Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

4o Αντάμωμα Λαϊκής & Σύγχρονης Τέχνης Στεφανίου Κορινθίας

Εμφάνιση Αφίσα Αντάμωμα Στεφανίου 2015.jpg
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας στα πλαίσια του 4ου Ανταμώματος Λαϊκής & Σύγχρονης Τέχνης Στεφανίου διοργανώνει από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου 2015 ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στόχος των εκδηλώσεων είναι  η επαφή του κοινού με την ιστορία, τον πολιτισμό, την δημιουργία αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να πάρουν  ανάσες δροσιάς στο ορεινό Στεφάνι σε ένα καλοκαίρι που το φυσικό και πολιτικό θερμόμετρο έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, η λαογραφική έκθεση με αφιέρωμα φέτος στη Καλλιέργεια του καπνού, το οποίο αποτέλεσε διαχρονικά παραδοσιακό και σημαντικής σημασίας προϊόν της τοπικής αγροτικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση εισοδήματος για εκατοντάδες νοικοκυριά της  ευρύτερης περιοχής Στεφανίου.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού και να φωτίσει την τοπική ιστορία του μέσα από λαογραφικά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες. Τα εκθέματα που φιλοξενούνται στις προθήκες της έκθεσης προέρχονται από το κοινοτικό αρχείο του χωριού και τις ιδιωτικές συλλογές των Στεφανιωτών, που με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους συνέβαλαν στην προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής στις γενιές που εργάστηκαν, πίστεψαν και έζησαν από τα καπνά. Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παγκόσμια ιστορία του καπνού αλλά και στην ιστορία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας και, τη σημασία του καπνού ως βιομηχανικό φυτό μέγιστης οικονομικής σημασίας για τη χώρα.

Την λαογραφική έκθεση θα συνοδεύσει έκθεση παλαιών φωτογραφιών, με στιγμιότυπα που χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1970. Η συλλογή αποτελεί αμέριστη προσφορά των ίδιων των χωριανών που δέχτηκαν να μοιραστούν τα φωτογραφικά αυτά κειμήλια, γεμάτα μνήμες και συναισθηματική αξία.
Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος τα παιδιά, που θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των χρωμάτων μέσα από την έκθεση παιδικής ζωγραφικής. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός συμμετοχής και έργα θα γίνονται δεκτά ως την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, ενώ θα δίνεται στους μικρούς επισκέπτες η δυνατότητα να δημιουργήσουν καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της αίθουσας ζωγραφικής και να εκθέσουν τα έργα τους.
Ερασιτέχνες καλλιτέχνες με καταγωγή από το Στεφάνι θα παρουσιάσουν και φέτος σύγχρονα έργα χειροτεχνίας, ντεκουπάζ, και σαπωνοποιίας.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και οι οποίες θα κορυφωθούν τη Κυριακή 16 Αυγούστου με παράσταση παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών, της Μικρασιάτικης Στέγης Κορίνθου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλένιας «Ο Άγιος Παντελεήμων».
Την παράσταση θα ακολουθήσει δημοτικό γλέντι με το  Λαϊκοδημοτικό Συγκρότημα «ΜΟΤΙΒΟ».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Δευτέρα 10/08/2015
20:00 Δημοτικό Σχολείο & Αστεροσκοπείο Στεφανίου
«Βραδιά Αστρονομίας»  με τη συμμετοχή της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου. Βιντεοπαρουσίαση της ιστορίας του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, στο χώρο του οποίου θα ακολουθήσει στη συνέχεια παρατήρηση με ιδιωτικά τηλεσκόπια.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα διαθέσει λεωφορείο από Κόρινθο για την δωρεάν μεταφορά στο Στεφάνι.  Αναχώρηση: 19:30 από Περιβολάκια - Επιστροφή: 23:30
Για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο  και για περισσότερες πληροφορίες: 27410-28048 (Ομάδα Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου ) & 6972-215173 (Ράνια Σαζακλή)
Τρίτη 11/08/2015
20:00 Πέτρινη βρύση «Ρυάκι»
«Αφήγηση ιστοριών στη βρύση»
Στη πέτρινη βρύση στο «Ρυάκι», η αφηγήτρια Μάγια Φουριώτη θα αφηγηθεί  ιστορίες για μικρούς και μεγάλους.

Τετάρτη 12/08/2015
21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Στεφανίου
Θεατρική παράσταση «Η Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά από την θεατρική ομάδα του Αγίου Βασιλείου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Κλάρου-Δελλή.
 Είσοδος: 2 Ευρώ

Πέμπτη 13/08/2015
19:00 Αίθουσα Προβολών
 «Σεμινάριο Ντεκουπάζ» - Η Ελένη Μπινιάρη θα μας μυήσει στις βασικές αρχές πάνω στις τεχνικές του Decoupage, της τέχνης της διακόσμησης αντικειμένων με διακοσμητικά χαρτιά.

21:00 Αίθουσα Προβολών
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού

Παρασκευή 14/08/2015
 21:30 Προαύλιο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
«Εσπέρου μελωδίες»
Μουσική βραδιά με φλάουτο, βιολί και πιάνο στον προαύλιο χώρο του μεταβυζαντινού ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Παίζουν οι:         Κάρκουλα Εύα (φλάουτο),
Ριζόγιαννη Κατερίνα (φλάουτο)
Παϊβανά Γεωργία (βιολί)
Παϊβανάς Γιάννης (βιολί)
Kasitsina Alina (πιάνο)

Κυριακή 16/08/2015
21:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
«Παράσταση παραδοσιακών χορών»
Παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της χώρας με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων
Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών
Μικρασιάτικης Στέγης Κορίνθου
Πολιτιστικού Συλλόγου Κλένιας «Ο Άγιος Παντελεήμων»

22:00 Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου
«Ζωντανή Μουσική»
Το λαϊκοδημοτικό συγκρότημα «ΜΟΤΙΒΟ» θα μας διασκεδάσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σημείωση: Μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 4ου Ανταμώματος Λαϊκής & Σύγχρονης Τέχνης Στεφανίου, η λαογραφική έκθεση «Η καλλιέργεια του καπνού» καθώς και η έκθεση παλιών φωτογραφιών θα παραμείνουν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στεφανίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015 και θα είναι επισκέψιμες κατόπιν συνεννόησης με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο. Τηλ. επικοινωνίας: 6973-550370 (Αντώνης Ι. Παπαντωνίου, Πρόεδρος)



Patricia van der Wal
Γ. Γραμματέας
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας