είπανε και το λέγαμε από το ’12 που μετείχα και γω κατά κάποιο τρόπο στις διαπραγματεύσεις ως πρόεδρος της Βουλής πολλές φορές, ένα ευρώ αύξηση στα τσιγάρα είναι από 460 μέχρι 550 εκ. με βάση την κατανάλωση τη σημερινή. Και ήταν το ’12 τόσο. Ένα ευρώ, λοιπόν, στα τσιγάρα μπορεί να αποτελέσει ισοδύναμο για όλα αυτά τα οποία σας είπα. Για τον τετραπλασιασμό της εισφοράς στον ΟΓΑ. Για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά που είναι 80 εκ. μόνο αυτό. Για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, που νομίζουν ότι θα τους φέρει κάποια  τέτοια ποσά, τα οποία δε θα τους φέρει. Αλλά εγώ θα σας πω και το εξής: Πανηγυρίζει  σήμερα το Μαξίμου με non paper ότι πέτυχε να είναι το πρωτογενές έλλειμμα στο -0,25. Κατ’ αρχήν, παραδέχεται για έλλειμμα, ότι φύγαμε από τα πλεονάσματα, όταν προ μηνός ψηφίσαμε 1%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βέβαια που διαφημίζει είναι η ήπια προσαρμογή.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξετε όμως. Διότι πριν ένα μήνα το ψηφίσαμε. Ωραία, αφού από το 1% πάει στο μείον 0,25 θα μπορούσε να ελαφρύνει τα ποσά αυτά 2 δις. Γιατί δεν τα ελαφρύνει; Απλούστατα γιατί μπαίνει στην ύφεση, αυξάνει την ανεργία και τα πληρώνουμε όλα αυτά. Καυχάται ότι θα πάρει 80 δις δάνειο. Μα δε τα χρειαζόταν η χώρα. Το ’14 βγαίναμε από το μνημόνιο και θα πηγαίναμε στις αγορές με δίχτυ ασφαλείας αφού γινόταν η 5η αξιολόγηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πρόεδρε το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τότε είχαμε το mail Χαρδούβελη. Τώρα τα μέτρα είναι επί 10, είναι επί 8 τουλάχιστον. Και δεν ξέρουμε και πως θα πάει η ανακεφαλαίωση τραπεζών. Και απορώ γιατί πανηγυρίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγοντας το Β. Μεϊμαράκη να ξορκίζει τις εκλογές, μπορεί να βρεθεί κάποιος και να πει, μήπως τελικά στην πραγματικότητα δε τις θέλει γιατί μπορεί να μην νοιώθει και πολύ ισχυρός στο κόμμα του. Είστε ένας νέος αρχηγός, μόλις έχετε εκλεγεί στην πραγματικότητα και με διαδικασίες ξεκάθαρες, με ένα χρονοδιάγραμμα βεβαίως το οποίο έχετε καθορίσει εσείς. Μπορεί κάποιος να πει μήπως δε τις θέλει γιατί βλέπει ότι και στο κόμμα του τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν τις θέλω γιατί δε θα τις κερδίσουμε; Και τις θα τις κάνουμε άμα τις κερδίσουμε; Κοιτάξτε! Σας ξαναείπα: Θα δούμε ποιό είναι το διακύβευμα το οποίο  θα μας πάει στις εκλογές. Και σας λέω γιατί θα τις κερδίσουμε. Εάν το διακύβευμα είναι ότι «ξέρετε, εμείς θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, που δεν πιστεύουμε» -γιατί έτσι μας εισηγείται, ότι δε το πιστεύει, ότι δεν έχει και το μηχανισμό-  και πάει τώρα να κάνει εκλογές για να  αναπληρώσει τους 30 – 40 βουλευτές, ώστε να έχει τουλάχιστον σε υπουργικό επίπεδο τους βουλευτές που θα αναλάβουν την εκτέλεση του προγράμματος, τότε σημαίνει ότι μπορεί αυτά να τα βρει και από την παρούσα βουλή. Εγώ όμως θέλω να ξεκαθαρίσω, θέλω να σας πω ότι με ενδιαφέρει να πάει καλά η χώρα. Αυτό προηγείται αυτή τη στιγμή. Οι Έλληνες πολίτες, καλώς ή κακώς, επηρεάστηκαν από όσα τους είπε ο κ. Τσίπρας, τον ψήφισαν, του έδωσαν την εντολή. Η εντολή είναι νωπή. Και ίσως έχετε δίκιο γιατί στη χώρα μας  έχουμε μάθει οι αντιπολιτεύσεις να ζητάνε συνεχώς εκλογές, από την επόμενη των εκλογών. Για πρώτη φορά βρίσκεται ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  