Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Σεισμός 3,5 ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Ασθενής σεισμική δόνηση ανοικτά της Νέας Μάκρης 
Και ξαφνικά, τα νότια προάστια  και το κέντρο της Αθήνας... ταρακουνήθηκαν! Ήταν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Αιτία; Ένας σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Ραφήνας, 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 Ρίχτερ (αναθεωρημένος προς τα πάνω, αφού αρχικά ανακοινώθηκε ότι ήταν 3,3R), με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ραφήνας και εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Δεν ήταν ο μοναδικός σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Από το πρωί στο ρυθμό των Ρίχτερ "χορεύει" η Σαμοθράκη, όπου έχουν σημειωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις.

Η τελευταία έγινε στις 09:54 το πρωί και ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 70 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης.. Λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 04.26 τα ξημερώματα, είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 65 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιονατολικά της Σαμοθράκης, και 333 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.
 
 Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:40 τα ξημερώματα της Παρασκευής με το επίκεντρο του να εντοπίζεται σε απόσταση 65χλμ ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης.