Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο Μεϊμαράκης στις Βρυξέλλες με "κόκκινη γραμμή" το Grexit

Ο Μεϊμαράκης στις Βρυξέλλες με `κόκκινη γραμμή` το Grexit 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας ως μοναδική “κόκκινη γραμμή” της παράταξης το Grexit.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμμετέχει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τον κ. Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες συνοδεύει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ως σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά είχε συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως "κόκκινη γραμμή" το Grexit και αυτό αναμένεται να επαναλάβει στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

“Δεν υπάρχει για εμάς Grexit. Είναι απαγορευμένη λέξη, άλλωστε. Η ΝΔ έχει αποτρέψει στο παρελθόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει θέμα Grexit ούτε θέμα με το έγγραφο Σόιμπλε για εμάς" υποστηρίζει πηγή της Συγγρού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βέβαια δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια στάση θα ακολουθήσει από τη στιγμή που οι εταίροι ζητήσουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία να ψηφιστούν πρώτα από τη Βουλή νομοσχέδια για τον ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.

"Εμείς την Παρασκευή δώσαμε εντολή στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία. Αυτή την εξουσιοδότηση της δώσαμε και την Παρασκευή, εκείνη έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης” λένε οι ίδιες πηγές χωρίς να ξεκαθαρίζουν ποια στάση θα κρατήσουν.

Στη ΝΔ περιμένουν να δουν ποια θα είναι η οριστική απόφαση των εταίρων και μετά θα τοποθετηθούν ενώ όπως φαίνεται δεν επιθυμούν να μοιραστούν με την κυβέρνηση την ευθύνη νέων μέτρων.

Από την άλλη στο ενδεχόμενο νέας σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πωςθα συμμετέχει μόνο εφόσον συγκληθεί τυπικά και θεσμικά, με τήρηση πρακτικών.

"Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του κ. Τσίπρα" τόνιζει "γαλάζιο στέλεχος". Ενώ προσθέτει "ας αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να κυβερνήσει ή να φύγει". Το θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα στη Συγγρου αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχεται να δρομολογήσει η ουσιαστική απώλεια δεδηλωμένης και η στάση της Ν.Δ απέναντι σε αυτές. Πάντως τη στιγμή αυτή η ΝΔ προτιμά να μείνει εκτός της συζήτησης για τη διεύρυνση του υπάρχοντος κυβενρητικού σχήματος που όπως ακούγεται υπάρχουν οι πηθανότητες να δούμε σε αυτό το ΠΟΤΑΜΙ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