που λέει ότι οι εκλογές είναι καταστροφή, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αυτή την εντολή και την ευθύνη, ότι εδώ είμαστε και εμείς να βάλουμε και πλάτη σε ορισμένα θέματα, φτάνει να το πάει σωστά. Δε θέλει; Ας τις κάνει. Αλλά να ξέρει ο Ελληνικός λαός, πρώτον θα ανακοπεί αυτή η πορεία, θα μας κοστίσει άλλα 350 με 500 εκ.. Λέει μάλιστα πως  δε θα αλλάξει και το σκηνικό κατά τη γνώμη του. Άρα, γιατί μας πάει στις εκλογές; Ποιός ο λόγος; Ποιο το διακύβευμα ώστε να υποστεί ο ελληνικός λαός όλη αυτή την ταλαιπωρία; Για αυτό να ξέρετε το λέω και προς ορισμένους  Νεοδημοκράτες οι οποίοι πιστεύουν ότι τους δίνουμε πολλή ανοχή ενώ πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ένταση, να τους «χτυπήσουμε» λίγο παραπάνω και να πάμε και για εκλογές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, εάν γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές, θέλω να σας ρωτήσω με τι όπλα θα κατέβει η Νέα Δημοκρατία; Τι έχει αλλάξει τώρα σε σχέση με το Γενάρη εκτός από την ηγεσία του κόμματος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο κ. Τσίπρας τους κορόιδεψε. Έχουν καταλάβει ότι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ότι το μνημόνιο δεν το σκίζουν και δεν καταργείται με ένα νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μιλάω για τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα, εσείς μου λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι άλλαξε σε εσάς; Στο κόμμα σας;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν, σας λέω ότι ο Έλληνας πολίτης στην ουσία και τώρα καταδίκασε την κυβέρνηση χωρίς να έχει στην ουσία ιδιαίτερα επιχειρήματα και λόγο. Και λυπάμαι, γιατί ψηφίζει πολλές φορές διαμαρτυρόμενος με το θυμικό του και όχι με τη λογική του. Εγώ, δηλαδή, πιστεύω ότι εάν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Εσείς, δηλαδή, δεν κάνατε λάθη που οδήγησαν το λαό στην επιλογή του;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Βεβαίως. Βεβαίως κάναμε. Και τα αναγνωρίσαμε και τα ανέφερε και ο κ. Σαμαράς. Και ίσως δεν επικοινωνήσαμε και σωστά τα θετικά που κάναμε. Όμως, στη μεγάλη εικόνα ήμασταν θετικοί. Στο σύνολο είμαστε θετικοί. Στα επιμέρους ζητήματα γίνανε λάθη βεβαίως. Και το αναγνωρίσαμε.
Αλλά προσέξτε: Πρώτον, δεν είχαμε τη δυνατότητα, αν θέλετε, γιατί δεν ήμασταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν ήμασταν μονοκομματική κυβέρνηση- που κατά τη γνώμη μου τελειώνει κι αυτό. Και δεύτερον, πρέπει να μάθουμε πια να ζούμε και με κάποια λάθη τα οποία αν τα συζητάμε, μπορεί να μη γίνονται. Και πρέπει να σας πω ακούγοντας εδώ ότι, να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μπαινοβγαίνει από το συρτάρι ο εκλογικός νόμος.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Όχι. Απλώς μπαίνει πότε - πότε στη συζήτηση ένα θέμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ε, πως; Το έβγαλε η κυβερνητική εκπρόσωπος…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  … ένα θέμα του εκλογικού νόμου κι ένα θέμα του Ευρωπαϊκού μετώπου. Και θα ήθελα, με  την ευκαιρία, κι αυτά τα δυο να τα ξεκαθαρίσω.
