Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο του Τσίπρα για την αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης – Τα 3+1 σημεία που επεξεργάζεται το Μαξίμου

Το δημοψήφισμα και το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στη συμφωνία με τους εταίρους, φαίνεται πως δεν αποτέλεσε καταλύτη για τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου, ήδη από την πρώτη στιγμή τα στελέχη γύρω από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν με την πρώτη ανάγνωση του μηνύματος που έστειλε το δημοψήφισμα, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και η διαδικασία χάραξης νέας στρατηγικής της κυβέρνησης.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της νέας στρατηγικής; Αυτά, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής στοιχεία:
1. Η δημιουργία συναίνεσης, μετά το διχαστικό κλίμα του δημοψηφίσματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας, θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να συνδράμουν στην προσπάθειά του, ακόμη και με την υπογραφή ενός κοινού κειμένου, το οποίο θα αξιοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις.
2. Αναδιαμόρφωση της ομάδας διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο «πατάει» και η απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, ότι δηλαδή, πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της ομάδας διαπραγμάτευσης, ώστε να μην αμφισβητείται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, κάτι που δεν γινόταν αντιληπτό από τους εταίρους.
3. Ο υπερτονισμός των ΝΑΙ που εμπεριείχε το ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ. Δηλαδή, ΝΑΙ στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην επαναδιαπραγμάτευση, ΝΑΙ στην αναδιαμόρφωση του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας, ευελπιστεί ότι αφενός θα καθησυχάσει τους εταίρους από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά θα συσπειρώσει το σύνολο του ελληνικού σε μια κοινή κατεύθυνση -όπως, φυσικά, και το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Τελευταίο στοιχείο στην αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης είναι, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μετατόπιση προς το Κέντρο, καθώς και η εγκατάλειψη της σκληρής ρητορείας κατά των Ευρωπαίων, ευελπιστώντας σε μια γρήγορη και δίκαιη συμφωνία με τους εταίρους.

aftodioikisi.gr