Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



http://radio-net.gr/v1/wp-content/uploads/2015/01/papamimikos.jpgΚύριε Πρόεδρε,
πρώην Πρωθυπουργοί,
μέλη  της ΠΕ,
νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες.

Η Νέα Δημοκρατία είχε την τύχη να έχει πάντοτε στην ηγεσία της δυναμικές προσωπικότητες. Προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην εθνική προσπάθεια, αφήνοντας το στίγμα τους στη χώρα. Πριν οτιδήποτε άλλο λοιπόν, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά. Ένα ευχαριστώ, το οποίο αισθάνομαι ότι εκφράζει όλους, για την προσπάθεια που έκανε από το 2009, όταν βρέθηκε στο τιμόνι της Παράταξης, αλλά κυρίως για τα όσα πέτυχε τα 2.5 χρόνια, που οι τύχες της Πατρίδας ήταν στα χέρια του.


Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε. Συνεχίσατε επάξια την παράδοση των ηγετών αυτής της Παράταξης, βάλατε το συμφέρον της χώρας πάνω από το κόμμα και κρατήσατε τη χώρα όρθια, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε, ποτέ δεν πορεύτηκε με βάση τις προσωπικές στρατηγικές
ψέματα και λαϊκίστικες υποσχέσεις.
Και το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. 

Όπως γνωρίζουν τι συνέβη και το 2009, όταν με τον Κώστα Καραμανλή αρχηγό είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε μια εποχή που ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν τι πραγματικά έρχεται, εμείς προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις και προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις ολέθριες συνέπειες 
που θα προκαλούσε ο λαϊκισμός στη χώρα.

Και πάμε στο σήμερα, όπου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας
παίρνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ένας άνθρωπος βγαλμένος από την ψυχή της Παράταξης, με μακρά διαδρομή που ξεκινά από την ΟΝΝΕΔ, τις κομματικές οργανώσεις τα βουλευτικά έδρανα και καταλήγει στο σήμερα. Όπου σε μια μεγάλη φουρτούνα  βρέθηκε τιμονιέρης για να οδηγήσει τον πολιτικό μας οργανισμό σε ήρεμα νερά  και να συμβάλει καθοριστικά στο να αποφύγει η χώρα την έξοδο από ευρώ. Είμαι σίγουρος πως και από αυτό το πόστο, θα καταφέρει να υπηρετήσει την Παράταξη στο ακέραιο μιλώντας στην ψυχή του αγνού νεοδημοκράτη.

Φίλες και φίλοι,
τον Ιούνιο του 2012 αναλάβαμε την ευθύνη δύσκολων αποφάσεων για να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Με μεγάλη προσπάθεια, πείσμα και σκληρή δουλειά, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Μέσα σε 2.5 χρόνια, πετύχαμε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Βάλαμε την οικονομία σε σταθερή τροχιά και για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα. Ήμασταν εμείς που σταθεροποιήσαμε την αγορά και μέρα με τη μέρα πετυχαίναμε όλο και περισσότερα, τα οποία σύντομα θα γίνονταν αντιληπτά και από τους πολίτες. Γι' αυτό ακριβώς βιάστηκαν κάποιοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Στη μάχη των εκλογών, εμείς επιλέξαμε για ακόμα μία φορά, το δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας. Επιλέξαμε, να μην ενδώσουμε στο λαϊκισμό. Κυρίως όμως, προειδοποιήσαμε έγκαιρα για όσα θα ακολουθήσουν, σε περίπτωση που ο λαϊκισμός επικρατήσει.  Δυστυχώς για τη χώρα, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Και τις τραγικές συνέπειες της επιλογής αυτής, τις βιώνουμε σήμερα. Από μια οικονομία σε ανοδική τροχιά, καταλήξαμε να βρισκόμαστε διχασμένοι 48 ώρες πριν το Grexit. Ικετεύοντας για μια οποιαδήποτε λύση καταδικασμένη να οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα νέο επαχθές Μνημόνιο, το οποίο δεσμεύει τα όνειρα των ανθρώπων της γενιάς μου για την επόμενη πενταετία. Αυτά όμως δυστυχώς, είναι πια πραγματικότητα.