Εγώ είχα μια άποψη από τότε που το μπόνους αυξήθηκε  από 40 σε 50 και είπα ότι είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Πρέπει το πρώτο κόμμα να έχει ένα μπόνους για να μην αγνοείται από τα άλλα κόμματα, αλλά αυτό το μπόνους πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα και με το ποσοστό που παίρνει στις εκλογές. Γιατί τώρα είτε 20% πάρει το πρώτο κόμμα είτε 30% είτε 40%, 50 έδρες θα πάρει. Εγώ, λοιπόν, λέω ότι πήρες 40%, τόσο μεγάλο ποσοστό; Πάρε τις 50 έδρες. Πήρες, όμως, 30%; Πήρες 25%; Πάρε 30 έδρες, πάρε 25 έδρες. Διότι ναι μεν να τις πάρεις για να μην σε αγνοήσουμε σε μια συμμαχική κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα, εφόσον πήρες τόσο μεγάλο ποσοστό, ίσως να δικαιούται να κάνεις κι αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το δεύτερο που ήθελα να σας πω είναι, πάλι με τον εκλογικό νόμο, για το Ευρωπαϊκό μέτωπο: Ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει μπόνους στο συνασπισμό κομμάτων. Άρα, όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν τα Ευρωπαϊκά κόμματα να αθροίσουν δυνάμεις από κοινού, υπονοούν –εκτός αν είναι κάτι άλλο, ας το πουν- ότι θα κατέβουν όλοι μαζί στις εκλογές. Μα, άμα κατέβουμε όλοι μαζί, και πρώτοι να είμαστε, δε θα πάρουμε το μπόνους. Διότι δεν το επιτρέπει ο εκλογικός νόμος. Ή, λοιπόν, υπονοούν ότι θα αυτό-διαλυθούμε- πράμα που δε μπορεί να γίνει, έτσι;- και μετά θα γίνουμε ένα νέο κόμμα ή έχουν μια άλλη νομική και πολιτική φόρμουλα την οποία δεν την έχουν εξηγήσει. Εγώ πάντως πιστεύω στο Ευρωπαϊκό μέτωπο, πιστεύω ότι μπορεί να συνεργαστεί, όχι εκλογικά, αλλά στη Βουλή και μετεκλογικά, γιατί έχει μια κοινή πορεία. Και αυτό πρέπει να γίνει και οφείλουμε να γίνεται. Και πρέπει και να το δείχνουμε και στον κόσμο.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, στοχεύει κυρίως στο 39% το Ευρωπαϊκό. Αλλά στοχεύει και σε ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο πήγε, σας λέω, σε αποχή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το 39%, κ. Πρόεδρε, που ψήφισε «Ναι» δεν είναι δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  … Όλων των πολιτικών κομμάτων. Όχι δεν είναι. Δεν είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Δεξαμενή μπορεί να είναι, αλλά ψηφοφόροι δεν είναι. Είναι σίγουρο ότι δεν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία. Να πιαστώ, λοιπόν, από αυτό, που δώσατε και συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» και να σας ρωτήσω: Με βάση αυτή την στόχευση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να διευρύνει το πολιτικό της βλέμμα και προς ποια κατεύθυνση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν να σα πω το εξής: Όταν πηγαίνεις για εκλογές, ζητάς την ψήφο των πολιτών. Όταν δεν πηγαίνεις για εκλογές και είσαι σε μια περίοδο θητείας της Βουλής, όπως είναι τώρα, πρέπει να χτίσεις την εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό- κι όταν ήμουν γραμματέας του κόμματος επέμενα σε αυτό- ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα και κυρίως το κόμμα το οποίο βρίσκεσαι εσύ να το εμπιστευτούν οι πολίτες ανεξαρτήτως αν το ψηφίζουνε, ανεξαρτήτως τι ιδεολογική αφετηρία έχουν. Με ενδιαφέρει να έχω την εμπιστοσύνη του πολίτη, ακόμη και αν είναι δεξιός, αριστερός, κομουνιστής, οτιδήποτε και αν ψηφίζει. Αφού χτίσουμε την εμπιστοσύνη με τον πολίτη και αφού κληθεί να αναδιαμορφώσουμε και ένα πρόγραμμα γενικών αρχών, μετά απευθύνεσαι για την ψήφο πλέον. Και πιστεύω ότι είναι πιο σημαντική η εμπιστοσύνη, εάν δηλαδή εμείς ανεξαρτήτως ψήφου έχουμε ευρύ μέτωπο