Σήμερα ως Νέα Δημοκρατία έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τη μάχη για να κρατήσουμε ζωντανή τη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα σ' αυτό τον τόπο. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες, να δουλέψουμε για να προτείνουμε ισοδύναμα, ώστε οι άνθρωποι της παραγωγής και του ιδιωτικού τομέα, να βγουν όσο το δυνατόν αλώβητοι. Σε πολιτικό επίπεδο, επιλέγουμε τη συναίνεση και το κάνουμε με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Να ξεκαθαρίσαμε όμως κάτι.
 Ας μη μας θεωρούν δεδομένους. Λευκή επιταγή με σφραγίδα της χώρας για να παίζουν παιχνίδια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δε δίνουμε. Ας το καταλάβουν λοιπόν, εδώ και τώρα. Γιατί διαφορετικά θα μας βρουν σκληρά και απέναντι τους. Σκληρά και απέναντι σε ότι διογκώνει το κράτος, σε ότι αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες, σε ότι δίνει τροφή το λαϊκισμό και αγνοεί τα όσα περνούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο δεν κλαίει αλλά και ούτε ασχολείται κανείς. Αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, ας γνωρίζουν εκ των προτέρων πως έχουμε πόλεμο. Πόλεμο πολιτικό, πόλεμο ιδεολογικό. Πόλεμο λογικής απέναντι στο παλιό. Και «παλιό» σημαίνει σήμερα εμμονή στη μικροπολιτική, την καμαρίλα, τα παιχνίδια προσωπικών φιλοδοξιών σε βάρος της Πατρίδας. «Παλιό» σημαίνει να βάζει το κόμμα 
πάνω της προοπτική της χώρας να προτάσσεις τις φιλοδοξίες σου βάζοντας σε κίνδυνο
την ίδια τη χώρα.

Φίλες και φίλοι,
η σύγκρουση «παλιού» και «νέου» παλιών και νέων αντιλήψεων, θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα. Και όπως είπε και ο Πρόεδρος μας μέσα στη Βουλή, η σύγκριση «παλιού» και «νέου» δε  θα γίνει με όρους ηλικιακούς, αλλά με όρους σύγκρουσης νοοτροπιών και πρακτικών. Γιατί το να είσαι στα χαρτιά νέος και να έχεις αραχνιασμένες αντιλήψεις, δε σε καθιστά φρέσκο και ικανό να αναγεννήσεις τη χώρα. Και επιπλέον, κάτι ακόμα. Το νέο δεν είναι κάτι αφηρημένο. Το νέο συνδέεται με συγκεκριμένο όραμα καινοτόμες ιδέες και γενικότερη διάθεση αλλαγής. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει και εσωτερικά. Και θα σας πω κάτι, με απόλυτη ειλικρίνεια.
Τη μάχη απέναντι στο «παλιό» πρέπει να τη δώσουμε και εδώ μέσα, στη Νέα Δημοκρατία.
Μια μάχη για νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες, νέες πρακτικές. Και ξέρω, πως αυτή τη μάχη είστε διατεθειμένοι να τη δώσετε και πολλοί από εσάς. Εσείς που βαρεθήκατε τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Που αηδιάσατε με εκείνους που όταν βρέθηκαν στα κέντρα αποφάσεων αντί να απαντήσουν στο ερώτημα «πως θα είμαι χρήσιμος για τη χώρα», χρησιμοποίησαν τις καρέκλες για τη δική τους προσωπική προβολή.