εμπιστοσύνης να ξέρεις ότι θα είμαστε μια πάρα πολύ καλή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που κοιτάτε πολιτικά, όμως, κ. Πρόεδρε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πολιτικά απευθυνόμαστε σε όλους. Το θέμα είναι ποιος μας εμπιστεύεται, ποιος εμπιστεύεται τις αρχές μας, ποιος πιστεύει ότι αυτά θα τα εφαρμόσουμε, ποιος πιστεύει ότι πλέον αυτά τα οποία λέμε ως πρόγραμμα ότι μπορούν μέσα στην Ευρώπη να υλοποιηθούν. Διότι εγώ πρέπει να σας πω ότι βάζω διαφορετικά τη διαχωριστική γραμμή. Χωρίς να υποτιμώ τις ιδεολογίες αριστερός, κεντρώος, δεξιός, σοσιαλιστής κτλ, επειδή εδώ δεν υπάρχουν πλέον πολιτικές αριστερές και δεξιές και το μνημόνιο δεν είναι δεξιό ή νεοφιλελεύθερο ή κομουνιστικό ή αριστερό ή ότι θέλετε, είναι ένα εργαλείο πολιτικής, που θέλει να μας φέρει σε μια πορεία που μετά μπορεί να ασκήσεις τις πολιτικές σου. Άρα η διαχωριστική γραμμή κατά τη γνώμη μου μπαίνει μεταξύ του παραλόγου και της λογικής, του Ευρωπαίου και του μη Ευρωπαίου. Του εντίμου, σοβαρού, υπευθύνου και μη. Αυτή η γραμμή μπορεί να μας κάνει να συνεννοηθούμε ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης. Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε το μεσαίο δρόμο. Να συναντήσουμε τον πολίτη του μέτρου, της μετριοπάθειας, του διαλόγου, της σύνθεσης, ανεξαρτήτως σας επαναλαμβάνω τι ψηφίζει. Και αυτόν τον πολίτη θα τον συναντήσουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κόμματα εκτός από πολίτες που αναφέρετε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε προσωπικότητες και κόμματα. Αν θέλουν αυτοί μπορεί να μας συναντήσουν. Εμείς πάμε να συναντήσουμε τον πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί που αν θέλουν μπορεί να σας συναντήσουν;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όποιους εσείς εννοείτε. Εμείς λέμε, ανοίγουμε κατ αρχήν τους καταλόγους μας, όποιος θέλει έρχεται και ξαναγράφεται. Με το άνοιγμα των καταλόγων δεν υπάρχουν πλέον φέουδα και επετηρίδες και όλα τα σχετικά. Γιατί πρέπει να σας πω ότι είχαμε κάποια τέτοια προβλήματα στο παρελθόν. Και εγώ θέλω να είμαι σαφής. Δε θέλω να αποκλείσουμε κάποιον γιατί τυχαίνει να είναι γιος ή κόρη  κάποιου υπουργού ή  βουλευτού. Όχι. Άλλα δεν μπορεί να είναι αυτό το μόνο κριτήριο για να προχωρήσει. Θα πρέπει να δώσει τη μάχη του, να μπει στους κοινωνικούς αγώνες, να καταλάβει την δικιά μας πορεία και αν ψηφιστεί από τους πολίτες, καλώς ψηφίζεται. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Πέμπτη τι περιμένετε να γίνει, τι περιμένετε εσείς; Και εστιάζω και στο πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής με την οποία στο παρελθόν είχατε κάποιες κόντρες.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά της είχα δώσει και λουλούδια. Και αν χρειαστεί θα της ξαναδώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη έχει απορρίψει την επιστολή του Πρωθυπουργού.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κατ αρχήν να σας πω ότι δεν απαιτείται διάσκεψη για την Επιτροπή. Η διάσκεψη γίνεται για την Ολομέλεια. Άρα το ότι το πάει για αύριο το βράδυ, μάλλον σημαίνει ότι θα πάρει απόφαση για την Πέμπτη. Έχει δίκιο σε μερικά σημεία η κα Πρόεδρος. Δηλαδή, δεν μπορεί να τα φέρνει όλα κατεπείγοντα, δεν μπορεί να τα φέρνει με αυτή τη διαδικασία, δεν μπορεί να τα φέρνει σε ένα νομοσχέδιο και ίσως θα έλεγα ότι είναι συνεπής με αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει κάνει πάρα πολλά άλλα λάθη  στο παρελθόν και αρνητικά που μπορεί κανείς να της προσάψει. Αλλά ας είμαστε και αντικειμενικοί κάπου. Σε αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία έχει την νομοθετική πρωτοβουλία και δεν ευθύνεται η Πρόεδρος της βουλής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κάποια στιγμή έφτασε η συζήτηση και για πρόταση μομφής από τη ΝΔ στο πρόσωπο της προέδρου.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Όχι. Δε νομίζω ότι ποτέ το σκεφτήκαμε σοβαρά γιατί είναι θέμα του πλειοψηφούντος κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάω στο μεταναστευτικό γιατί έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Προηγουμένως αν κατάλαβα καλά αφήσατε και μια αιχμή για κάποιο φλερτ της Χρυσής Αυγής με το ΣΥΡΙΖΑ για την  υπόθεση…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Έτσι λέγεται, έτσι λέγεται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα ήθελα να σας ρωτήσω: Πως βλέπετε και το χειρισμό της κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:   Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και δυστυχώς, ενώ περίμενα, εδώ και ένα χρόνο, ότι θα υπάρξει ένταση του προβλήματος του μεταναστευτικού και αύξηση ροών προς τη χώρα μας και ενώ ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι δυο εκατομμύρια Σύριοι περίπου περιμένουν από την Τουρκία να περάσουν και όχι μόνο Σύριοι. Γιατί προσέξτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συνολικά είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Ναι, βεβαίως, οι οποίοι θα περάσουν, να το ξέρετε. Δεν υπάρχει περίπτωση. Άρα, εμείς πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να απευθυνθούμε, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ο Επίτροπος, ο  κ. Αβραμόπουλος κάνει ό,τι μπορεί και προχθές μας είπε κιόλας ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα η Αρχή. Άρα ,η κυβέρνηση ούτε την Αρχή δεν έχει κάνει. Θα έλεγα, όμως, και θα πρότεινα στην κυβέρνηση να ζητήσει να δει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να ζητήσει σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το θέμα ξεφεύγει από τον Ευρωπαϊκό χώρο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να βάλει στο κάδρο τον κόσμο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Να έρθει εδώ και να προσκαλέσει τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να πάρουμε μέτρα και αποφάσεις μέσω ΟΗΕ πλέον κι όχι Ευρώπης. Εάν ο ΟΗΕ θελήσει να ενισχύσει τη Frontex ή να ενισχύσει τις διαδικασίες εκείνες για το μεταναστευτικό ή να μας προτείνει και καινούργιες, έχει καλώς. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι το θέμα δεν είναι ελληνικό, είναι Ευρωπαϊκό. Εγώ λέω ότι δεν είναι ούτε Ευρωπαϊκό. Είναι διεθνές. Έχει παγκοσμιοποιηθεί και κατά συνέπεια πρέπει να πάμε στον ΟΗΕ. Και εγώ καλώ και τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει με κινήσεις τέτοιες, ώστε το θέμα να πάρει ένα παγκόσμιο χαρακτήρα, να δοθούν λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την τιμή που μας έκανε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Εγώ ειλικρινά σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και τον Γιάννη Πιτταρά που σιγόνταρε στην κουβέντα. Να είστε καλά, κ. Πρόεδρε. Και καλό βόλι, να δούμε στη Βουλή.