Σ' αυτή τη λογική, αισθάνομαι ότι θα συναντηθούμε πολλοί και ενωμένοι θα καταφέρουμε πολλά, δίνοντας νέα πνοή στην Παράταξη μας.  Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να πιάσουμε ξανά τον παλμό της κοινωνίας. Πρέπει να πλησιάσουμε τους καθημερινούς ανθρώπους πέρα και πάνω από ιδεολογικές αγκυλώσεις.
 Αυτούς τους ανθρώπους
 - Που αγωνίζονται να καταφέρουν την αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειας τους.
 - Που ξέρουν, πως είναι να μην κοιμάσαι το βράδυ από το άγχος του να πληρώσεις τον ΟΑΕΕ
 - Που έχουν σταθεί για ώρες απέναντι στο κράτος της γραφειοκρατίας
- Αυτούς που ξέρουν πόσο έχει ένα εισιτήριο του Μετρό ή ένα κιλό ψωμί αλλά σήμερα αγωνιούν γιατί δε βλέπουν τίποτα πέρα από το Μνημόνιο.
Τίποτα αναπτυξιακό, ως αντιστάθμισμα στα περιοριστικά μέτρα που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε.
Μοναδική ιδεολογία σήμερα λοιπόν για όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η κοινή λογική. Σ' αυτή ευελπιστούν και αναζητούν κάποιον να φωνάξει όλα όσα σκέφτονται οι ίδιοι. Μόνο αν δουν πως η Νέα Δημοκρατία  είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο τη δημιουργία και την κοινή λογική θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν, ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας, τις τομές, την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Τους ανθρώπους που συνηθίζω να λέω πως αποτελούν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Το χώρο στον οποίο συναντιόμαστε όλοι όσοι  συνειδητά θέλουμε την οριστική ρήξη και τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του παρελθόντος, προς όφελος των δυνάμεων εκείνων
που επενδύουν στη δημιουργία και τη παραγωγή.

Φίλες και φίλοι,
θέλω σ' αυτό το σημείο να μιλήσω λίγο πιο εσωτερικά και να σας πω κάτι μέσα από την καρδιά μου. Σήμερα ανάμεσα μας βρίσκονται δεκάδες πρόεδροι νομαρχιακών, συνδικαλιστές, μέλη της ΟΝΝΕΔ, στελέχη της αυτοδιοίκησης. Όλοι εσείς, αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά της Παράταξης μας. Θλίβομαι πραγματικά όμως, γιατί μερικοί καλοθελητές, επιδιώκουν αρκετές φορές, να μηδενίσουν τα πάντα κάνοντας ανόμοιες συγκρίσεις με το παρελθόν.
Θέλω λοιπόν, να καταστήσω κάτι απόλυτα σαφές προς όλους. Τη δουλειά που κάνει καθημερινά ο κόσμος αυτός για τη Νέα Δημοκρατία, τον αγώνα που δίνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, δεν έχει το δικαίωμα κανείς να τον αμφισβητήσει. Με ελάχιστα μέσα, καταφέρατε μέσα σε δύο χρόνια
- να κάνετε σχεδόν 500 δράσεις,
- να κάνετε εκλογές ως κυβερνητικό κόμμα σε χρόνο ρεκόρ,
- να κάνετε προσυνδιασκέψεις
- και τόσα μικρά ή μεγάλα πράγματα
που κάποιες άλλες εποχές έμοιαζαν αυτονόητα αλλά στην εποχή που ζούμε είναι το αποτέλεσμα μιας καθημερινής μάχης με τη σκληρή πραγματικότητα.
Σας λέω λοιπόν ξεκάθαρα. Είμαι εδώ. Δέχομαι την καλοπροαίρετη κριτική όλων. Αναγνωρίζω τη συνεχή ανάγκη για αναδιοργάνωση και διόρθωση των αστοχιών.
Κανένας όμως δε μπορεί να μετατρέψει αυτή την κριτική σε συνεχές αυτομαστίγωμα και εν τέλει σε μιζέρια, που θα στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου.
Βουλευτές και στελέχη, πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε, γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από μία ισχυρή και ενωμένη Νέα Δημοκρατία. Έχω πει άλλωστε ξανά, πως οι βουλευτές είναι ήρωες με το βάρος που σήκωσαν τα τελευταία χρόνια.
Θέλω να ξέρετε όμως, πως το ίδιο σέβομαι και τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για να μπορεί να υπάρχει Νέα Δημοκρατία σε κάθε γωνιά. Τους ανθρώπους που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσωπικό κόστος αγωνίζονται για να μείνουν ανοιχτές οι δημοτικές και νομαρχιακές μας οργανώσεις. Και θέλω να ξέρουν θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι η φωνή σας μέσα στην κεντρική διοίκηση,
οποιαδήποτε στιγμή.

Νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισσες,
για να επιστρέψω σε όσα έλεγα πριν, εχθρός μας σήμερα είναι το παλιό. Εχθρός μας είναι το αμετανόητο κατεστημένο που αρνείται επίμονα να αλλάξει και να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή.  Όταν σταθεροποιηθεί όμως η κατάσταση στη χώρα, πρέπει να οριοθετήσουμε και τι είναι το «νέο».  Ποιο είναι το όραμα μας για την επόμενη ημέρα της χώρας, και πως αυτό περνάει και μέσα από την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Πως αυτό δηλαδή, μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα νέο εθνικό μας αφήγημα.  Με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη λοιπόν, αδιαμφισβήτητο αρχηγό θα περάσουμε τα δύσκολα. Και όταν οι εθνικές συνθήκες το επιτρέψουν, - όταν περάσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα
στο οποίο το μέλλον της Πατρίδας θα πάψει να κρίνεται καθημερινά - θα πάμε ενωμένοι και συντεταγμένα σε διαδικασίες ανάδειξης νέου Προέδρου. Το καταστατικό μας άλλωστε, είναι απόλυτα σαφές. Κανένας δε μπορεί να το παρερμηνεύσει. Κανένας δε μπορεί να το αγνοήσει.
Και σας διαβεβαιώ ότι ως Γραμματέας του κόμματος και κατά συνέπεια ως επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της μοναδικής αρμόδιας να διεξάγει τις διαδικασίες
ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ: Το καταστατικό θα τηρηθεί με το «νι και με το σίγμα». Αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο.
            Σήμερα όμως, με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω μιας κομβικής διαπραγμάτευσης η μοναδική μας υποχρέωση είναι να αφοσιωθούμε στη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας
στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ.   Αυτό επιβάλλει το καθήκον μας. Αυτό επιτάσσει η παράδοση και η ιστορία της Παράταξης. Αυτό είναι επιταγή του dna της Νέας Δημοκρατίας.
Για μας, και ας το καταλάβουν όλοι, η μάχη για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου,
είναι μια μάχη μέχρις εσχάτων. Πιστεύουμε στην Ευρώπη, επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς λαούς και δεν πρόκειται να ανεχτούμε κανέναν που μας θέλει μακρινούς συγγενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η παράταξη που πιστεύει στο φιλελευθερισμό, που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις ως μέσο βελτίωσης της ζωής των πολιτών. Είμαστε αυτοί που πιστεύουμε σε μια δίκαιη, παραγωγική Ελλάδα. Και από αυτές τις θέσεις, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό συνιστά πατριωτικό καθήκον σήμερα, και με αυτό μοναδικό μας γνώμονα είμαστε αποφασισμένοι να πορευθούμε.

Για μας, στόχος είναι η Ελλάδα της δημιουργίας κόντρα στο λαϊκισμό και τον κρατισμό.
Η Ελλάδα των επενδύσεων, της ανοιχτής οικονομίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
της κοινωνικής συνοχής. Μια Ελλάδα που δε φοβάται να προσαρμοστεί, να αλλάξει, να τολμήσει. Μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο Ευρώ μέσα στη καρδιά του σύγχρονου και ανεπτυγμένου κόσμου. Αυτό είναι το εθνικό καθήκον μας σήμερα. Και αυτό το καθήκον είμαι βέβαιος πως με την ψυχή και τις αξίες που κουβαλάμε,
θα το υπηρετήσουμε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να είμαστε σε ετοιμότητα.
Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο των Συνδιασκέψεων και θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το δικό μας όραμα για τη χώρα. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Είμαστε και θα είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Βαδίζουμε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Σίγουροι,  πως φτάνει η ώρα που οι πολίτες  θα εμπιστευθούν και πάλι το μέλλον της χώρας στην Παράταξη μας. Συνεχίζουμε ενωμένοι,  αποφασισμένοι και αισιόδοξοι.  Για την Παράταξη και την Πατρίδα μας